14 November 2016

ပဲငပိျပဳလုပ္နည္း

ပဲငပိကိုပံုစံအမ်ိဳးမ်ိဳးနဲ႔ေနရာေဒသအသီးသီးမွာဝယ္ယူရ႐ွိႏိုင္ပါတယ္။ကိုးရီးယား၊ဂ်ပန္၊တ႐ုတ္ႏိုင္ငံ မ်ားမွျပဳလုပ္ထားသည္မ်ား႐ွိပါတယ္။အရသာကြဲျပားမႈမ်ား႐ွိၿပီးမိမိလိုသလိုျပန္လည္ျပဳျပင္အသံုးျပဳႏိုင္ပါတယ္။ျပဳလုပ္ရန္အဆင့္ဆင့္အခ်ိန္ေပးရတာမို႔အခုေခတ္အေတာ္မ်ားမ်ားလည္းစိတ္ဝင္စားၾကမယ္မထင္ပါဘူး။ကိုယ္သိထားတာေလးေတြကိုလက္ဆင့္ကမ္းခဲ့ခ်င္တဲ့စိတ္နဲ႔ဘဲဒီလုပ္နည္းေလးမ်ွေဝေပးခ်င္ပါတယ္။ငယ္ငယ္ကအိမ္မွာအဖြားနဲ႔အတူတႏွစ္တ ခါပဲပုတ္အတူလုပ္ခဲ့ဖူးပါတယ္။ပဲပုတ္ကိုတႏွစ္စာမ်ားမ်ားျပဳလုပ္ေလ့႐ွိၿပီးပဲငပိကိုေတာ့အနည္းငယ္သာျပဳလုပ္ေလ့႐ွိပါတယ္။ပဲငပိကို ပဲပိစပ္ႏွင့္တ႐ုတ္ပဲ (Broad Bean)ႏွစ္မ်ိဳးနဲ႔ျပဳလုပ္ႏိုင္ပါတယ္။အခုျပဳလုပ္ထားတာေတာ့ပဲပိစပ္ျဖစ္ပါ တယ္။ပဲငပိကိုလည္းအခ်ိဳအစပ္ပံုစံႏွစ္မ်ိဳးျ ပဳလုပ္ႏိုင္ပါတယ္။အခုျပဳလုပ္ထားတာေ တာ့အစပ္ျဖစ္ပါတယ္။ပဲပုတ္ျပဳလုပ္နည္းနဲ႔အဆင့္မ်ားအတူတူျ ဖစ္ၿပီးေနာက္ဆံုးအဆင့္တြင္အခ်ဥ္တည္ေပးရမွာျဖစ္ပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္း
*********
ပဲပိစပ္ - ဆန္ခ်ိန္ခြက္ ၃ခြက္
ေဆာ္ဒါ - လ႓က္ဇြန္း တစ္ဇြန္း ပဲျပဳတ္ရန္
ဂ်င္းေထာင္း - တစ္ဇြန္း စားပြဲဇြန္း
ငရုပ္သီးအၾကမ္းမႈန္႔ -နွစ္ဇြန္း
(င႐ုတ္ခ်ဥ္အသံုးျပဳႏိုင္)
ဆား - တစ္ဇြန္း
ဟြားေက်ာက္ - တစ္ဇြန္း
စမံုစပါးေစ့အမႈန္႔ - တစ္ဇြန္း
ေရွာက္ေကာ -တစ္ဇြန္း
ပ်ားရည္ - ၂၀၀ gm
ပဲငံျပာရည္ - ၁၀၀ ml
ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု
************
1.ပဲကိုေရေဆးၿပီးပြလာသည္ထိစိမ္ထားပါ။
2.ပြလာပါကေဆာ္ဒါထည့္ၿပီးႏူးအိလာသည္ထိျပဳတ္ပါ။
3.ႏူးအ္ိပါကဆယ္ယူေရစစ္ထားၿပီးသန္႔ရွင္းေသာပိတ္စတြင္ထည့္ကာျခင္းေတာင္းဇကာသ္ို႔ဘူးတခုတြင္ထည့္ၿပီးပဲပုတ္နံ႔ထြက္လာသည္ထိပူေႏြးေသာေနရာတြင္ထားပါ။ရွမ္းျပည္တြင္ေနပူထဲထုတ္လွမ္းေလ့ရွိပါတယ္။
4.ပဲဲပုတ္နံ႔ထြက္လာပါကေထာင္းဆံုရွိလ်ွင္ဆံုျဖင့္ေစးလာေအာင္ေထာင္းေပးပါ(မေထာင္းဘဲအေစ့လိုက္လည္းျပဳလုပ္ႏိုင္ပါတယ္)။ဤအဆင့္တြင္ပဲပုတ္အစိုကိုေၾကာ္စားခ်က္စားႏိုင္ပါတယ္။
5.ဟြားေက်ာက္စမံုစပါးေစ့နွင့္ေရွာက္ေကာကိုေလွာ္ၿပီးအမႈန္႔ေထာင္းထားပါ။
6.ျပီးလ်ွင္ေထာင္းထားသည့္ပဲပုတ္ထဲသို႔ဂ်င္းေထာင္း၊ငရုပ္သီးမႈန္႔၊ဆား၊ေထာင္း ထားေသာဟြားေက်ာက္ေရွာက္ေကာနွင့္စမံုစပါးမႈန့္ပ်ားရည္တ္ို႔ကိုထည့္ၿပီးသမေအာင္ေမြေပးပါ။အရသာအေပါ့အငံျမည္း ပါ။
7.ဤအဆင့္တြင္င႐ုတ္သီးမႈန္႔အစားင႐ုတ္ခ်ဥ္တည္ထားသည္ကိုအသံုးျပဳပါကအနီေရာင္ပဲငပိကိုရ႐ွိမွာျဖစ္ပါတယ္။
8.အခ်ိဳျပဳလုပ္လိုပါကင႐ုတ္သီးမထည့္ဘဲျပဳလုပ္ႏိုင္ပါတယ္။
9.ပဲငံျပာရည္အစားဆားကိုသံုးေပးႏိုင္ၿပီးမိမိျပဳလုပ္လိုေသာအေရာင္အပ်စ္အက်ဲကိုလိုသလိုဖန္တီးပါ။
10.ပါဝင္ပစၥည္းအားလံုးထည့္ၿပီးသမေအာင္ေမြေပးကာေျခာက္ေသြ႔သန္႔စင္ၿပီးဆီကင္းေသာပုလင္းတြင္ထည့္ၿပီးေလလံုေအာင္ပိတ္ထားပါ။
11.တလခန္႔တည္ထားၿပီးပါကမိမိလိုသလိုခ်က္စားႏိုင္ၿပီျဖစ္ပါတယ္။
12.ပဲငပိကိုထမင္းဝိုင္းတြင္အစပ္တခြက္အျဖစ္တည္ခင္းႏိုင္သလိုအသားငါးမ်ားျဖင့္မိမိႏွစ္သက္သလိုခ်က္စားေၾကာ္စားႏိုင္ပါတယ္။မာလာဟင္း၊မာလာေခါက္ဆြဲ၊မာလာငါး၊ၿမီး႐ွည္ေျမအိုးၿမီး႐ွည္အစ႐ွိသ ည္တို႔ျပဳလုပ္ရာမွာအလြန္အသံုးဝင္မဲ့ပဲငပိျဖစ္ပါတယ္။
❀အသံုးျပဳေသာအိုးပုလင္းအားလံုးဆီကင္းဆင္ရန္ဂ႐ုျပဳပါ။
❀င႐ုတ္သီးမႈန္႔ႏွင့္င႐ုတ္ခ်ဥ္မိမိႏွစ္သက္ရာေရြးၿပီးထည့္ပါ။
❀ပဲငံျပာရည္သံုးပါကအေရာင္အမဲရမွာျဖစ္ၿပီးမသံုးလိုကဆားသီးသန္႔သံုးႏိုင္ပါတယ္။
❀ပ်ားရည္အစားၾကံသကာရည္ေညာင္ေစးက်ဆအာင္က်ိဳၿပီးသံုးႏိုင္ပါတယ္။
...........
Sofia
http://sofiafoodparadise.blogspot.com

No comments:

Post a Comment

ၾကက္သားလံုးဟင္း (စူၾကည္း)

စူၾကည္းလို႔ေခၚတဲ့ပန္းေသး႐ိုးရာဟင္းေလးကရိုးရိုးေလးနဲ႔စားရတာအရသာအရမ္းရွိပါတယ္။မဂၤလာဧည့္ခံပြဲ ၊ ဧည့့္ဖိတ္၊ မိတ္ဆံုစားပြဲေတြမွာ တည္ခင္းေလ့ရွ...