23 October 2016

ေထာပတ္ျပဳလုပ္နည္း

Butter & Ghee
ေထာပတ္ျပဳလုပ္နည္းကိုေတာ့ေ႐ွးနည္းအတိုင္းအိမ္ေတြမွာမလိုင္မ်ားစုထားၿပီးလုပ္ေလ့႐ွိပါတယ္။မလိုင္မ်ားစုၿပီးလုပ္ႏိုင္သလိုခရင္မ္ျဖင့္လည္းျပဳလုပ္ႏိုင္ပါတယ္။ျပဳလုပ္နည္းမွာအတူတူပင္ျဖစ္ပါတ ယ္။အရင္တုန္းကအိမ္မွာျပဳလုပ္တဲ့ေထာပတ္ကေတာ့ေထာပတ္အဆီသပ္သပ္သာလ်ွင္ျဖစ္ပါတယ္။ခုျပဳလုပ္ထားတာကေတာ့အဆီႏွင့္အခဲႏွစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။ေထာပတ္အဆီကိုေတာ့မုန္႔ေထာပတ္ထမ င္းႏွင့္မုန္႔မ်ားျပဳလုပ္ရာမွာအသံုးျပဳႏိုင္ၿပီးေထာပတ္အခဲကိုေတာ့ဘာဂါဆန္းဒြစ္ကိတ္မ်ားေပါင္မုန္႔မ်ားႏွင့္အေနာက္တိုင္းဟင္းလ်ာမ်ားခ်က္ျပဳတ္ရာတြင္အသံုးျပဳၾကပါတယ္။အိမ္မွာႏြားႏို႔အျမဲသံုးေလ့႐ွိေသာအိမ္႐ွင္မမ်ားမလိုင္မ်ားကိုစုထားၿပီးကိုယ္တိုင္ျပဳလုပ္ႏိုင္ရန္လုပ္နည္းေလးမ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္။
လိုအပ္ေသာပစၥည္း
**************
မလိုင္/ ခရင္မ္(Whipping Cream) - ၅၀၀ ဂရမ္
ေရခဲေရ - ၅၀၀ ml
ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု
************
1.စုထားေသာမလိုင္သို႔မဟုတ္ခရင္မ္ကိုဇလံုတခုတြင္ထည့္ၿပီးလက္ကိုင္ေမြစက္သို႔မဟုတ္ၾကက္ဥေမြတံသို႔မဟုတ္သစ္သားဒလက္ျဖင့္အဆက္မပ်က္လွည့္ေမြေပးပါ။အားမျပင္းလွေသာႀကိတ္စက္ကို လည္းအသံုးျပဳႏိုင္ပါတယ္။
2.ပ်စ္ခဲလာပါကအဆက္မပ်က္ဆက္ေမြေပးပါ။
3.ႏို႔ႏွင့္အဆီမ်ားကြဲလာသည္ထိဆက္ေမြပါ။
4.ႏို႔ႏွင့္အဆီခဲသီးသန္႔ျဖစ္သြားပါကႏို႔မ်ားကိုဖယ္ထုတ္ေပးပါ။❀ထြက္လာေသာႏို႔မွာButtermilkျဖစ္ပါတယ္။မုန္႔မ်ားဖုတ္ရာတြင္အသံုးျပဳႏိုင္ၿပီးအျခားအသံုးျပဳႏိုင္ေသာေနရာမ်ားစြာ႐ွိပါတယ္။
5.က်န္႐ွိေနေသာအဆီခဲကိုေရခဲေရထည့္ၿပီးအႀကိမ္ႀကိမ္ေဆးေပးပါ။6.ထြက္လာေသာေရၾကည္သြားပါကေရစစ္ၿပီးလိုသလိုပံုသြင္းကာေရခဲေသတၱာတြင္ခဲထားၿပီးလိုသလိုအသံုးျပဳႏိုင္ေသာေထာပတ္ခဲ(Unsalted Butter) ကိုရ႐ွိၿပီျ ဖစ္ပါတယ္။
7.ရလာေသာေထာပတ္ခဲကိုဆားအနည္းငယ္ထည့္ၿပီးသမေအာင္ေမြေပးကာ(Salted Butter) ျပဳလုပ္ႏိုင္ပါတယ္။
8.ေထာပတ္ဆီ(Ghee)ျပဳလုပ္ရန္အတြက္ရ႐ွိလာေသာေထာပတ္အခဲကိုမီးဖိုေပၚတြင္အိုးတခုျဖင့္တည္ၿပီးမီးေသးေသးျဖင့္ေရခမ္းလာသည္ထိခ်က္ေပးပါ။
9.ေအာက္ေျခမကပ္ဆီမတူးေအာင္ဂ႐ုစိုက္ေမြေပးႁပီးေရခမ္းပါကမီးဖိုမွခ်ကာအေအးခံၿပီးဇကာျဖင့္အနယ္မ်ားစစ္ထုတ္ကာသန္႔႐ွင္းေျခာက္ေသြ႔ေသာပုလင္းတြင္ထည့္ၿပီးလိုသလိုအသံုးျပဳႏိုင္ၿပီျဖစ္ပါတယ္။
..........
Sofia
http://sofiafoodparadise.blogspot.com

No comments:

Post a Comment

ၾကက္သားလံုးဟင္း (စူၾကည္း)

စူၾကည္းလို႔ေခၚတဲ့ပန္းေသး႐ိုးရာဟင္းေလးကရိုးရိုးေလးနဲ႔စားရတာအရသာအရမ္းရွိပါတယ္။မဂၤလာဧည့္ခံပြဲ ၊ ဧည့့္ဖိတ္၊ မိတ္ဆံုစားပြဲေတြမွာ တည္ခင္းေလ့ရွ...