9 September 2016

သီးစံုပဲအခ်ဥ္ဟင္း

 Sambar
အိႏၵိယဟင္းတခြက္ျဖစ္တဲ့သီးစံုပဲအခ်ဥ္ဟင္းျဖစ္ပါတယ္။အိႏၵိယႏိုင္ငံမွာေတာ့မနက္ခင္းစာတို႐ွည္ပူ ရီအစ႐ွိသည္တို႔ျဖင့္လည္းတြဲဖက္တည္ခင္းၿပီးျမန္မာအမ်ားစုကေတာ့ဟင္းအျဖစ္သာတည္ခင္းေလ့႐ွိၾကပါတယ္။ခ်က္နည္းမ်ားအနည္းငယ္ကြဲျပားႏိုင္ပါ တယ္။သတ္သတ္လြတ္ခ်က္လိုပါကခ်က္ႏိုင္ပါတ ယ္။
ပါဝင္ပစၥည္း
********
ပဲစင္းငံု/ကုလားပဲ - ၅က်ပ္သား
ၾကက္သြန္နီ - ၂လံုး
ခရမ္းခ်ဥ္သီး - ၂လံုး
ဂ်င္းၾကက္သြန္ျဖဴ - တဇြန္း
အာလူး - ၂လံုး
ဘိုစား - လက္တစ္ဆုပ္
ခရမ္းသီး - တစ္လံုး( ႀကီး)
ရုန္းပေတသီး - ၅ေတာင့္
ဒန္႔ဒလြန္သီး - ၅ေတာင့္
မုန္လာဥ - တလံုး
ဘူးသီး - တစ္စိတ္
ပုဇြန္ေျခာက္ / အာၿဗဲေျခာက္ - လက္တစ္ဆုပ္
ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္း႐ြက္ - ၃ခက္
ငရုပ္သီးေျခာက္ - ၅ေတာင့္
ဆား - လိုသေလာက္
ငံျပာရည္ - ၃ဇြန္း
ဟင္းခပ္မႈန္႔ - ၂ဇြန္း
မန္က်ည္းမွည့္အနွစ္ - ၃ဇြန္း
မဆလာ - တစ္ဇြန္း
အေရာင္တင္ - တစ္ဇြန္း
နႏြင္း - အနည္းငယ္
နံနံပင္ - လက္တစ္ဆုပ္
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္နည္း
****************
1.ပဲစင္းငံုသို႔မဟုတ္ကုလားပဲကိုေရေဆးၿပီးေရစိမ္ထားပါ။ပြလာပါကအိုးထဲတြင္ထည့္ၿပီးႏူးသည္ထိျ ပဳတ္ထာပါ။
2.ပါဝင္ေသာအသီးအနွံမ်ားအားလံုးကိုေရေဆးၿပီးအ႐ြယ္တူလွီးျဖတ္ထားပါ။အာလူးခရမ္းသီးကိုေရ စိမ္ထားပါ။ရုန္းပေတသီးကိုသီးသန္႔ဖယ္ထားပါ။ၾကက္သြန္ခရမ္းခ်ဥ္သီးပါးပါးလွီးထားပါ။
3.ခ်က္မည့္အိုးကိုအပူေပးၿပီးဆီထည့္ပါ။ဆီပူပါကငရုပ္သီးေျခာက္ထည့္ေၾကာ္ၿပီးဖယ္ထားပါ။
4.ၾကက္သြန္နီဆီသပ္ဂ်င္းၾကက္သြန္ျဖဴထည့္ဆီသပ္႐ြက္ထည့္ဆီသပ္ပါ။ပုဇြန္ေျခာက္ငါးေျခာက္ထ ည့္ပါ။ေမႊးလာပါကအေရာင္တင္နႏြင္းထည့္ပါ။ခရမ္းခ်ဥ္သီးထည့့္ပါ။အနည္းငယ္ေၾကေအာင္ေခ်ေ ပးပါ။
5.ခရမ္းခ်ဥ္သီးေၾကပါကလွီးျဖတ္ထားေသာအသီးအနွံမ်ား(ရုန္းပေတသီးမွအပ)ကိုထည့္ပါ။
6.သီးနွံမ်ားအားလံုးေၾကာ္မိပါကျပဳတ္ထားေသာပဲကိုေခ်ၿပီးေရာထည့္ပါ။ေရလိုအပ္သေလာက္ထပ္ထည့့္ၿပီးအရသာ ဆား၊ဟင္းခပ္မႈန္႔၊ငံျပာရည္ထည့္ၿပီးအဖံုးအုပ္ကာသီးနွံ မ်ားႏူးသည္ထိတည္ထားပါ။
7.သီးနွံႏူးပါကမန္က်ည္းမွည့္အနွစ္ေဖ်ာ္ထည့္ပါ။ရုန္းပေတသီးမဆလာနွင့္ေၾကာ္ထားေသာငရုပ္သီးေျခာက္တို႔ကိုထည့္ၿပီးဆူပြက္ေအာင္တည္ပါ။အရသာအေပါ့အငံျမည္းၿပီးနံနံပင္အုပ္ကာတည္ခင္းသံုးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ။
........
Sofia
http://sofiafoodparadise.blogspot.com

No comments:

Post a Comment

ၾကက္သားလံုးဟင္း (စူၾကည္း)

စူၾကည္းလို႔ေခၚတဲ့ပန္းေသး႐ိုးရာဟင္းေလးကရိုးရိုးေလးနဲ႔စားရတာအရသာအရမ္းရွိပါတယ္။မဂၤလာဧည့္ခံပြဲ ၊ ဧည့့္ဖိတ္၊ မိတ္ဆံုစားပြဲေတြမွာ တည္ခင္းေလ့ရွ...