25 May 2016

အင္းမုန္႔တီ


ေဒသအလိုက္ဟင္းခ်က္နည္းနဲ႔စားေသာက္ၾကပံုဓေလ့မ်ားမတူကြဲျပားမႈေတြအမ်ားႀကီး႐ွိပါတယ္။
မတူကြဲျပားတဲ့အစားအစာေတြထဲကအင္းမုန္႔႔တီဆိုတာေလးကိုေတာင္ႀကီးကမိတ္ေဆြတေယာက္ေျပာျပေတာ့စိတ္ဝင္စားခဲ့တာပါ။ဒီတေခါက္ခရီးသြားရင္း႐ွမ္းျပည္ေတာင္ပိုင္းကေဆြမ်ိဳးမ်ား႐ွိရာဆီကိုအေရာက္သြားလို႔ေသခ်ာသင္ယူျဖစ္ခဲ့ပါတယ္။ေတာင္ပိုင္းခရီးစဥ္တေလ်ာက္အစစအကူညီေပးခဲ့ၾကေသာညီမေလးယြန္းဖူးဖူးနွင့္တကြရွမ္းအစားအစာမ်ားအင္းသားအစားအစမ်ားႏွင့္ေဒသအစားအစာသိလိုသည္မ်ားကိုစိတ္႐ွည္စြာ႐ွင္းျပခ်က္ျပေျပာျပေပးၾကတဲ့ေသာမမႀကီးႏွင့္ညီအစ္မမ်ားတူမေလးမ်ားအားလံုးကိုဒီပို႔စ္ေလးကေနေက်းဇူးတင္ေၾကာင္းေျပာပါရေစ႐ွင္...
စားေနက်မုန္႔ဟင္းခါးမ်ားနဲ႔လံုးဝမတူတမူထူးျခားအရသာ႐ွိတဲ့အင္းမုန္႔တီခ်က္နည္းေလး ကိုမ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္။ခ်က္စားၾကည့္ရေ အာင္ေနာ္....
ပါဝင္ပစၥည္း
*********
ငါးဖိန္း/ငါးၾကင္း - ၅၀က်ပ္သား
ခရမ္းခ်ဥ္သီး(အမာသီး) - ၇၅က်ပ္သား
ၾကက္သြန္မိတ္ - ၃၀က်ပ္သား
စပါးလင္ - တစ္ေခ်ာင္း
႐ွမ္းပဲပုတ္ - ၅ခ်ပ္
ႏွမ္းေထာင္း - တစ္ပန္းကန္
ပုဇြန္ထမ္းငံျပာရည္ - ၅ဇြန္း စားပြဲဇြန္း
ဆား - ၃ဇြန္း
ဟင္းခပ္မႈန္႔ - ႏွစ္ဇြန္း
မုန္႔တီေျခာက္ - ၂၅က်ပ္သား
(သို႔)အစို - တစ္ပ္ိသာ
တြဲဖက္စားရန္
**********
ၾကက္သြန္နီအေရာင္တင္ဆီ
ႏွမ္းေထာင္း
နံနံပင္ၾကက္သြန္မိတ္
မုန္႔တီႂကြပ္ေၾကာ္
င႐ုတ္သီးမႈန္႔
သံပုရာသီး
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံု
*************
(၁)ဦးစြာငါးဖိန္းသို႔မဟုတ္ငါးၾကင္းကိုေရေဆးသန္႔စင္ၿပီးစပါးလင္တေခ်ာင္းထုထည့္ကာေရျမဳတ္ေအာင္ထည့္ၿပီးျပဳတ္ထားပါ။
မုန္႔တီေျခာက္ကိုေရစိမ္ထားပါ။ၾကက္သြန္မိတ္ကိုလက္တစ္ဆစ္ခန္႔အ႐ွည္ျဖတ္ထားပါ။
(၂)ငါးက်က္ပါကဆယ္ယူၿပီးအေအးခံထားကာငါးျပဳတ္ရည္တြင္ခရမ္းခ်ဥ္သီးအေစ့ညစ္ၿပီးသားကိုထည့္ျပဳတ္ပါ။
(၃)ခရမ္းခ်ဥ္သီးႏူးအိပါကဆယ္ယူကာအခြံႏြာၿပီးဇကာတိုက္သို႔မဟုတ္ႀကိတ္စက္ျဖင့့္ခပ္ၾကမ္းၾကမ္းႀကိတ္ထားပါ။
(၄)ဟင္းရည္ခ်က္မည့္အိုးတြင္ငါးအသားထြင္ထားသည္ကိုထည့္ပါ။ခရမ္းခ်ဥ္သီးအႏွစ္တိုက္ထားသည္ႏွင့္ျပဳတ္ရည္ကိုထည့္ပါ။
(၅)ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူကို၃လီတာခန္႔ထည့္ပါ။အပ်စ္အက်ဲခ်ိန္ထည့္ပါ။
ၾကက္သြန္မိတ္ျဖတ္ထားသည္ကိုထည့္ပါ။
(၆)တၿပိဳင္တည္းပဲပုတ္ဖုတ္ၿပီးေထာင္းထားသည္ႏွင့္ႏွမ္းေလွာ္ေထာင္းဆားငံျပာရည္ဟင္းခပ္မႈန္႔တို႔ကိုထည့္ၿပီးဆူပြက္ေအာင္တည္ထားပါ။
(၇)ဆူပြက္ၿပီးဟင္းရည္က်ပါကေရစိမ္ထားေသာမုန္႔တီေျခာက္ကိုဆယ္ယူေရစစ္ၿပီးဟင္းရည္အိုးတြင္ေရာထည့္တည္ကာအနည္းငယ္အိေအာင္တည္ေပးပါ။
(၈)မုန္႔ဖတ္ႏူးအိပါကပန္းကန္တြင္ခပ္ထည့့္ၿပီးပြဲျပင္ကာနွမ္းေထာင္းနံနံပင္ၾကက္သြန္မိတ္ၾကက္သြန္အေရာင္တင္ဆီမုန္႔တီႂကြပ္ေၾကာ္သံပုရာသီးထည့္ုၿပီးတည္ခင္းနိဳင္ပါၿပီ။
(၉)မုန္႔ဖတ္အစိုကိုအသံုးျပဳပါကစားမည့့္အခ်ိန္မွသာဟင္းရည္ေလာင္းထည့္ကာႏွမ္းေထာင္းၾကက္သြန္မိတ္နံနံပင္မုန္႔ႂကြပ္ေၾကာ္ၾကက္သြန္ဆီခ်က္သံပုရာသီးတို႔ထည့္ၿပီးသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
❀❀မုန္႔ဖတ္အေျခာက္မွာအျပဳတ္ခံ၍တခါတည္းေရာၿပီးျပဳတ္ထားႏိုင္ပါတယ္။
❀❀ငါးဖိန္းျဖင့္ခ်က္လ်ွင္အေကာင္းဆံုးျဖစ္ၿပီးမ႐ွိပါကငါးၾကင္းကိုအစားထိုးသံုးႏိုင္ပါတယ္။
❀❀ငါးျပဳတ္ခ်ိန္တြင္ဆားမထည့္ရ။အသားမာက်စ္သြားတတ္သည္။
..........
Sofia
http://sofiafoodparadise.blogspot.com

No comments:

Post a Comment

ၾကက္သားလံုးဟင္း (စူၾကည္း)

စူၾကည္းလို႔ေခၚတဲ့ပန္းေသး႐ိုးရာဟင္းေလးကရိုးရိုးေလးနဲ႔စားရတာအရသာအရမ္းရွိပါတယ္။မဂၤလာဧည့္ခံပြဲ ၊ ဧည့့္ဖိတ္၊ မိတ္ဆံုစားပြဲေတြမွာ တည္ခင္းေလ့ရွ...