12 April 2016

မုန္႔ပ်ားသလက္


ျမန္မာမုန္႔ေလးေတြကိုျမန္မာျပည္ေနခ်ိန္မွာအမွတ္တမဲ့ေနခဲ့က်ေပမဲ့အေဝးေရာက္သြားေတာ့မွသတိရၿပီးတမ္းတတတ္လာတယ္။ကိုယ္လုပ္တတ္သေလာက္ေလးလုပ္စားျဖစ္သလိုမတတ္တာေလးေတြကိုလည္းနီးစပ္ရာကိုေမးျမန္ၿပီးစမ္းလုပ္စားျဖစ္ခဲ့တယ္။ဒီတခါေတာ့ျမန္မာျပည္ျပန္ရင္းမုန္႔ပ်ားသလက္လုပ္နည္းေလးကိုမုန္႔႔ပ်ားသလက္ေရာင္းတဲ့ဆိုင္မွာသြားၿပီးေသေသခ်ာခ်ာအေသးစိတ္ေမးျပီးျပန္လာလုပ္စားျဖစ္တာေလးမ်ွေဝေပးခ်င္ပါတယ္။ျမန္မာမုန္႔ေလးေတြလုပ္ရာမွာေမးျမန္းၿပီးလုပ္ေပမဲ့လို႔ခ်က္ခ်င္းႀကီးမုန္႔ေကာင္းေကာင္းထြက္မလာခဲ့ပါဘူး။အႀကိမ္ႀကိမ္စမ္းသပ္ရင္းကရလာတဲ့မုန္႔အခ်ိဳးေလးျဖစ္ပါတယ္။မုန္႔ႏွစ္ႀကိတ္တဲ့ျခံနဲ႔ကပ္ေနလို႔သင္ေပးတဲ့ႀကိတ္စက္ကအကိုကလည္းစိတ္႐ွည္လက္႐ွည္သင္ေပးေပမဲ့လို႔မုန္႔ႏွစ္စပ္တဲ့ေရအခ်ိဳးကိုသူတို႔ကလက္မွန္းမ်က္မွန္းနဲ႔ထည့္ၾကေတာ့ကိုယ္ဘာကိုယ္လိုက္လုပ္ခ်ိန္မွာအခက္အခဲနည္းနည္း႐ွိပါတယ္။
အရင္ကေျပာခဲ့သလိုဘဲဆိုဖီယာအတြက္ခက္ခဲတဲ့အထဲမွာျမန္မာမုန္႔လုပ္နည္းေလးေတြလည္းပါပါတယ္။အထူးသျဖင့့္ျမန္မာမုန္႔လုပ္ရာမွာအခ်ိဳးအတိအက်သင္မေပးႏိုင္တာကအဓိကျပသနာလို႔ထင္ပါတယ္။မုန္႔လုပ္တဲ႔ဆန္အမ်ိဳးအစားနဲ႔အစိုအေျခာက္ေပၚမူတည္လို႔အခ်ိဳးအတိအက်ေပးဖို႔လည္းခဲရင္းပါတယ္။အခုဆိုဖီယာလုပ္ထားတဲ့မုန္႔အခ်ိဳးေလးမ်ွေဝေပးပါ့မယ္။အနီးစပ္ဆံုးေရကိုလိုတိုးပိုေလ်ာ့ထိန္းၿပီးလိုက္လုပ္ဖို႔လိုအပ္ပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္း
*********
ဆန္မႈန္႔ - ေလးဘူး(၆၀၀ဂရမ္) (ႏို႔ဆီဘူး)
ဆား - တစ္ဇြန္း လၻက္ဇြန္း
ေဆာ္ဒါ - တစ္ဇြန္း လၻက္ဇြန္း
ထန္းလ်က္ - ၁၀၀ ဂရမ္
ေရ - ၆ဘူး (ႏို႔ဆီဘူး)
ေရေႏြးပူ - ၃ဇြန္း စားပြဲဇြန္း
ပဲျပဳတ္ - တစ္ပန္းကန္
နံနံပင္ - တစ္စည္း
ႏွမ္းေထာင္း-အနည္းငယ္
အုန္းသီး - တစိတ္
ဆီ - အနည္းငယ္
တြဲဖက္စားရန္
*********
ခရမ္းခ်ဥ္သီးေထာင္း

ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု
************
(၁)ဆန္တျပည္ကိုေကာက္ညင္းလက္တစ္ဆုပ္ထည့္ၿပီးေရစိမ္ႀကိတ္ကာစစ္ထားအေျခာက္ခံထားေသာဆန္မႈန္႔ကိုသံုထားျခင္းျဖစ္ပါတယ္။မုန္႔ျပဳလုပ္ရန္ငစိန္ဆန္ၾကမ္းမွာအေကာင္းဆံုးျဖစ္ပါတယ္။အျခားဆန္ကိုလည္းအသံုးျပဳႏိုင္ေပမဲ့ေရေႏြးအခ်ိဳးကိုအထူးသတိျပဳရန္လိုအပ္ပါတယ္။
(၂)ထန္းလ်က္ကိုေရႏို႔ဆီဘူးတဘူးခြဲျဖင့့္က်ဳိၿပီးအမိႈက္စစ္ကာအေအးခံထားပါ။(လံုးဝေအးသည္ထိ)
(၃)မုန္႔ပ်ားသလက္အခ်ိဳအျဖဴအတြက္ခြဲၿပီး မုန္႔ႏွစ္ရည္ေဖ်ာ္ရန္ဇလံုႏွစ္ခုျဖင့့္အခ်ိဳအတြ က္ဆန္မႈန္႔တဘူးအျဖဴအတြက္ဆန္မႈန္႔၃ဘူးဆီခြဲထည့္ပါ။
(၄)အခ်ိဳအတြက္ဆန္မႈန္႔တဘူးတြင္ဆားအနည္းငယ္ႏွင့္အေအးခံထားေသာထန္းလ်က္ရည္ႏို႔ဆီဘူးတဘူးခြဲေဆာ္ဒါလၻက္ဇြန္းေလပံုသံုးပံုထည့္ၿပီးေမြထားပါ။
(၅)အျဖဴမုန္႔ႏွစ္ေဖ်ာ္ရန္ဆန္မႈန္႔၃ဘူးတြင္ဆားအနည္းငယ္ေဆာ္ဒါလၻက္ဇြန္းသံုးပံုတပံုထည့္ပါ။ေရႏို႔ဆီဘူးေလးဘူးခြဲတြင္ေရေႏြးပူပူ၃ဇြန္းေရာၿပီးေမြေပးကာအျဖဴမုန္႔ႏွစ္ရည္ေဖ်ာ္ထားပါ။
(၆)ဆန္ကိုေရစိမ္ေရစစ္ၿပီးအမႈန့္ႀကိတ္သံုးပါကမုန္႔ႏွစ္ရည္ႏွပ္ထားရန္မလိုဘဲတန္းၿပီးမုန္႔လုပ္ႏုိင္ပါတယ္။ဆန္မႈန္႔ေျခာက္ကိုအသံုးျပဳပါကနာရီဝက္ခန္႔ႏွပ္ထားေပးဖို႔လိုအပ္ပါတယ္။
(၇)မုန္႔ျပားသလက္ျပဳလုပ္ရန္မုန္႔ႏွစ္ရည္အသင့္ျဖစ္ပါနံနံပင္ပဲျပဳတ္ႏွင့္ႏွမ္းေထာင္းတို႔ကိုအသင့္ျပင္ထားပါ။
(၈)မုန္ျ့ပားသလက္ျပဳလုပ္ရန္အိုးကိုေတာ့ေျမအိုးကိုအသံုးျပဳရပါတယ္။က်င့္ၿပီးသားအိုးကိုမီးဖိုတြင္တင္ၿပီးအပူေပးထားပါ။
(၉)အိုးပူလာပါကမုန့္ႏွစ္အျဖဴရည္ကိုသမေအာင္ေမြေပးၿပီးေယာက္ခ်ိဳျဖင့္တဇြန္းခပ္ထည့္ပါ။ပဲျပဳတ္နံနံပင္ႏွင့္ႏွမ္းေထာင္းထည့္ၿပီးအဖံုးအုပ္ထားပါ။
(၁၀)မုန္႔ႏွစ္က်က္ပါကအေပၚဖက္မွဆီအနည္းငယ္ပုတ္ေပးၿပီးခရမ္းခ်ဥ္သီးေထာင္းမပ်စ္မက်ဲျဖင့္တြဲဖက္သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
(၁၁)မုန္႔အခ်ိဳအတြက္ေအာက္ခံမုန္႔ႏွစ္ရည္အျဖဴကိုဇြန္းတဝက္အရင္ထည့္ပါ။ၿပီးမွသာအခ်ိဳမုန္႔ႏွစ္ရည္အုန္းသီးဆံထည့္ၿပီးအဖံုးအုပ္ထားပါ။မုန္႔ႏွစ္က်က္ပါကဆီပုတ္ေပးၿပီထုတ္ယူသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
❀❀မုန္႔ျပားသလက္အခ်ိဳျပဳလုပ္လ်ွင္အိုးမကပ္ေစရန္ေအာက္ခံအျဖဴခံေပးပါ။
❀❀ေနရာေဒသအရေျမအိုးရ႐ွိရန္မလြယ္ကူပါကအိုးမကပ္ေသာဒယ္အေသးေလးေတြအသံုးျပဳႏိုင္ပါတယ္။
❀❀ေျမအိုးအသစ္ကိုအသံုးျပဳလိုပါကမုန္႔႔မကပ္ေစရန္အိုးကိုမီးဖိုေပၚတြင္အပူေပးၿပီးဆားႏွင့္ဆန္ကိုတူးေနေအာင္ထည့္ေလွာ္ေပးၿပီးအိုးက်င့္ၿပီးမွသာအသံုးျပဳပါ။မုန္႔ပ်ားသလက္ေရာင္းတဲ့သူကတခါတည္းအိုးပါက်င့္ေပးလိုက္လို႔မ်ွေဝေပးတာပါ။
❀❀အသံုးျပဳေသာဆန္အမ်ိဳးအစားေပၚမူတည္ၿပီးေရေႏြးကိုခ်င့္ခ်ိန္ထည့္ပါ။ဆန္ႏုဆန္ေခ်ာျဖစ္ပါကေလ်ွာ့ထည့္ပါ။ေရေႏြးပူမ်ားလွ်င္မုန္႔ေပ်ာ့ျခင္းမႏွပ္ျခင္းမ်ားျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။
❀❀ေနရာေဒသအလိုက္မုန္႔ျပားသလက္ကိုခရမ္းခ်ဥ္သီးေထာင္းအစပ္ခပ္က်ဲက်ဲေလးျပဳလုပ္ၿပီးတြဲဖက္စားေလ့႐ွိၾကပါတယ္။
❀❀မုန္႔ပ်ားသလက္အခ်ိဳကိုေဆာ္ဒါပိုထည့္ေပးရၿပီးအငံတြင္ေလ်ာ့ထည့္ပါ။အျဖဴတြင္ေဆာ္ဒါမ်ားပါကမုန္႔အေရာင္ဝါသြားတတ္ပါတယ္။
.........
Sofia
http://sofiafoodparadise.blogspot.com

No comments:

Post a Comment

ၾကက္သားလံုးဟင္း (စူၾကည္း)

စူၾကည္းလို႔ေခၚတဲ့ပန္းေသး႐ိုးရာဟင္းေလးကရိုးရိုးေလးနဲ႔စားရတာအရသာအရမ္းရွိပါတယ္။မဂၤလာဧည့္ခံပြဲ ၊ ဧည့့္ဖိတ္၊ မိတ္ဆံုစားပြဲေတြမွာ တည္ခင္းေလ့ရွ...