10 April 2016

ၾကံမဆိုင္ဟင္းခ်ိဳ


 Sour Mustard Pickle with Vegetable Soup

သီးႏွံအစံုနဲ႔အသားငံုးဥအစံုပါတဲ့ခ်ဥ္ခ်ဥ္ေမြးေ မြးဟင္းခ်ိဳေလးကိုေတာ့ျမန္မာျပည္မွာၾကံမဆိုင္ဟင္းခ်ိဳရယ္လို႔လူသိမ်ားတဲ့ဟင္းတခြက္ျဖစ္ပါတယ္။
က်န္းမာေရးနဲ႔ညီၫြတ္ၿပီးအဆီနည္းအားလည္းျဖစ္ေစမဲ့ဟင္းတခြက္ကိုစားေတာ္ဆက္အေတာ္မ်ားမ်ားမွာလည္းမွာယူသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါတယ္။
ဒီလွပတဲ့ဟင္းေလးတပြဲျဖစ္ေျမာက္ေအာင္လိုအပ္တာေတြအစစကူညီေပးခဲ့တဲ့ဆိုဖီယာ့အန္တီကိုလည္းေက်းဇူးတင္ေၾကာင္းေျပာပါရေစ....လြယ္ကူျမန္ဆန္အရသာ႐ွိတဲ့ဟင္းခ်ိဳေလးကိုခ်က္ၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။
ပါဝင္ပစၥည္း
*********
ၾကက္ျပဳတ္ရည္ - တပန္းကန္လံုး
ၾကက္သား - အနည္းငယ္
ငံုးဥ - ၅လံုး
ပဲျပား - တဝက္
မုန္ညင္းျဖဴ -တခက္
ပန္းမုန္လာ - အနည္းငယ္
ပန္းစိမ္း - အနည္းငယ္
မုန္လာဥနီ - အနည္းငယ္
ဘိုစားပဲ - အနည္းငယ္
ဆန္ျပားေခါက္ဆြဲ - တစ္ခ်ပ္
ၾကံမဆိုင္ - ၁၀၀ ဂရမ္
ခရမ္းခ်ဥ္သီး - တစ္လံုး
ေရႊပဲ - ၅ေတာင့္
ခ်ဥ္စပ္င႐ုပ္ - တစ္ဇြန္း
ဆား - အနည္းငယ္
ဟင္းခပ္မႈန္႔ - တစ္ဇြန္း
ၾကက္သြန္မိတ္ - အနည္းငယ္
ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ - အနည္းငယ္
ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု
************
(၁)ဦးစြာၾကက္ျပဳတ္ရည္တပန္းကန္စာကိုအိုးထဲသို႔ထည့္ပါ။(ၾကက္ျပဳတ္ရည္အစားReadyMake Chicken Stock ကိုသံုးႏိုင္ပါတယ္)
(၂)ပါဝင္ေသာသီးႏွံအားလံုးကိုေရေဆးသန္႔စင္ၿပီးလိုသလိုလွီးျဖတ္ထားပါ။
(၃)ၾကက္သားကိုေသးေသးစိတ္ထားၿပီးငံုးဥကိုသီးသန္႔ျပဳတ္ကာအခြံသင္ထားပါ။
(၄)ေရေဆးသန္႔စင္ထားေသာသီးႏွံၾကက္သားငံုးဥပဲျပားၾကံမဆိုင္တို႔ကိုၾကက္ျပဳတ္ေရတြင္ထည့္တည္ပါ။
(၅)ဆန္ျပားကိုအေနေတာ္အျပားလွီးၿပီးဆူပြက္ေနေသာဟင္းခ်ိဳအိုးတြင္ထည့္ပါ။
(၆)ဆားႏွင့္ဟင္းခပ္မႈန္႔ထည့္ၿပီးအရသာအေပါ့အငံျမည္းပါ။
(၇)သီးႏွံက်က္ပါကမီးပိတ္ကာပန္းကန္တြင္ထည့္ပါ။အေပၚမွၾကက္သြန္ၿမိတ္ႏွင့္ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္အနည္းငယ္ထည့္ကာတည္ခင္းသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
❀❀သီးႏွံမ်ားဝါၿပီးေပ်ာ့မသြားေစရန္အတြက္ဟင္းခ်ိဳအိုးပြက္ကာသီးႏွံက်က္ပါကမီးပိတ္ၿပီးမီးဖိုမွခ်ပါ။
❀❀ၾကံမဆိုင္ဖတ္တြင္အငံပါၿပီးသားျဖစ္၍ဆားကိုလိုအပ္မွသာျဖည့္စြက္ေပးပါ။
............
Sofia
http://sofiafoodparadise.blogspot.com

No comments:

Post a Comment

ၾကက္သားလံုးဟင္း (စူၾကည္း)

စူၾကည္းလို႔ေခၚတဲ့ပန္းေသး႐ိုးရာဟင္းေလးကရိုးရိုးေလးနဲ႔စားရတာအရသာအရမ္းရွိပါတယ္။မဂၤလာဧည့္ခံပြဲ ၊ ဧည့့္ဖိတ္၊ မိတ္ဆံုစားပြဲေတြမွာ တည္ခင္းေလ့ရွ...