2 March 2016

ဘြန္ဒီးလဒူး


Boondi Ladoo

❀ ❀ ❀
အိႏၵိယအခ်ိဳပြဲတမ်ိဳးျဖစ္တဲ့ဘြန္ဒီးလဒူးကိုအေတာ္မ်ားမ်ားႏွစ္သက္ၾကလိမ့္မယ္ထင္ပါတယ္။ဆိုဖီယာေတာ့အခ်ိဳ႕မုန္႔ဆိုင္ေရာက္တိုင္းအျခားမုန္႔မ်ားထက္ဘြန္ဒီးလဒူးကို အရင္ေရြးဝယ္ျဖစ္ေနက်ေပါ့။
ျပဳလုပ္ရအနည္းငယ္လက္ဝင္လွေပမဲ့မုန္႔႔ႏွစ္အပ်စ္အက်ဲအေနအထားမွန္ရင္ေတာ့ျပဳလုပ္ရတာေပ်ာ္စရာေကာင္းလွပါတယ္။ဆိုဖီယာလည္းပထမအႀကိမ္စမ္းလုပ္ထားတာမို႔အခ်ိဳႏွစ္သက္သူမ်ားနဲ႔ဝါသနာ႐ွင္မ်ားအတြက္လုပ္နည္းအဆင့္ဆင့့္ျဖင့္မ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္။သန္႔႐ွင္းလတ္ဆပ္တဲ့အခ်ိဳမုန္႔ဘြန္ဒီးလဒူးေလးကိုလုပ္ၾကည့္ၾကရေအာင္ေနာ္။
ပါဝင္ပစၥည္း(၂၂ လံုး )
********
ပဲမုန္႔အစိမ္း - ၂၅၀ ဂရမ္
ဆန္မႈန္႔ - ၁၅ ဂရမ္ တစ္ဇြန္းခြဲစားပြဲဇြန္း
ေဆာ္ဒါ - ⅛ လၻက္ဇြန္း
ေရ - ၂၇၀ ml
စားေဆးအေရာင္ - အဝါ / အစိမ္း/ အနီ
စပ်စ္ေျခာက္ သီဟိုဠ္ေစ့
သၾကားေရတြင္ပါဝင္ပစၥည္း
*******************
သၾကား - ၃၇၅ ဂရမ္
ေရ - ၂၅၀ ml
ႏြားႏို႔ - ၃ဇြန္း စားပြဲဇြန္း
ဖာလာေစ့အမႈန္႔ - အနည္းငယ္
ေက်ာက္ခ်ဥ္မႈန္႔ - အနည္းငယ္
(သံပုရာသီး/ cream of tar tar အစားထိုးႏိုင္ပါတယ္)
ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု
***********
(၁)ပဲမုွန္႔ႏွင့္ဆန္မႈန္႔ကိုဇကာခ်ထားပါ။
(၂)ဇလံုတခုတြင္ပဲမႈန္႔ဆန္မႈန္႔ႏွင့္ေဆာ္ဒါထည့္ၿပီးသမေအာင္ေမြပါ။
(၃)ေရ၂၇၀ml ခ်ိန္ထားၿပီးေျဖးေျဖးဆီထ ည့္ၿပီးေမြွေပးပါ။ပဲမႈန္႔အမ်ိဳးအစားလိုက္ေရအခ်ိဳးအနည္းငယ္ကြာႏိုင္ပါတယ္။
(၄)သမေအာင္ေမြၿပီးပါကေဆးအေရာင္အဝါတစက္ခန္႔ထည့္ၿပီးသမေအာင္ေမြပါ။
(၅)မုန္႔ႏွစ္အပ်စ္အက်ဲစမ္းသပ္ရန္ဆီပူအိုးတြင္ေမြတံမွမုန္႔ႏွစ္အနည္းငယ္ခ်ေၾကာ္ၾကည့္ပါ။
(၆)ဘြန္သီးေၾကာ္အလံုးေလးမ်ားဆီေပၚတက္လာပါကမုန္႔ႏွစ္အပ်စ္အၾကဲအမွန္ရၿပီမို႔ဘြန္သီးေၾကာ္ရန္အသင့္ျဖစ္ပါၿပီ။
(၇)မုန္႔ႏွစ္အသင့္ျဖစ္ပါကမေၾကာ္ေသး ခင္သၾကားရည္ကိုျပင္ဆင္ရမွာျဖစ္ပါတယ္။
(၈)ေအာက္ေျခထူအိုးခပ္က်ယ္က်ယ္တခုတြင္သၾကားႏွင့္ေရထည့္ၿပီးတည္ပါ။
(၉)သၾကားေပ်ာ္ေအာင္ေမြေပးၿပီးဆူပြက္ပါကႏြားႏို႔သံုးဇြန္းထည့္ပါ။တက္လာေသာ အျမဳတ္မ်ားသၾကားတြင္းမွအညစ္အေၾကးမ်ားကိုခပ္ထုတ္ေပးပါ။
(၁၀)မီးေလ်ာ့ၿပီး၅မိနစ္ခန္႔တည္ထားပါ။သၾကားရည္ကိုလက္ျဖင့္ကိုင္ၿပီးစမ္းၾကည့္ပါကေစးပိုင္ေသာအေနအထားရပါကဖာလာေစ့အမႈန္႔ႏွင့္ေက်ာက္ခ်ဥ္မႈန္႔ထည့့္ၿပီးသ မေအာင္ေမြကာမီးပိတ္ထားပါ။
(၁၁)သၾကားရည္ကိုေအးမသြားေအာင္ျပဳလုပ္ထားပါ။
ပူေႏြးေနေသာသၾကားရည္အသင့္ျဖစ္ပါကဘြန္သီးစတင္ေၾကာ္ႏိုင္ပါၿပီ။
(၁၂)ဆီပူအိုးတြင္အေပါက္ကာေသာဇ ကာခံၿပီးေဖ်ာ္ထားေသာမုန္႔ႏွစ္ကိုတဇြန္းဆီခပ္ထည့္ပါ။ဇကာေပါက္မွအဆက္မပ်က္က်လာေသာမုန္႔ႏွစ္ကိုေၾကာ္ပါ။
(၁၃)ဆီအိုးထဲမွဘြန္သီးလံုးေလးမ်ားၿငိမ္သြားသည္ႏွင့္ဆယ္ယူၿပီးအသင့္ျပဳလုပ္ထားေသာသၾကားရည္ေႏြးေႏြးအိုးထဲသိ့ုထ ည့္ပါ။ႂကြပ္ေနေအာင္မထားရပါ။က်က္လ်ွင္ခ်က္ခ်င္ဆယ္ယူပါ။
(၁၄)ဇကာေပါက္ေဂၚျပားကိုတခါသံုးၿပီး တခါသုတ္ေပးၿပီးအားလံုးကုန္သည္ထိေၾကာ္ေပးပါ။ေၾကာ္ၿပီးခ်က္ခ်င္းသၾကားရည္တြင္ထည့္ကာသမေအာင္ေမြေပးပါ။
(၁၅)အားလံုးေၾကာ္ၿပီးပါကသီဟိုဠ္ေစ့လံုးျခမ္းကြဲေၾကာ္စပ်စ္ေျခာက္တို႔ကိုထည့္ၿပီးသမေအာင္ေမြကာအလံုးေလးမ်ားညီ တူညီမ်ွရေအာင္လံုးဆုပ္ေပးပါ။
(၁၆)ၿပီးလ််ွင္ေလသလပ္ေျခာက္ေစၿပီးေလလံုေသာဘူးတြင္ထည့္ၿပီးတပတ္ခန္႔႔ထားၿပီးသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
❀❀မုန္႔ႏွစ္ၾကဲေနလ်ွင္ဘြန္သီးေၾကာ္မွာအ လံုးလိုက္မရဘဲျပားေနတတ္ပါတယ္။ၾကဲေနပါကပဲမႈန္႔တဇြန္းခန္႔ထည့္ၿပီးထပ္စမ္းေၾကာ္ၾကည့္ပါ။
❀❀ေၾကာ္စဥ္ႂကြက္ၿမီးတန္းအမ်ွင္ထြက္လာပါကမုန္႔ႏွစ္ရည္ပ်စ္ေနသျဖင့္ေရတဇြန္းဆီေရာေပးၿပီးထပ္တႀကိမ္စမ္းၾကည့္ပါ။
❀❀ သၾကားရည္က်ိဳစဥ္ႏြားႏို႔ထည့္ေပးျခင္းျဖင့္အျမဳတ္ခပ္ထုတ္ပါကသၾကားရည္ကိုၾကည္လင္သန္႔႐ွင္းေစပါတယ္။
❀❀က်ိဳၿပီးသားသၾကားကိုအခဲေလးမ်ားသၾကားျပန္မပြင့္ေစရန္ေက်ာက္ခ်ဥ္/သံပုရာ သီး/cream of tar tar တို႔ကိုအသံုးျပဳျခင္းျဖစ္ပါတယ္။
❀❀ေၾကာ္ၿပီးသားဘြန္သီးကိုသၾကားရည္ထည့္စဥ္သၾကားရည္ေႏြးေနရပါမယ္။မေႏြးလ်ွင္ဘြန္သီးသည္သၾကားရည္စုပ္မည္မဟုတ္။
❀❀ဘြန္သီးေၾကာ္စဥ္က်က္ရံုသာေၾကာ္ပါ။ျကြပ္သြားလ်ွင္လည္းသၾကားရည္စုပ္မည္မဟုတ္ပါ။
❀❀အစိမ္းႏွင့္အနီအနည္းငယ္ေရာလိုပါကပန္းကန္တခုျဖင့္အေရာင္ေရာစပ္ၿပီးေၾကာ္ေပးပါ။
.........
Sofia
http://sofiafoodparadise.blogspot.com

No comments:

Post a Comment

ၾကက္သားလံုးဟင္း (စူၾကည္း)

စူၾကည္းလို႔ေခၚတဲ့ပန္းေသး႐ိုးရာဟင္းေလးကရိုးရိုးေလးနဲ႔စားရတာအရသာအရမ္းရွိပါတယ္။မဂၤလာဧည့္ခံပြဲ ၊ ဧည့့္ဖိတ္၊ မိတ္ဆံုစားပြဲေတြမွာ တည္ခင္းေလ့ရွ...