23 February 2016

သီးစံုဒန္ေပါက္


Vegetable Biryani

ဒန္ေပါက္ခ်က္နည္းအမ်ားႀကီး႐ွိတဲ့ထဲကသီးႏွံဒန္ေပါက္သတ္သတ္လြတ္ထမင္းေလးကေတာ့ခ်က္ရလြယ္ကူၿပီးအဆီအစိမ့္နည္းကာစားေနက်နဲ႔မတူတမူထူးျခားတဲ့အရသာေလးကိုရ႐ွိေစမွာျဖစ္ပါတယ္။အသားဒန္ေပါက္ခ်က္နည္းထက္လြယ္ကူသက္သာၿပီးသတ္သတ္လြတ္စားသံုးသူမ်ားႏွင့္အိမ္႐ွင္မမ်ားႏွစ္သက္ၾကလိမ့္မယ္လို႔ေမ်ွာ္လင့္ပါတယ္။ခ်က္ၾကည့္ၾက ရေအာင္ေနာ္။
ပါဝင္ပစၥည္း (၁၀ပြဲစာ)
********
ဒန္ေပါက္ဆန္(Basmati) - ၅ခြက္ (ဆန္ခ်ိန္ခြက္ )
ၾကက္သြန္နီဥေသး - ဆယ္လံုး
ခရမ္းခ်ဥ္သီး - ႏွစ္လံုး အေနေတာ္
ေျပာင္းဖူး - တစ္ခြက္
ပဲစိမ္း - တစ္ခြက္
မုန္လာဥနီ -တစ္ခြက္
အာလူး - တစ္ခြက္
ပန္းပြင့္ - တစ္ခြက္
နံနံပင္ - လက္တစ္ဆုပ္
ပူစီနံ - လက္တစ္ဆုပ္
သီဟိုေစ့/ စပ်စ္ေျခာက္ - တစ္ခြက္
ၾကက္သြန္ေၾကာ္ - တစ္ခြက္
ဒိန္ခ်ဥ္ - တစ္ခြက္
ေရ - ၉ခြက္
အေရာင္တင္မႈန္႔ - ႏွစ္ဇြန္း (စားပြဲဇြန္း)
ဒန္ေပါက္မဆလာ - ႏွစ္ဇြန္း
ဆား - တစ္ဇြန္း
သၾကား - တစ္ဇြန္း
ေထာပတ္ - ခြက္တဝက္
ဆီသပ္ရန္
*******
ဆီ - ခြက္တဝက္
ဂ်င္းၾကက္သြန္ျဖဴ - ႏွစ္ဇြန္း (စားပြဲဇြန္း)
သစ္ဂ်ပိုးေခါက္ - ၂ေခ်ာင္း
ကရေဝရြက္ - ၃ရြက္
ဖာလာ - ၅ေစ့
ေလးညင္း - ၅ေစ့
တြဲဖက္စားရန္အခ်ဥ္
ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု
************
(၁)ဦးစြာဒန္ေပါက္ဆန္ကိုေရေဆးသန္႔စင္ၿပီးနာရီဝက္ခန္႔ေရစိမ္ထားပါ။
(၂)သီးႏွံအားလံုးကိုလိုသလိုအရြယ္လွီးျဖတ္ထားပါ။အာလူးကိုမမည္းေအာင္ေရစိမ္ထားပါ။မိမိႏွစ္သက္ရာအသီးႏွံကိုထည့္ႏို င္ပါတယ္။ဂ်င္းၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္းထား ပါ။နံနံပင္ပူစီနံတို႔ကိုသန္႔စင္ထားပါ။
(၃)အားလံုးအသင့္ျဖစ္ပါကထမင္းခ်က္မည့္အိုးတြင္ဆီထည့္ၿပီးကရေဝးသစ္ဂ်ပိုးဖာလာေလးညင္းတို႔ကိုဆီသပ္ပါ။ဂ်င္းၾက က္သြန္ျဖဴထည့္ပါ။
(၄)ဆီသပ္နံ႔ေမြးလာပါကလွီးျဖတ္ထားေသာသီးႏွံမ်ားကိုထည့္ေၾကာ္ပါ။အေရာင္တင္င႐ုပ္သီးမႈန္႔မဆလာထည့္ပါ။ဒိန္ခ်ဥ္ထည့္ပါ။ပူစီနံႏွင့္နံနံပင္ထည့္ပါ။
(၅)အားလံုးသမေအာင္ေမြေပးကာေရစိမ္ထားေသာဆန္ကိုဇကာျဖင့္စစ္ၿပီးထည့္ပါ။သမေအာင္ေမြၿပီးဆားႏွင့္သၾကားထည့္ပါ။
ေရ၉ခြက္ကိုခ်ိန္ထည့္ၿပီးအရသာအေပါ့အ ငံျမည္းပါ။ဆူပြက္ပါကမီးေလ်ာ့ၿပီးေရခမ္းခ်က္ပါ။
(၆)ေရခမ္းပါကၾကက္သြန္ေၾကာ္စပ်စ္ေျခာက္သီဟိုေစ့ကိုထည့္ၿပီးမီးကိုအေသးဆံုးထိေလ်ာ့ခ်ကာထမင္းႏွပ္ေအာင္ခ်က္ၿပီးမီးပိတ္ထားပါ။
(၇)ေထာပတ္ကိုအပူေပးၿပီးထမင္းအိုးတြင္အနည္းငယ္ဆီျဖန္႔ထည့္ၿပီးသမေအာင္ဖြဖြေမြေပးၿပီးပူစီနံနံနံပင္ေသးေသးစိတ္ထည့့္ကာသခြားသီးၾကက္သြန္နီအခ်ဥ္သုပ္၊သရက္သီးသနပ္သံပုရာသီးသနပ္ႏွစ္သက္ရာအခ်ဥ္ျဖင့္တြဲဖက္တည္ခင္းႏိုင္ပါၿပီ။
❀❀ေပါင္းအိုးျဖင့္ခ်က္လိုပါကအားလံုးဆီသပ္ၿပီးပါကေရမထည့္ခင္ေပါင္းအိုးျဖင့္ေျပာင္းၿပီးေရထည့့္ကာခလုတ္ႏွိပ္ခ်က္ပါ။
❀❀မိမိႏွစ္သက္ရာသီးႏွံအစားထိုးခ်က္ႏိုင္ပါတယ္။
❀❀ဒန္ေပါက္ဆန္BasmatiRiceျဖစ္၍ဆန္၅ခြက္လ်ွင္ေရဆယ္ခြက္သံုးႏိုင္ၿပီးဒိန္ခ်ဥ္တခြက္စာအတြက္ကိုေရတခြက္ေလ်ာ့ထားပါ။
❀❀သီဟိုေစ့ကိုေထာပတ္ျဖင့္ေၾကာ္ၿပီးေနာက္ဆံုးမွလဲထည့္ႏိုင္ပါတယ္။
❀❀ေထာပတ္ျဖင့္ထမင္းကိုသမေအာင္ေမြခ်ိန္တြင္ဆန္လံုးမပ်က္ေအာင္အထူးဂ႐ုျပဳပါ။
❀❀ခြက္ခ်ိန္အားလံုးမွာေပါင္းအိုးဆန္ခ်ိန္ခြက္ျဖစ္ပါတယ္။
❀❀ေပါင္းအိုးဆန္ခ်ိန္ခြက္၂ခြက္လ်ွင္ႏို႔ဆီဘူးတစ္ဘူးႏွင့္ညီမ်ွပါတယ္။
..........
Sofia
http://sofiafoodparadise.blogspot.com

No comments:

Post a Comment

ၾကက္သားလံုးဟင္း (စူၾကည္း)

စူၾကည္းလို႔ေခၚတဲ့ပန္းေသး႐ိုးရာဟင္းေလးကရိုးရိုးေလးနဲ႔စားရတာအရသာအရမ္းရွိပါတယ္။မဂၤလာဧည့္ခံပြဲ ၊ ဧည့့္ဖိတ္၊ မိတ္ဆံုစားပြဲေတြမွာ တည္ခင္းေလ့ရွ...