19 February 2016

အမဲအူစြပ္ျပဳတ္

Chinese Beef tripe Soup

အမဲအူသို႔မဟုတ္ဆိတ္အူစြပ္ျပဳတ္ကိုဟင္းအျဖစ္တည္ခင္းႏိုင္သလိုအစာေျပစာအျဖစ္လည္းစားေသာက္ေလ့႐ွိၾကပါတယ္။မ်ားေသာအားျဖင့္ေဆာင္းတြင္းအခါျမန္မာျပည္ပြဲေစ်းတန္းေတြမွာအမ်ားဆံုးေရာင္းခ်ေလ့႐ွိၾကပါတယ္။အခုခ်က္ထားတာေလးကေတာ့တ႐ုတ္ခ်က္နည္းပံုစံေလးျဖစ္ပါတယ္။ခ်က္ၾကည့္ၾကရေအာင္ေနာ္။
ပါဝင္ပစၥည္း
********
အမဲအူ/ဆိတ္အူ - ၅၀၀ ဂရမ္
အမဲသား/ဆိတ္သား - ၂၀၀ ဂရမ္
ၾကက္သြန္နီ - ၃လံုး
ၾကက္သြန္ျဖဴ  - တစ္လံုး
ဂ်င္း - တတက္ႀကီးႀကီး
ေ႐ွာက္ေကာ(တ႐ုပ္မဆလာ) - ၃လံုး
ဟြားေက်ာက္(ဇီခြၽမ္းင႐ုပ္ေကာင္း) - ဇြန္းတဝက္ စားပြဲဇြန္း
ဆား - တစ္ဇြန္း
ဟင္းခပ္မႈန္႔ - တစ္ဇြန္း
တြဲဖက္စားရန္
ၾကက္သြန္မိတ္
နံနံပင္
င႐ုပ္သီးစိမ္း/ဂ်င္းႏုတ္ႏုတ္စင္း
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံု
*************
(၁)အမဲအူကိုလိုသလိုလွီးျဖတ္ၿပီးေရေဆးသန္႔စင္ထားပါ။
(၂)အိုးတခုတြင္ေရေႏြးတအိုးတည္ထားပါေရဆူပါကလွီးျဖတ္ထားေသာအမဲအူႏွင့္ဂ်င္းတဝက္ကိုထုၿပီးထည့္ျပဳတ္ပါ။
❀❀ဆိတ္အူျဖင့္ခ်က္လိုပါကမန္က်ည္းမွည့္ျဖင့္နယ္ေဆးၿပီးေရေႏြးေဖ်ာစဥ္သစ္ဂ်ပိုးေခါက္ထည့္ၿပီးျပဳတ္ပါကညီန႔ံသက္သာေစပါတယ္။
(၃)အမဲအူကိုေရဆူဆူတြင္၅မိနစ္ခန္႔ျပဳတ္ၿပီးပါကဇကာတခုျဖင့့္စစ္ခ်ၿပီးေရျပန္ေဆးစစ္ထားပါ။
(၄)ၾကက္သြန္နီေလးစိတ္စိတ္ထားပါ။ဂ်င္းကိုထုျပားထားပါ။ၾကက္သြန္ျဖဴကိုအေျ မာင္းလိုက္ထည့္ႏိုင္ပါတယ္။ေ႐ွာက္ေကာ ကိုထုထားပါ။
(၅)အားလံုးအသင့္ျဖစ္ပါကစြတ္ျပဳတ္ခ်က္မည့္အိုးတြင္ေရစစ္ထားေသာအမဲအူၾကက္သြန္နီၾကက္သြန္ျဖဴဂ်င္းေ႐ွာက္ေကာတို႔ကိုထည့္ပါ။ဆားထည့္ၿပီးေရျမဳတ္ေအာင္ထည့္ၿပီးတည္ပါ။
(၆)ဆူပြက္ပါကမီးေသးေသးေလ်ာ့ထားၿပီးတက္လာေသာအညစ္အေၾကးမ်ားကိုခပ္ထုတ္ေပးပါ။(ဟင္းရည္ၾကည္ရန္)
(၇)မီးေအးေအးျဖင့္အမဲအူမ်ားႏူးအိလာသည္ထိတည္ေပးၿပီးဟင္းခပ္မႈန္႔ႏွင့္ဟြားေက်ာက္ထည့္ကာဟင္းရည္အပ်စ္အက်ဲလိုသလိုဖန္တီးကာအရသာအေပါ့အငံျမည္းကာမီးပိတ္ထားပါ။
(၈)ၾကက္သြန္မိတ္နံနံပင္င႐ုပ္သီးစိမ္းဂ်င္းေသးေသးစိတ္တို႔ကိုထည့္ၿပီးပူပူစပ္စပ္ေမြးႀကိဳင္ေသာအမဲအူစြပ္ျပဳတ္ကိုတည္ခင္းႏိုင္သလိုပံုစံတမ်ိဳးျဖင့္အသားလံုးငါးလံုးငံုးဥမုန္ညင္းစိမ္းမုန္ညင္းျဖဴတို႔ကိုထည့္ၿပီးလည္းတည္ခင္းသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။အခ်ဥ္ႏွစ္သက္ပါကသံပုရာသီးထည့္ၿပီးသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါတယ္။
.........
Sofia

No comments:

Post a Comment

ၾကက္သားလံုးဟင္း (စူၾကည္း)

စူၾကည္းလို႔ေခၚတဲ့ပန္းေသး႐ိုးရာဟင္းေလးကရိုးရိုးေလးနဲ႔စားရတာအရသာအရမ္းရွိပါတယ္။မဂၤလာဧည့္ခံပြဲ ၊ ဧည့့္ဖိတ္၊ မိတ္ဆံုစားပြဲေတြမွာ တည္ခင္းေလ့ရွ...