8 January 2016

ပဲနံျပား


Home Made Naan (Leavened Bread )
ျမန္မာျပည္အႏံွ့မွာေတာ့နံျပားလို႔လူသိမ်ားတဲ့အိႏၵိယေပါင္မုန္႔ျပား(Oven Bake Flat Bread )ျဖစ္ပါတယ္။အိႏၵိယအစားအစာဆိုင္ေတြမွာလည္းပံုစံအမ်ိဳးမ်ိဳးျပဳလုပ္ေရာင္းခ်ၾကပါတယ္။နံျပားကိုတြဲဖက္ဆိတ္စြပ္ျပဳတ္ပဲဟင္းနဲ႔သံုးေဆာင္ၾကသလိုေထာပတ္သုတ္သၾကားျဖဴးၿပီးလည္းသံုးေဆာင္ေလ့႐ွိပါတယ္။ဒီနံျပားေလးကေတာ့ပထမဆံုးအႀကိမ္ကိုယ္တိုင္လုပ္တာျဖစ္ၿပီးနံျပားဖိုနဲ႔မဟုတ္ဘဲovenနဲ႔ဖုတ္ထားတဲ့နံျပားဘဲျဖစ္ပါတယ္။စိတ္ဝင္စားသူမ်ားနွင့္အလြယ္ဝယ္ယူမရ႐ွိႏိုင္ေသာသူမ်ားအတြက္လုပ္နည္းေလးမ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္း
*********
ဂ်ံဳ - ၄၅၀ ဂရမ္
ဆား - တစ္ဇြန္း လၻက္ဇြန္း
ႏြားႏို႔ - ၅၀ml
သံပုရာရည္ - တစ္ဇြန္း လၻက္ဇြန္း
ေရ - ၂၀၀ml
သၾကား - တစ္ဇြန္း
Yeast - တစ္ဇြန္းခြဲ လၻက္ဇြန္း
ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု
************
(၁)ဦးစြာပထမခြက္တခုျဖင့္ႏြားႏို႔႔ထဲသို႔သံပုရာရည္တဇြန္းထည့္ၿပီးေမြထားပါ။ႏို႔မ်ားပ်စ္ခဲသြားပါမည္။(ဤအဆင့္တြင္ဒိန္ခ်ဥ္အစားထိုးႏိုင္ပါတယ္)
(၂)အျခားခြက္တခုတြင္သၾကားကိုေရထည့္ၿပီးေပ်ာ္ေအာင္ေဖ်ာ္ၿပီးyeastထည့္ကာေမြေပးၿပီး၁၅မိနစ္ခန္႔ထားပါ။
(၃)ႏွစ္မ်ိဳးလံုးအသင့္ျဖစ္ပါကဇလံုတခုတြင္ဂ်ံဳႏွင့္ဆားထည့္ၿပီးႏို႔အခ်ဥ္ေဖာက္ထားသည္ႏွင့္သၾကားyeastေဖ်ာ္ထားသည္ကိုထည့္ၿပီးအားလံုသမေအာင္ေမြေပးၿပီးဂ်ံဳလံုးေခ်ာလာသည္ထိနယ္ေပးပါ။
(၄)ၿပီးလ်ွင္ဇလံုထဲတြင္အဝတ္ေရစိုအုပ္ၿပီးတစ္နာရီခန္႔အပြခံထားပါ။ဂ်ံဳလံုးႏွစ္ဆပြလာသည္ထိထားပါ။
(၅)ပြလာေသာဂ်ံဳကိုျပန္နယ္ေပးၿပီးဆယ္လံုအညီလံုးကာေလလံုေအာင္ပလပ္စတစ္ျဖင့္ဖံုးအုပ္ထားၿပီးနာရီဝက္ခန္႔အပြျပန္ခံထားပါ။
(၆)ဂ်ံဳလံုးမ်ားျပန္ပြလာလ်ွင္ဆြဲျဖန္႔၍ရေသာအေနအထားရပါကလိုအပ္သလိုအထူအပါးျဖန္႔ေပးၿပီးovenတြင္အပူခ်ိန္၂၂၀ဒီဂရီတြင္တဖက္တမိနစ္ခြဲခန္႔ကင္ေပးပါ။အေရာင္အနည္းငယ္ရပါကထုတ္ယူၿပီးေလလံုေအာင္ဖံုးအုပ္ထားၿပီးပဲႏွင့္တြဲဖက္၍ျဖစ္ေစဆိတ္စြတ္ျဖင့္တြဲဖက္၍ျဖစ္ေစတည္ခင္းသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
နံျပားနွင့္တြဲရန္ပဲဟင္းျပင္ဆင္ပံု
**********************
စားေတာ္ပဲျပဳတ္ကိုေရျမဳတ္ရံုထည့္ၿပီးဆူပြက္ေအာင္တည္ပါ။ဆားဟင္းခပ္မႈန္ထည့္ၿပီးအနည္းငယ္ေက်ေအာင္ေမြေပးပါ။ဆူပြက္ပါကမီးဖိုမွခ်ကာၾကက္သြန္နီဆီသပ္ၿပီးအေပၚမွဆမ္းေပးျပီးတည္ခင္းသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
....................
Sofia

No comments:

Post a Comment

ၾကက္သားလံုးဟင္း (စူၾကည္း)

စူၾကည္းလို႔ေခၚတဲ့ပန္းေသး႐ိုးရာဟင္းေလးကရိုးရိုးေလးနဲ႔စားရတာအရသာအရမ္းရွိပါတယ္။မဂၤလာဧည့္ခံပြဲ ၊ ဧည့့္ဖိတ္၊ မိတ္ဆံုစားပြဲေတြမွာ တည္ခင္းေလ့ရွ...