22 January 2016

မုန္လာဥအေျခာက္ခ်ဥ္


Dry Raddish Pickle
ရွမ္းျပည္မွာေတာ့မုန္လာဥခ်ဥ္မုန္ညင္းခ်ဥ္တို့ကိုအမ်ားအားျဖင့္ေဆာင္းရာသီမွာျပဳလုပ္ၿပီးတႏွစ္စာျပဳလုပ္ေလ့႐ွိပါတယ္။ေဆာင္းရာသီႏွင္းခံထားျပီးျပဳလုပ္တဲ့အခ်ဥ္မွာတမူထူးျခားတဲ့အနံ႔အရသာကိုခံစားရေစပါတယ္။ဒါေၾကာင့္အသားေျခာက္မုန္ညင္းခ်ဥ္မုန္လာခ်ဥ္မုန္လာေျခာက္စြမ္ထန္ေျခာက္တိုဖူးခ်ဥ္ပဲပုတ္အစ႐ွိသည္တို႔ကိုေဆာင္းတြင္းမွာသာအဓိကျပဳလုပ္ေလ့႐ွိၾကပါတယ္။
မုန္လာဥအေျခာက္ခ်ဥ္ျပဳလုပ္နည္းတေယာက္နဲ႔တေယာက္အနည္းငယ္ကြဲၾကေပမဲ့အေျခခံအားျဖင့္တူညီၾကပါတယ္။ႏွစ္႐ွည္ထားပါကပိုမိုေျခာက္ေသြ႔ဖို႔လိုအပ္ၿပီးဆားအနည္းငယ္ပိုသံုးဖို႔လိုအပ္ပါတယ္။ထမင္းဝိုင္းမွာအခ်ဥ္တခြက္အျဖစ္တည္ခင္းႏိုင္သလိုေခါက္ဆြဲနဲ႔တြဲဖက္စားရန္ျဖစ္ေစဟင္းခ်က္ရန္ျဖစ္ေစအသံုးတည့္လွတဲ့မုန္လာဥအေျခာက္ခ်ဥ္လုပ္နည္းကိုအိမ္႐ွင္မမ်ားႏွစ္သက္ၾကမယ္လို႔ေမ်ာ္လင့့္ပါတယ္။ဆိုဖီယာတို႔မိ႐ိုးဖလာလုပ္လာတဲ့မုန္လာဥအေျခာက္ခ်ဥ္နည္းေလးကိုမ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္း
******
မုန္လာဥေျခာက္ - တကီလို
ဂ်ဴးျမစ္ - လက္တစ္ဆုပ္
ပဲပိုးတီထည့္လိုကထည့္ႏိုင္ပါတယ္။
နံနံေစ့မႈန္႔ - တစ္ဇြန္း စားပြဲဇြန္း
စမံုစပါးမႈန္႔ - တစ္ဇြန္း
ဟြားေက်ာက္ - အနည္းငယ္သာ
ပါေကာ - အနည္းငယ္ မ်ားလ်ွင္အေရာင္မလွအနံ႔ျပင္းပါတယ္။
ၾကံသကာရည္အပ်စ္/ပ်ားရည္ - ၅ဇြန္း စားပြဲဇြန္း
ဆား - ၂ဇြန္း
င႐ုပ္သီးအၾကမ္းမႈန္႔အစိမ္း - ၅ဇြန္း
င႐ုပ္ခ်ဥ္ - ၅ဇြန္း (တအားမေျခာက္ေစရန္)
ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္နည္း
***********
(၁)မုန္လာဥကိုအေျခာက္ခ်ဥ္တည္ရန္မုန္လာဥအေျခာက္လွမ္းရန္ေလးရက္မွငါးရက္ေနလွန္းရပါမယ္။ေနလွန္းမည့္မုန္လာဥကိုအေနေတာ္အရြယ္ျဖစ္ပါကႏွစ္လက္မခြဲအ႐ွည္ကိုေလးစိတ္စိတ္ၿပီးဇေကာဘမ္းျဖင့္ေနလွန္းပါ။
(၂)ညေနေစာင္းအခ်ိန္တြင္မုန္လာဥမ်ား ကိုဖိနယ္ေပးၿပီးညဖက္တြင္ႏွင္းခံထားပါ။(ႏွင္းက်ခ်ိန္ႏွင့္ေအးသည့္ေဒသတြင္သာ)
(၃)၄ရက္၅ရက္ခန္႔အၾကာတြင္ညိဳးေျခာက္ေနေသာမုန္လာဥမ်ားရ႐ွိပါမည္။ၿပီးလ်ွင္ေရေဆးကာေရညစ္ထားပါ။
ဂ်ဴးျမစ္ကိုလည္းသန္႔စင္ထားၿပီးေလသလပ္ၿပီးေသြ႔ေအာင္ျဖန္႔ထားပါ။
ပဲပိုးတီထည့္လိုပါကေရေဆးေရစစ္ၿပီးေျခာက္ေအာင္ျဖန္႔ထားပါ။(ေနပူထိလ်ွင္မည္းသြားတတ္ပါတယ္)
(၄)ၾကံသကာကိုေညာင္ေစးက်ေအာင္က်ိဳထားပါ။
(၅)တ႐ုပ္တ႐ုပ္မဆလာအတြက္ပါဝင္ေသာေလးမ်ိဳးလံုးကိုေလွာ္ၿပီးေထာင္းထားပါ။ႀကိတ္ၿပီးသားလည္းအသင့္ဝယ္ယူႏိုင္ပါတယ္။င႐ုပ္သီးအေျခာက္အပြေတာင့္ကိုႀကိတ္ထားပါ။(၆)အားလံုးအဆင္သင့္ျဖစ္ပါကမုန္လာ
ဥျဖဴအေျခာက္ဂ်ဴးျမစ္ႏွင့္ပဲပိုးတီတို႔ကိုသန္႔႐ွင္းေျခာက္ေသြ႕သည့္ဇလံုတခုတြင္ထည့္ၿပီးဆားတ႐ုပ္မဆလာၾကံသကာရည္င႐ုပ္သီးမႈန္႔င႐ုပ္ခ်ဥ္တို႔ကိုထည့္ၿပီးသမေအာင္နယ္ေပးပါ။
(၆)အရသာအေပါ့အငံျမည္းၿပီးပုလင္းထည္းတြင္ဖိသိပ္ထည့့္ပါေလမခိုေစရ။အဖံုးလံုေအာင္ပိတ္ကာရက္၂၀ခန္႔ထားပါကမုန္လာဥခ်ဥ္စားရန္အသင့္ျဖစ္ပါၿပီ။
❀❀❀
တာ႐ွည္ခံေအာင္အလင္းမေဖာက္ႏိုင္ေသာစဥ့္အိုးမ်ားအသံုးျပဳေလ့႐ွိပါတယ္။ေျခာက္ေသြ႔မႈနည္းပါကအျမန္ခ်ဥ္ၿပီးအခ်ဥ္လြန္သြားပါအနံ႔အရသာမေကာင္းပါ။လခ်ည္ထားရန္အတြက္ဆီကင္းၿပီးေျခာက္ေသြ႔ကာေရပါဝင္မႈအနည္းဆံုးျဖစ္ရပါမယ္။ပုလင္းတြင္ထည့္ပါကက်စ္လစ္သိပ္သည္းျပီးေလမခိုေအာင္ဖိထည့္ၿပီးအေပၚမွအဖံုးကိုအထပ္ထပ္ေလလံုေအာင္ခ်ည္ထားပါ။
............
Sofia

No comments:

Post a Comment

ၾကက္သားလံုးဟင္း (စူၾကည္း)

စူၾကည္းလို႔ေခၚတဲ့ပန္းေသး႐ိုးရာဟင္းေလးကရိုးရိုးေလးနဲ႔စားရတာအရသာအရမ္းရွိပါတယ္။မဂၤလာဧည့္ခံပြဲ ၊ ဧည့့္ဖိတ္၊ မိတ္ဆံုစားပြဲေတြမွာ တည္ခင္းေလ့ရွ...