22 January 2016

မုန္ညင္းခ်ဥ္



ရွမ္းျပည္မွာေတာ့မုန္ညင္းခ်ဥ္ကိုအမ်ားအားျဖင့္ေဆာင္းရာသီမွာျပဳလုပ္ၿပီးတႏွစ္စာျပဳလုပ္ေလ့႐ွိပါတယ္။ေဆာင္းရာသီႏွင္းခံထားတဲ့မုန္ညင္းနဲ႔ျပဳလုပ္တဲ့မုန္ညင္းခ်ဥ္မွာတမူထူးျခားတဲ့အနံ႔အရသာကိုခံစားရေစပါတယ္။ဒါေၾကာင့္အသားေျခာက္မုန္ညင္းခ်ဥ္၊စြမ္ထန္ေျခာက္တိုဖူးခ်ဥ္ပဲပုတ္အစ႐ွိသည္တို႔ကိုေဆာင္းတြင္းမွာသာအဓိကျပဳလုပ္ေလ့႐ွိၾကပါတယ္။
မုန္ညင္းခ်ဥ္ျပဳလုပ္နည္းတေယာက္နဲ႔တေယာက္အနည္းငယ္ကြဲၾကေပမဲ့အေျခခံအားျဖင့္တူညီၾကပါတယ္။ႏွစ္႐ွည္ထားပါကပိုမိုေျခာက္ေသြ႔ဖို႔လိုအပ္ၿပီးဆားအနည္းငယ္ပိုသံုးဖို႔လိုအပ္ပါတယ္။ထမင္းဝိုင္းမွာအခ်ဥ္တခြက္အျဖစ္တည္ခင္းႏိုင္သလိုေခါက္ဆြဲနဲ႔တြဲဖက္စားရန္ျဖစ္ေစဟင္းခ်က္ရန္ျဖစ္ေစအသံုးတည့္လွတဲ့မုန္ညင္းခ်ဥ္လုပ္နည္းကိုအိမ္႐ွင္မမ်ားႏွစ္သက္ၾကမယ္လို႔ေမ်ာ္လင့့္ပါတယ္။ဆိုဖီယာတို႔မိ႐ိုးဖလာလုပ္လာတဲ့အရက္မထည့္ဘဲမုန္ညင္းခ်ဥ္တည္နည္းေလးကိုမ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္း
******
မုန္ညင္းစိမ္း - တကီလို
မုန္လာဥနီ - တစ္ေတာင့္
မုန္လာဥျဖဴ - တစ္ေတာင့္
ဂ်ဴးျမစ္ - လက္တစ္ဆုပ္
မုန္လာပန္းၾကက္သြန္ခ်ဥ္ပဲသီးႏွင့္ႂကြက္နား၇ြက္မိႈပဲပိုးတီတို႔ကိုထည့္လိုကထည့္ႏိုင္ပါတယ္။
နံနံေစ့မႈန္႔ - တစ္ဇြန္း စားပြဲဇြန္း
စမံုစပါးမႈန္႔ - တစ္ဇြန္း
ဟြားေက်ာက္ - အနည္းငယ္သာ
ပါေကာ - အနည္းငယ္ မ်ားလ်ွင္အေရာင္မလွအနံ႔ျပင္းပါတယ္။
ၾကံသကာရည္အပ်စ္ - ၅ဇြန္းစားပြဲဇြန္း
ဆား - ၂ဇြန္း
င႐ုပ္သီးအၾကမ္းမႈန္႔အစိမ္း - ၅ဇြန္း
ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္နည္း
***********
(၁)မုန္ညင္းစိမ္းကိုအပင္လိုက္ေရေဆးသန္႔စင္ၿပီးေနလွန္းထားပါတကီလိုမုန္ညင္းေနလွန္းေရညစ္ၿပီးပါက၅၀၀ဂရမ္သာက်န္ပါမယ္။မုန္ညင္းခ်ဥ္အထားခံရန္ေရပါဝင္မႈနည္းေစရန္ႏြမ္းရံုေနျပထားျခင္းသာျဖစ္ပါတယ္။ႏြမ္းသြားပါကလိုသလိုလွီးျဖတ္ထားပါ။
ေနမျပႏိုင္ပါကနယ္ၿပီးေရစစ္ေအာင္အေလးျဖင့္ဖိထားပါ။ ဂ်ဴးျမစ္ကိုလည္းသန္႔စင္ထားပါ။
(၂)မုန္လာဥနီျဖဴတို႔ကိုလွီးျဖတ္ၿပီးႏြမ္းရံုေနျပထားပါ။
(၃)ၾကံသကာကိုေညာင္ေစးက်ေအာင္က်ိဳထားပါ။ႏွစ္ခ်ီမထားဘဲစားသံုးမည္ဆိုပါကၾကံသကာကိုပါးပါးစိတ္ၿပီးလည္းထည့္ႏိုင္ပါတယ္။
(၄)တ႐ုပ္မဆလာအတြက္ပါဝင္ေသာေလးမ်ိဳးလံုးကိုေလွာ္ၿပီးေထာင္းထားပါ။ႀကိတ္ၿပီးသားလည္းအသင့္ဝယ္ယူႏိုင္ပါတယ္။င႐ုပ္သီးအေျခာက္အပြေတာင့္ကိုႀကိတ္ထားပါ။
(၅)အားလံုးအဆင္သင့္ျဖစ္ပါကမုန္ညင္းမုန္လာဥျဖဴမုန္လာဥနီဂ်ဴးျမစ္တို႔ကိုသန္႔႐ွင္းေျခာက္ေသြ႕သည့္ဇလံုတခုတြင္ထည့္ၿပီးဆားတ႐ုပ္မဆလာၾကံသကာရည္င႐ုပ္သီးမႈန္႔တို႔ကိုထည့္ၿပီးသမေအာင္နယ္ေပးပါ။
(၆)အရသာအေပါ့အငံျမည္းၿပီးပုလင္းထည္းတြင္ဖိသိပ္ထည့့္ပါေလမခိုေစရ။အဖံုးလံုေအာင္ပိတ္ကာရက္၂၀ခန္႔ထားပါကမုန္ညင္းခ်ဥ္စားရန္အသင့္ျဖစ္ပါၿပီ။
❀❀❀
တာ႐ွည္ခံေအာင္အလင္းမေဖာက္ႏိုင္ေသာစဥ့္အိုးမ်ားအသံုးျပဳေလ့႐ွိပါတယ္။
ေျခာက္ေသြ႔မႈနည္းပါကအျမန္ခ်ဥ္ၿပီးအခ်ဥ္လြန္သြားပါအနံ႔အရသာမေကာင္းပါ။လခ်ည္ထားရန္အတြက္ဆီကင္းၿပီးေျခာက္ေသြ႔ကာေရပါဝင္မႈအနည္းဆံုးျဖစ္ရပါမယ္။ပုလင္းတြင္ထည့္ပါကက်စ္လစ္သိပ္သည္ၿပီးေလမခိုေအာင္ဖိထည့္ၿပီးအေပၚမွအဖံုးကိုအထပ္ထပ္ေလလံုေအာင္ခ်ည္ထားပါ။
............
Sofia

No comments:

Post a Comment

ၾကက္သားလံုးဟင္း (စူၾကည္း)

စူၾကည္းလို႔ေခၚတဲ့ပန္းေသး႐ိုးရာဟင္းေလးကရိုးရိုးေလးနဲ႔စားရတာအရသာအရမ္းရွိပါတယ္။မဂၤလာဧည့္ခံပြဲ ၊ ဧည့့္ဖိတ္၊ မိတ္ဆံုစားပြဲေတြမွာ တည္ခင္းေလ့ရွ...