22 January 2016

ၾကက္ဟင္းခါးသီးသနပ္



သီးႏွံေပါခ်ိန္မွာအခ်ဥ္တည္ၿပီးၾကာ႐ွည္ခံသိမ္းဆည္းစားႏိုင္မဲ့သနပ္တည္နည္းေလးျဖစ္ပါတယ္။
ေဆးဖက္ဝင္ၿပီးထမင္းျမိန္ေစမဲ့ဟင္းရံအျဖစ္တခြက္အျဖစ္တည္ခင္းႏိုင္မဲ့ၾကက္ဟင္းခါးသီးသနပ္လုပ္နည္းေလးမ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္း
********
ၾကက္ဟင္းခါးသီး - ၅၀၀ဂရမ္
ငရုပ္သီးေတာင့္ - ဆယ္ေတာင့္
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ဆယ္ ေျမာင္း
ငရုပ္သီးေတာင့္ - ဆယ္ေတာင့္
ဂ်င္းၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္း - တစ္ဇြန္း (စားပြဲဇြန္း)
ဆီသပ္ရြက္ - တခက္ ပ်ဥ္ေတာ္သိမ္း
ဇီယာအေစ့ - နွစ္ဇြန္း
စမံုစပါးေစ့ - တစ္ဇြန္း
မုန္ညင္းေစ့ - နွစ္ဇြန္း
ဇီယာအမုွန္႔ - နွစ္ဇြန္း
နံနံေစ့အမႈန္႔ - နွစ္ဇြန္း
(အားလံုးပါၿပီးသားျဖစ္တဲ့အသားမဆလာကိုအစားထိုးအသံုးျပဳႏိုင္ပါတယ္)
ဆီ - နွစ္ခြက္
ဗီနီဂါ - တစ္ခြက္ (အနည္းငယ္ေလ်ာ့ထည့္ႏိုင္)
ဆား - တစ္ဇြန္း လၻက္ဇြန္း
သၾကား - နွစ္ဇြန္း စားပြဲဇြန္း
ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု
**********
(၁)ၾကက္ဟင္းခါးသီးသနပ္ျပဳလုပ္ရန္အတြက္ၾကက္ဟင္းခါးသီးအခါးသက္သာေစရန္ဦးစြာအခ်ဥ္တည္ဖို႔လိုအပ္ပါတယ္။
(၂)ၾကက္ဟင္းခါးသီးကိုေရေဆးသန္႔စင္ၿပီးမထူမပါးအေနေတာ္လွီးျဖတ္ၿပီးသန္႔႐ွင္းသည့္ပုလင္းတခုတြင္ထည့္ပါ။
(၃)ဆန္ေဆးရည္ဒုတိယရည္ကိုခံထားၿပီးၾကက္ဟင္းခါးသီးျမဳတ္သည္ထိထည့္ေပးၿပီးအဖံုးလံုေအာင္ပိတ္ကာပူေႏြးသည့္ေနရာတြင္ထားပါ။
(၄)၄ရက္မွ၅ရက္ခန္႔တည္ထားၿပီးပါကၾကက္ဟင္းခါးသီးခ်ဥ္ျပီမို့ဇကာတခုတြင္ဆယ္ယူေရစစ္ထားပါ။
(၅)အိုးတခုတြင္ဆီကိုမီးေအးေအးျဖင့္အပူေပးၿပီးဆီသပ္ရြက္ဇီယာစမံုစပါးမုန္ညင္းေစ႔တို႔႔ကိုအရင္ဆီသပ္ပါ(အမႈန္႔လည္းအသံုးျပဳႏိုင္ပါတယ္)။ၿပီးလ်ွင္ဂ်င္းၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္းထည့္ပါ။ဇီယာအမႈန္႔ႏွင့္နံနံေစ့အမႈန္႔တို႔ကိုထည့္ပါ။အေရာင္လိုခ်င္ပါကအေရာင္တင္မႈန္႔အနည္းငယ္ထည့္ပါ(အသားမဆလာသံုးပါကအေရာင္တင္မလိုပါ)။(၆)ၿပီးလ်ွင္အဆင္သင့္ေဆးထားေသာၾကက္ဟင္းခါးသီးတို႔ကိုခ်ေၾကာ္ပါ။အားလံုးနွ႔ံေအာင္ေမြၿပီးပါကဆားသၾကားဗီနီဂါတို႔ကိုထည့္ၿပီးအဖံုးဖြင့္ကာမီးေအးေအးျဖင့္၁၀မိနစ္ခန္႔တည္ထားပါ။(ခ်ဥ္ၿပီးသားၾကက္ဟင္းခါးသီးအတြက္ဗီနီဂါေလ်ာ့ထည့္ႏိုင္ပါတယ္) (၇)အရသာျမည္းၿပီးေရခမ္းသြားပါကအေအးခံကာအေျခာက္ခံထားေသာပုလင္းသန္႔သန္႔တြင္ဆီဖံုးေအာင္ထည့့္ၿပီးအဖံုးလံုေအာင္ပိတ္ၿပီးအလင္းေရာင္နည္းေသာေနရာတြင္ထားပါ။ျပဳလုပ္ၿပီးနွစ္ပတ္ေလာက္တြင္စတင္သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။သန္႔ရွင္းေသာပုလင္းထားသိုေသာေနရာေပၚမူတည္ၿပီးေျခာက္လခန္႔သိမ္းဆည္သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
................
Sofia

No comments:

Post a Comment

ၾကက္သားလံုးဟင္း (စူၾကည္း)

စူၾကည္းလို႔ေခၚတဲ့ပန္းေသး႐ိုးရာဟင္းေလးကရိုးရိုးေလးနဲ႔စားရတာအရသာအရမ္းရွိပါတယ္။မဂၤလာဧည့္ခံပြဲ ၊ ဧည့့္ဖိတ္၊ မိတ္ဆံုစားပြဲေတြမွာ တည္ခင္းေလ့ရွ...