20 January 2016

ေက်ာက္မဲႏွမ္းေထာင္းေခါပုတ္


ေက်ာက္မဲဇာတိျဖစ္တဲ့ဆိုဖီယာအတြက္ႏွမ္းေထာင္းေခါပုတ္ကႏွစ္ႏွစ္ေနမွတခါစားရသလိုျဖစ္ေနတာပါ။ငယ္ငယ္ကေဆာင္းတြင္းအခါလမ္းထိပ္မွာမီးေသြးမီးဖိုုုေလးနဲ႔ကင္ေရာင္းတာဝယ္စားလို႔ရသလိုေခါပုတ္ေထာင္းတဲ့ဆံုေတြမွာသြားဝယ္တဲ့အခါလပ္လပ္ဆပ္ဆပ္ပူပူေႏြးေႏြးစားခဲ့ရတာေတြကမေမ့ႏိုင္စရာငယ္ဘဝအမွတ္တရေတြပါဘဲ။အခုလိုအခ်ိန္႐ွမ္းျပည္မျပန္ႏိုင္ေသးသလို႐ွမ္းျပည္ကေခါပုတ္လည္းစကၤာပူထိမသယ္ႏိုင္ေလေတာ့ႏွမ္းလံုးကိုေက်ာက္မဲကမွာၿပီးကိုယ္တိုင္လုပ္စားျဖစ္သြားတယ္။ေမာင္းဆံုနဲ႔ေထာင္းတာမဟုတ္တဲ့အတြက္အရမ္းႀကီးညက္မေနေပမဲ့ရွမ္းေခါပုတ္လြမ္းေနသူအတြက္ေတာ့ေက်နပ္အားရစရာေကာင္းလွပါတယ္။ ☺
ႏွမ္းလံုး႐ွာမရသူမ်ားႏွမ္းအမဲျဖင့့္အစားထိုးသံုးႏိုင္ေပမဲ့အန႔ံအရသာအနည္းငယ္ကြာပါလိမ့္မယ္။
ဆိုဖီယာရဲ႕ေခါပုတ္လုပ္နည္းအခ်ိဳးေလးမ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္း (၃ခ်ပ္စာ)
********
ေကာက္ညင္းငခ်ိတ္ - ၃ခြက္ဆန္ခ်ိန္ခြက္
ေကာက္ညင္းအျဖဴ - ၃ခြက္
ႏွမ္းလံုး - ၁၀၀ ဂရမ္
ဆား - တစ္ဇြန္း လၻက္ဇြန္း
ဆီ - အနည္းငယ္ လက္ကိုင္ရန္
ငွက္ေပ်ာဖက္ - ခင္းရန္
ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု
***********
(၁)ေကာက္ညင္းငခ်ိတ္ႏွင့္ေကာက္ညင္းဆန္တို႔ကိုသီးသန္႔ဆီေရေဆးၿပီးတနာရီခန္႔ေရစိမ္ထားပါ။
(၂)ေကာက္ညင္းအျဖဴကိုအရင္ေပါင္းပါ။ေပါင္းအိုးတြင္ေရထည့္ၿပီးဇကာတြင္အဝတ္ခင္းၿပီးေကာက္ညင္းဆန္ထည့္ကာေရေႏြးေငြ႔ျဖင့္မိနစ္၂၀ခန္႔က်က္ေအာင္အေနေတာ္ေပါင္းၿပီးထုတ္ယူထားပါ။
(၃)ငခ်ိတ္ကိုမေပါင္းခင္ေရဆူတြင္၁၀မိနစ္ခန္႔ျပဳတ္ၿပီးေရစစ္ကာေပါင္းအိုးတြင္အဝတ္ခင္းၿပီးေပါင္းပါ။(ေပါင္းသည့္အခ်ိန္သက္သာေစရန္ေရေႏြးျဖင့္တဝက္က်က္ျပဳတ္ေပးျခင္းသာျဖစ္ပါတယ္။)ငခ်ိတ္ေကာက္ညင္းက်က္ပါကထုတ္ယူထားပါ။
(၄)ႏွမ္းလံုးကိုေရေဆးေရစစ္ၿပီးမီးေအးေအးျဖင့္ေမြးလာသည္ထိေလွာ္ၿပီးေထာငး္ထားပါ။
(၅)အားလံုးအသင့္ျဖစ္ပါကေကာက္ညင္းႏွင့္ငခ်ိတ္ကိုေရာၿပီးဆားႏွမ္းေထာင္းထည့္ကာင႐ုပ္ဆံုသို႔ႀကိတ္စက္ဂ်ံဳနယ္စက္ျဖင့္ေၾကၿပီးညက္လာေအာင္ႀကိတ္ေပးပါ။
(၆)ညက္လာပါကလက္ကိုဆီဆြတ္ၿပီးႀကိတ္စက္ထုတ္ယူကာလိုသလိုအရြယ္လံုးယူၿပီးငွက္ေပ်ာဖက္တြင္ဆီလူးကာေခါပုတ္ကိုတင္ၿပီးလိုခ်င္ေသာအေနအထူအပါးဖိေပးၿပီးတခ်ပ္ႏွင့္တခ်ပ္မကပ္ေအာင္ဆီလူးႏွမ္းျဖဴးၿပီးထားပါ။
(၇)ေထာင္းၿပီးစေခါပုတ္ပူေႏြးေႏြးကိုႏွမ္းေထာင္းၾကံသကာေရာထားသည္ႏွင့္ထုပ္ၿပီးငွက္ေပ်ာဖက္ျဖင့္ထုပ္ကာမီးကင္ၿပီးပူပူေႏြးေႏြးခ်ိဳေမြးေမြးသံုးေဆာင္ႏိုင္သလိုေခါပုတ္ကိုအေအးခံၿပီးလိုသလိုလွီးျဖတ္ဆီပူတြင္ခ်ေၾကာ္ၿပီးႂကြပ္ရြေနတဲ့ေခါပုတ္ေၾကာ္ကိုသၾကားႏွင့္တို႔စားႏိုင္သလိုအလြန္လိုက္ဖက္တဲ့ဆီတိုဖူးေခၚတိုဖူးခ်ဥ္နဲ႔လည္းတြဲဖက္တည္ခင္းသံုးေဆာင္နိုင္ပါတယ္႐ွင္။
...........
Sofia

No comments:

Post a Comment

ၾကက္သားလံုးဟင္း (စူၾကည္း)

စူၾကည္းလို႔ေခၚတဲ့ပန္းေသး႐ိုးရာဟင္းေလးကရိုးရိုးေလးနဲ႔စားရတာအရသာအရမ္းရွိပါတယ္။မဂၤလာဧည့္ခံပြဲ ၊ ဧည့့္ဖိတ္၊ မိတ္ဆံုစားပြဲေတြမွာ တည္ခင္းေလ့ရွ...