16 January 2016

ကီးမားပလာတာ









Keema Paratha
အိႏၵိယအစားအစာတမ်ိဳးျဖစ္တဲ့ကီးမားပလာတာကိုျမန္မာႏိုင္ငံမွာလည္းေနရာအေတာ္မ်ားမ်ားမွာရ႐ွိႏိုင္ၿပီးျမန္မာမ်ားႏွင့္လည္းမစိမ္းလွတဲ့အစားအစာလည္းျဖစ္ပါတယ္။ဒါေၾကာင့္အလြယ္တကူဝယ္စားဖို႔မလြယ္သူမ်ားမိမိအိမ္သားမ်ားအတြက္ကိုယ္တိုင္ဖန္တီးလို႔တည္ခင္းလိုသူမ်ားဝါသနာရွင္မ်ားအတြက္လုပ္နည္းေလးမ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္။
ဂ်ံဳနယ္ရန္ပါဝင္ပစၥည္း (၆ခုစာ)
***************
ဂ်ံဳမႈန္႔ (All Purpose Flour ) - ၂၅၀ဂရမ္
ဆား - ဇြန္းတဝက္ စားပြဲဇြန္း
သၾကား - တစ္ဇြန္း
ေထာပတ္ /ဆီ -၃ဇြန္း
ႏြားႏို႔/ေရ - ၁၅၀ ml
ဆီ -ေၾကာ္ရန္ႏွင့္လက္ကိုင္ရန္
ကီးမားအစာသြပ္ရန္
**************
ဆိတ္သား/အမဲသား/ၾကက္သား - ၁၅၀ဂရမ္
ၾကက္သြန္နီ - ၃လံုး
ဂ်င္းၾကက္သြန္ျဖဴ- တစ္ဇြန္း စားပြဲဇြန္း
င႐ုတ္သီးစိမ္း - ၅ေတာင့္
ဆား - တစ္ဇြန္း
ဟင္းခပ္မႈန္႔ - တစ္ဇြန္း
အေရာင္တင္ - တစ္ဇြန္း
အသားမဆလာ/ ဇီယာ -ဇြန္းတဝက္
ဆီ - ၃ဇြန္း
ၾကက္ဥ - ၃လံုး
တြဲဖက္စားရန္
**********
ၾကက္သြန္နီ
ေဂၚဖီ
သံပုရာသီး
ပူစီနံ
ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု
***********
(၁)ဇလံုတခုတြင္ဂ်ံဳဆားသၾကားေထာပတ္သို႔မဟုတ္ဆီထည့္ၿပီးသမေအာင္ေမြေပးပါ။ႏြားႏို႔သို႔မဟုတ္ေရကိုျဖည္းျဖည္းဆီထည့္ ၿပီးေမြပါ။လံုးလာပါကလက္ျဖင့္ေခ်ာေမြ႔လာသည္ထိနယ္ေပးၿပီးဆီလူးကာဖံုးအုပ္ထားၿပီးႏွစ္နာရီခန္႔ႏွပ္ထားေပးပါ။
(၂)ဂ်ံဳႏွပ္ထားစဥ္အစာသြပ္ရန္အတြက္ျပင္ဆင္ပါ။ၾကက္သြန္ေသးေသးစိတ္ထားပါ။အသားႏုတ္ႏုတ္စင္းထားၿပီးဂ်င္းၾကက္သြန္ျဖဴဆားဟင္းခပ္မႈန္႔ျဖင့္နယ္ထားပါ။
(၃)အားလံုးအသင့္ျဖစ္ပါကဒယ္အိုးတြင္ဆီထည့္ၿပီးၾကက္သြန္ဆီသပ္ပါအေရာင္တင္မဆလာထည့္ပါ။ၾကက္သြန္အေရာင္ေျပာင္းပါကႏွပ္ထားသည့္အသားကိုထည့္ေၾကာ္ပါ။င႐ုတ္သီီးစိမ္းေသးေသးစိတ္ၿပီးအသားအနည္းငယ္ေျခာက္လာပါကအရသာအေပါ့အငံျမည္းၿပီးပန္းကန္တြင္ေျခာက္ပံုခြဲၿပီးအေအးခံထားပါ။
(၄)ဂ်ံဳသားႏွပ္ပါက၆လံုးအညီအမ်ွလံုးထားၿပီးၾကက္ဥကိုလည္းအသင့္ေခါက္ထားပါ။
(၅)ဂ်ံဳလံုးကိုယူၿပီးဆီလူးကာလက္ျဖင့္ျပန္ေအာင္ျဖန္႔ေပးၿပီးပါးေအာင္႐ိုက္တတ္လ်ွင္႐ိုက္ပါ။မ႐ိုက္တတ္လ်ွင္လက္ျဖင့္ဖိဆြဲေပးၿပီး
(၆)လိုအပ္ေသာအျပန္႔အေနရပါကအသားေၾကာ္ထားသည္ကိုၾကက္ဥေခါက္ထားသည္ႏွင့္ေရာၿပီးအလယ္တြင္ထည့္ပါ။လိုအပ္ေသာအျပန္႔အေနထားထိျဖန္႔ေပးပါ။လးဘက္အနားမ်ားဆြဲယူၿပီးေလးေထာင့္က်က်ေခါက္ပါ။
(၇)ဒယ္ျပားကိုအပူေပးၿပီးဆီအနည္းငယ္ထည့္ကာအစာထည့္ထားေသာကီးမားကိုအသာမယူၿပီးေခါက္ထားသည့္ထူသည့့္ဘက္ကိုေအာက္ဖက္ထားၿပီးအရင္ေၾကာ္ေပးပါ။
(၈)အေရာင္ရပါကတဖက္သို႔လွန္ေပးၿပီးအတြင္းမွအစာမ်ားမာခဲခဲျဖစ္ၿပီးမ်က္ႏွာျပင္မ်ားေရႊေရာင္သမ္းပါကဆယ္ယူဆီစစ္ကာၾကက္သြန္ခ်ဥ္ေဂၚဖီခ်ဥ္သံပုရာသီးပူစီနံတို႔ျဖင့္တြဲဖက္တည္ခင္းနိဳင္ပါၿပီ။
**လိုအပ္သလိုဆြဲျဖန္႔ႏိုင္ရန္ဂ်ံဳသားႏွပ္အိေနရန္အေရးႀကီးပါတယ္။
**အစာထည့္ေခါက္ၿပီးေၾကာ္ရန္မယူစဥ္မေပါက္ေအာင္အထူးဂ႐ုျပဳပါ။

...........
Sofia

2 comments:

  1. သိတ္ႀကိဳက္တာဘဲသမီးေရ။ဒီမွခဏခဏဝယ္စားတယ္ျမန္မာျပည့္ရဲ႕အရသာေလာက္မေကာင္းဘူး။လုပ္စားၾကည့္အုန္းမယ္။ေက်းဇူးပါေနာ္ ။
    တီတီဦး

    ReplyDelete
  2. ဂရမ္​၊ml​ေတြ​ေနရာမွာ ပိႆ ၊ က်ပ္​သားတို႔ျဖင္​့​ေဖာ္​ျပ​ေပးလုိ႔ရ ရင္​​ေဖာ္​​ျပ​ေပးပါလားခင္​​ဗ်ာ။

    ReplyDelete

ၾကက္သားလံုးဟင္း (စူၾကည္း)

စူၾကည္းလို႔ေခၚတဲ့ပန္းေသး႐ိုးရာဟင္းေလးကရိုးရိုးေလးနဲ႔စားရတာအရသာအရမ္းရွိပါတယ္။မဂၤလာဧည့္ခံပြဲ ၊ ဧည့့္ဖိတ္၊ မိတ္ဆံုစားပြဲေတြမွာ တည္ခင္းေလ့ရွ...