19 December 2015

ဖာလူဒါ

Falooda

ငယ္စဥ္အခါကေလးဘဝကတည္းကအေအးဆိုင္ထိုင္ရင္အရင္ဦးဆံုးဖာလူဒါလို႔မွာစားခဲ့တာေလးအမွတ္ရမိပါတယ္။ဆိုဖီယာအခ်ိဳေတြသိပ္မႀကိဳက္တတ္ေပမဲ့ဖာလူဒါကိုေတာ့အရမ္းႀကိဳက္ပါတယ္။အေဝးေရာက္ေနေတာ့ဖာလူဒါစားခ်င္ရင္ျမန္မာျပည္ျပန္မွစားျဖစ္ခဲ့တာ။အမွန္ေတာ့ပါဝင္ပစၥည္းေတြကလည္းဝယ္ယူရလြယ္ကူၿပီးသူငယ္ခ်င္းအေပါင္းအေဖာ္နဲ႔စုေဝးလုပ္စားၾကမယ္ဆိုရင္အင္မတန္လြယ္ကူတဲ့အခ်ိဳပြဲေလးလည္းျဖစ္လို႔ဆိုဖီယာလုပ္ထားတဲ့နည္းေလးမ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္။ဆိုဖီယာစားရင္ေတာ့ဂ်ံဳပူတင္းကိုမ်ားမ်ားထည့္စားရတာပိုႏွစ္သက္ပါတယ္☺
ပါဝင္ပစၥည္း (၅ခြက္စာ)
*********
ေက်ာက္ေက်ာအနီ - တစ္ပန္းကန္
ေက်ာက္ေက်ာအစိမ္း- တစ္ပန္းကန္
(အလြယ္တကူဂ်ယ္လီဘူးမ်ားကိုလည္းအစားထိုးႏိုင္ပါတယ္)
ပင္ပြား - ၃ဇြန္း စားပြဲဇြန္း
သာကူေစ့ - ၁၀၀ ဂရမ္
ဂ်ံဳပူတင္း - ၅တံုး
ေရခဲမုန္႔ - ငါးလံုး
ႏြားႏို႔ - တစ္ဘူး (Full cream Milk တလီတာ)
RoseSyrupႏွင္းဆီအန႔ံနီေရာင္အခ်ိဳရည္အပ်စ္
❀❀သာကူေစ့ကိုအဆံေပ်ာက္ေအာင္ျပဳတ္ၿပီးေရေဆးေရစိမ္ထားပါ။
❀❀ ေက်ာက္ေက်ာ၁၀ဂရမ္တထုပ္ကိုေ ရာင္ႏွစ္မ်ိဳးခြဲျပီးက်ိဳထားပါ။အခ်ိဳမပါဘဲလည္းျပဳလုပ္ႏိုင္သလိုဂ်ယ္လီဘူးေသးေလးမ်ားျဖင့္လည္းအစားထိုးႏိုင္ပါတယ္။ခဲသြားေသာေက်ာက္ေက်ာကိုအမ်ွင္သို႔မဟုတ္ေလးေထာင့္တံုးေလးမ်ားတံုးထားပါ။
❀❀ပင္ပြားကိုပန္းကန္လံုးတခုတြင္ထည့့္ၿပီး၁၅မိနစ္ခန္႔ေရစိမ္ထားပါ။
❀❀ ေရခဲသီးသန္႔မထည့္လိုပါကပါဝင္ပစၥည္းအားလံုးကိုေအးေနေအာင္ေရခဲစိမ္ျခင္းသို႔မဟုတ္အေအးခန္းတြင္ထားျခင္းမ်ားျပဳလုပ္ထားပါ။
❀❀ ဂ်ံဳပူတင္းျပဳလုပ္ရန္
ၾကက္ဥ - ၆လံုး
ႏြားနို႔ - ၆၅၀ ml
နို႔ဆီ - တစ္ဘူး
ဗနီလာ အနံ႔ - လ႓က္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
ဂ်ံဳ - ၅၀ ဂရမ္ (၄ဇြန္း စားပြဲဇြန္း)
ျပဳလုပ္နည္း
*******
(၁)ovenကိုအပူခ်ိန္၂၀၀ဒီဂရီအပူေပးထားပါ။မုန္႔ဖုတ္မည့္ဘမ္းကိုေထာပတ္လူးထားပါ။
(၂)ၾကက္ဥ၊ႏို႔ဆီ၊ႏြားႏို႔ဗီနီလာဂ်ံဳတို႔ကို ႀကိတ္စက္တြင္ထည့္ၿပီးေက်ညက္ေအာင္ႀကိတ္ပါ။
(၃)ေက်ညက္ပါကအိုးတခုထည္းသို႔ဇကာျဖင့္စစ္ခ်ၿပီးထည့္ပါ။
(၄)ၿပီးလ်ွင္မီးဖိုေပၚတြင္မီးအေနေတာ္ျဖင့္တည္ၿပီးေမြတံျဖင့္အဆက္မပ်က္ေမြေပးပါ။အခဲမ်ားမျဖစ္ေစရန္ေမြပါ။
(၅)ပူတင္းအႏွစ္မ်ားစတင္ပ်စ္လာပါကေထာပတ္လူးထားေသာဘမ္းတြင္ေလာင္းထည့္ၿပီးမ်က္ႏွာျပင္ညီေအာင္ျပဳလုပ္ၿပီးovenတြင္မိနစ္၃၀ခန္႔မ်က္ႏွာျပင္အေရာင္ရသည္ထိဖုတ္ေပးပါ။
(၆)အလယ္မုန္႔သားက်က္မက်က္အခ်ြန္တခုျဖင့္ထိုးၾကည့္ပါ။ၾကက္ဥနွစ္မ်ားကပ္ပါမလာေတာ့ပါကပူတင္းသားက်က္ပါၿပီ။
(၈)ပူတင္းသားက်က္ပါကေရခဲေသတၲာတြင္လံုးဝေအးသြားသည္ထိအေအးခံၿပီးလိုသလိုလွီးျဖတ္ထားပါ။
ဖာလူဒါျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု
*****************
(၁)ဦးစြာခြက္ထဲသို႔ႏွင္းဆီအန႔ံအနီေရာင္အခ်ိဳရည္အပ်စ္၃ဇြန္းခန္႔ထည့္ပါ။အခ်ိဳကဲလိုပါကပိုထည့္ေပးပါ။
(၂)သာကူေစ့ပင္ပြားေက်ာက္ေက်ာဂ်ယ္လီအစိမ္းအနီတို႔ကိုထည့္ပါ။ပူတင္းတစ္တံုးထည့္ပါ။
(၃)ၿပီးလ်ွင္ႏြားႏို႔ကိုခြက္အေပၚလက္ႏွစ္လံုးခန္႔အလိုထိထည့္ပါ။
(၄)ေနာက္ဆံုးတြင္အေပၚမွေရခဲမုန္႔႔တလံုးထည့့္ၿပီးတည္ခင္းသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
..........
Sofia

3 comments:

ၾကက္သားလံုးဟင္း (စူၾကည္း)

စူၾကည္းလို႔ေခၚတဲ့ပန္းေသး႐ိုးရာဟင္းေလးကရိုးရိုးေလးနဲ႔စားရတာအရသာအရမ္းရွိပါတယ္။မဂၤလာဧည့္ခံပြဲ ၊ ဧည့့္ဖိတ္၊ မိတ္ဆံုစားပြဲေတြမွာ တည္ခင္းေလ့ရွ...