27 December 2015

နံတုန္





Cold Meat Jelly
နံတုန္လို႔လူသိမ်ားတဲ့႐ိုးရာအေအးစာအသားဂ်ယ္လီကိုခ်မ္းေအးတဲ့ေဒသေတြမွာေဒသစာအျဖစ္သံုးေဆာင္ၾကပါတယ္။အေနာက္ႏိုင္ငံအခ်ိဳ႕မွာလည္းေဆာင္းရာသီရဲ႕ေနာက္ဆံုးပတ္မွာMeat Jelly Festival ဆိုၿပီးအသားဂ်ယ္လီ ပြဲေတာ္က်င္းပတာေတြလည္း႐ွိပါတယ္။ခုလိုလမ်ိဳးေအးတဲ့ရာသီဆို႐ွမ္းျပည္မွာမနက္ေစာေစာေရာင္းေလ့႐ွိၾကပါတယ္။အခုဆိုဖီယာလုပ္ထားတဲ့လုပ္နည္းေလးမ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္။လုပ္စားၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။
ပါဝင္ပစၥည္း
*********
အမဲ၊ဆိတ္၊ၾကက္ေျခေထာက္ - တစ္ကီလို
(အေၾကာပါေသာႏွစ္သက္ရာအသား)
ဂ်င္း - ႏွစ္လက္မ
ၾကက္သြန္ျဖဴ  - တစ္လံုး
ၾကက္သြန္နီ - ႏွစ္လံုး
မုန္လာဥနီ - တစ္ေတာင့္
ၾကက္သြန္မိတ္အရင္း - ၃ေခ်ာင္း
ေ႐ွာက္ေကာ - ၂လံုး (တ႐ုပ္ဖာလာေစ့အမဲ)
ဆား - တစ္ဇြန္း စားပြဲဇြန္း
ဟင္းခပ္မႈန္႔ - အနည္းငယ္
တြဲဖက္စားရန္
**********
ၾကက္သြန္မိတ္
နံနံပင္
င႐ုပ္သီးဆီခ်က္
ပဲငံျပာရည္
အခ်ဥ္ရည္ (႐ွာလကာရည္)
သၾကား
ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု
***********
(၁)ႏွစ္သက္ရာအသားအ႐ိုးအေၾကာတို႔ကိုေရေဆးေရစစ္ထားပါ။
(၂)မီးဖိုေပၚတြင္ေရဆူတအိုးတည္ထားပါ။ေရဆူပြက္ပါကေရစစ္ထားေသာအ႐ိုးအေၾကာကိုထည့္ၿပီးတပြက္ဆူတည္ကာဇကာတခုျဖင့္္ဆယ္ယူကာေရေအးေလာင္းေဆးေပးပါ။(ေသြးႏွင့္အညစ္အေၾကးမက်န္ေစရန္)
(၃)ၿပီးလ်ွင္ဟင္းရည္အိုးတည္မည့္အိုးထဲသ္ို႔႔ေရေႏြးေဖ်ာၿပီးသားအ႐ိုးအေၾကာတို႔ကိုထည့္ပါ။
(၄)ၾကက္သြန္ျဖဴကိုဥလိုက္ထပ္ျခမ္းျခမ္းထည့္ပါ။ၾကက္သြန္နီကိုလည္းအျခမ္းလိုက္ထည့္ပါ။မုန္လာဥကိုခပ္ႀကီးႀကီးလွီးထည့့္ပါ။ဂ်င္းႏွင့္ေ႐ွာက္ေကာကိုထုၿပီးထည့္ပါ။ဆားအနည္ငယ္ထည့့္ပါ။ၾကက္သြန္မိတ္အရင္းျဖတ္ထည့္ပါ။
(၅)ေရကိုအ႐ိုးအေၾကာတို႔ကိုျမဳတ္ၿပီးႏွစ္လက္မအထက္ခန္႔ထည့္ၿပီးတည္ပါ။ဟင္းရည္အိုးမပြက္ခင္တက္လာသမ်ွအဆီအျမဳတ္အားလံုးခပ္ထုတ္ေပးပါ။(ဟင္းရည္ၾကည္ေစရန္)
(၆)စတင္ဆူပြက္လာသည္ႏွင့္မီးကိုအေသးဆံုးအေနထားထိေလ်ာ့ခ်ၿပီးျဖည္းျဖည္းဆီဆူပြက္ထားပါ။(မဖံုးအုပ္ရအေရာင္ေႏွာက္တတ္သည္။)
(၇)တည္ထားစဥ္တေလ်ာက္လံုးအေပၚတက္လာေသာအဆီအျမဳတ္အားလံုးခပ္ထုတ္ေပးပါ။လိုအပ္လ်ွင္ေရကိုနည္းနည္းဆီထပ္ျဖည့္ေပးၿပီးအ႐ိုးအေၾကာအားလံုးလံုးဝႏူးအိသြားသည္ထိတည္ထားပါ။၅နာရီမွ၆နာရီခန္႔ၾကာေအာင္တည္ပါ။
(၈)ႏူးအိသြားပါကမီးပိတ္ၿပီးအ႐ိုးမ်ားထြင္ထုတ္ထားၿပီးအရသာအေပါ့အငံျမည္းကာလိုအပ္ပါကျဖည့္စြက္ပါ။
(၉)မိမိျပဳလုပ္လိုေသာပံုစံခြက္တြင္သားႏွင့္ဟင္းရည္မ်ွတေအာင္ထည့္ၿပီးေအးေသာေနရာတြင္တညထားပါ။
(၁၀)မနက္ေရာက္လ်ွင္နံတုန္မ်က္ႏွာျပင္မွခဲေနေသာအဆီျပင္ကိုဇြန္းျဖင့္ခပ္ထုတ္ပစ္ၿပီးပန္းကန္တြင္ေမွာက္ခ်ကာဓားျဖင့္လွီးၿပီးၾကက္သြန္မိတ္နံနံပင္ပဲငံျပာရည္င႐ုပ္သီးအခ်ဥ္ေဖ်ာ္စပ္ထားသည္ႏွင့္တြဲဖက္သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ
.............
Sofia
http://sofiafoodparadise.blogspot.com

No comments:

Post a Comment

ၾကက္သားလံုးဟင္း (စူၾကည္း)

စူၾကည္းလို႔ေခၚတဲ့ပန္းေသး႐ိုးရာဟင္းေလးကရိုးရိုးေလးနဲ႔စားရတာအရသာအရမ္းရွိပါတယ္။မဂၤလာဧည့္ခံပြဲ ၊ ဧည့့္ဖိတ္၊ မိတ္ဆံုစားပြဲေတြမွာ တည္ခင္းေလ့ရွ...