22 November 2015

မာလာဟင္းအႏွစ္

မာလာဟင္းအႏွစ္

မာလာဟင္းခ်က္နည္းေတာ့တင္ထားၿပီးသားျဖစ္ပါတယ္။ဟင္းအႏွစ္ကိုအေတာ္မ်ားမ်ားေတာ့အသင့္ခ်က္ၿပီးသားေတြသံုးပါတယ္။ဆိုဖီယာခ်က္နည္းကေတာ့ဟင္းအႏွစ္သီးသန္႔ခ်က္မထည့့္ဘဲပါဝင္ပစၥည္းအားလံုးတခါတည္းထည့့္ခ်က္ပါတယ္။ဟင္းအႏွစ္သီးသန္႔ခ်က္ထားၿပီးလြယ္ကူျမန္ဆန္စြာခ်က္စားႏိုင္ဖို႔နဲ႔အခ်ိဳ႕လြယ္ကူစြာမရႏိုင္ေသာသူမ်ားကိုယ္တိုင္သန္႔႐ွင္းလပ္ဆပ္စြာခ်က္စားနိုင္ဖို႔မာလာဟင္းအႏွစ္ခ်က္နည္းေလးမ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္း (ငါးပြဲစာ)
********
ၾကက္သြန္နီ - တစ္လံုး အေနေတာ္
ၾကက္သြန္ျဖဴ  - နွစ္ဥ
င႐ုပ္သီးအေလွာ္မုန္႔ - ႏွစ္ဇြန္း စားပြဲဇြန္း
ဟြားေက်ာက္မႈန္႔ - တစ္ဇြန္း
ေ႐ွာက္ေကာမႈန္႔ - တစ္ဇြန္း
ႏွမ္းေထာင္း - ၃ဇြန္း
င႐ုပ္ခ်ဥ္(ခ်ဥ္စပ္င႐ုပ္) - သံုးဇြန္း
ပဲငပိ - ၅ဇြန္း
ဟင္းခပ္မႈန္႔ - ႏွစ္ဇြန္း
ဆီ - ၅က်ပ္သား
ုျပင္ဆင္ျပဳလုပ္နည္း
*************
(၁)ၾကက္သြန္နီၾကက္သြန္ျဖဴေသးေသးစိတ္ထားပါ။
(၂)အိုးထဲတြင္ဆီထည့္ၿပီးအပူေပးပါ။ဆီပူလာပါကၾကက္သြန္နီေၾကာ္ပါ။အေရာင္အနည္းငယ္ရပါကၾကက္သြန္ျဖဴထည့္ေၾကာ္ပါ။
(၃)ၾကက္သြန္မ်ားေရႊဝါေရာင္သမ္းပါကႏွမ္းေထာင္း၊ဟြားေက်ာက္၊ေ႐ွာက္ေကာ၊င႐ုပ္သီးမႈန္႔တို႔ကိုထည့္ပါ။မီးေလ်ာ့ထားပါ။
(၄)ဆီသပ္န႔ံေမြးလာပါကခ်ဥ္စပ္င႐ုပ္ႏွင့့္ပဲငပိဟင္းခပ္မႈန္႔တို႔ကိုထည့္ၿပီးအနည္းငယ္ေျခာက္ေအာင္ခ်က္ေပးပါ။ေအးသြားပါကပုလင္းသန္႔သန႔္တြင္ထည့္ၿပီးသိမ္းဆည္းထားပါ။
***မာလာဟင္းခ်က္ေသာအခါတပြဲစာကိုႏွစ္ဇြန္းသို႔မဟုတ္လိုအပ္သလိုထည့့္ၿပီးခ်က္ႏိုင္ပါတယ္။

.....................
Sofia

1 comment:

  1. ဟြားေက်ာက္မွူန.္ ေက်ာက္ေကာမွူန္.ဆိုတာ ဘယ္လိုမ်ိဳးလဲ အလင္းၿပပါခင္ဗ်ာ

    ReplyDelete

ၾကက္သားလံုးဟင္း (စူၾကည္း)

စူၾကည္းလို႔ေခၚတဲ့ပန္းေသး႐ိုးရာဟင္းေလးကရိုးရိုးေလးနဲ႔စားရတာအရသာအရမ္းရွိပါတယ္။မဂၤလာဧည့္ခံပြဲ ၊ ဧည့့္ဖိတ္၊ မိတ္ဆံုစားပြဲေတြမွာ တည္ခင္းေလ့ရွ...