22 June 2015

ထမနဲ

ျမန္မာ့ရိုးရာအစားအစာျဖစ္တဲ့ထမနဲလုပ္နည္းကေတာ့အားလံုးအတူတူဘဲျဖစ္ၾကမယ္လို႔ထင္ပါတယ္အခ်ိဳးအစားနည္းနည္းကြဲၾကတာဘဲရွိၾကမွာပါဒီနည္းေလးကဆိုဖီယာရဲ႕အဖြားလုပ္တဲ့နည္းပါအဖြားနဲ႔အဖိုးကရွမ္းထမင္းခ်ဥ္၊ထမနဲ၊ေခါက္ယာဂု၊ေပါင္းသင္းဝါးတို႔ကိုလုပ္ေရာင္းခဲ့ လို႔ဆိုဖီယာတို႔လူမွန္းသိစအ႐ြယ္ကတည္းကေန႔တို္င္းလိုစားခဲ့ရတဲ့ထမနဲဆိုလည္းမမွားပါဘူးရွင္ဒါေပမဲ့ကိုယ္တိုင္မလုပ္ျဖစ္ဘဲအဖြားနဲ႔အေမလုပ္ေပးတာဘဲစားလာခဲ့တာဒီထမနဲကေတာ့ဆိုဖီယာကိုယ္တိုင္ပထမဆံုး အႀကိမ္ထိုးျဖစ္တဲ့ထမနဲျဖစ္ပါတယ္ရွင္။လုပ္နည္းေလးၾကည့္ရေအာင္ ေနာ္။
ပါဝင္ပစၥည္း
******
ေကာက္ညင္းဆန္ - ဆန္ခ်ိန္ခြက္ ၆ခြက္
ေျမပဲေလွာ္ - ၃ခြက္
နွမ္းေလွာ္ - ၃ခြက္
ဂ်င္းေထာင္း - ၁ခြက္
ဆား - ၃ဇြန္း စားပြဲတင္ဇြန္း
အုန္းသီး - တစ္လံုး
ဆီ - ၃၀က်ပ္သား
ျပဳလုပ္နည္း
******
(၁)ေကာက္ညင္းဆန္ကိုေရေဆးၿပီးတနာရီခန္႔ေရစိမ္ထားပါ။
(၂)အုန္းသီးကိုအခြံသင္ၿပီးတျခမ္းကိုေသးေသးစိတ္ၿပီးတျခမ္းကိုတစ္လက္မအရွည္ခန္႔ပါးပါးလွီးထားပါ။
(၃)ဂ်င္းကိုေထာင္းထားပါ။
(၄)ေျမပဲကိုေလွာ္ၿပီးအခြံခ်ြတ္ကာလံုးျခမ္းကြဲႀကိတ္ထားပါ။
(၅)နွမ္းကိုေလွာ္ထားပါ။ေျမပဲနွင့္နွမ္းေရာေမြထားပါ။
(၆)အားလံုးအဆင္သင့္ျဖစ္ပါကဆန္ကိုေရစစ္ထားၿပီးအိုးတခုတြင္ဆီထည့္ကာအုန္းသီးပါးပါးစိတ္ထားသည္ကိုအေရာင္ရသည္ထိေၾကာ္ၿပီးဆယ္ယူေဘးဖယ္ထားပါ။
(၇)ၿပီးလ်ွင္ေထာင္းသည့္ဂ်င္းကိုထည့္ၿပီးေၾကာ္ပါ။ဂ်င္းအနည္းငယ္အေရာင္ဝါၿပီးေမြးလာပါကေရစစ္ထားေသာေကာက္ညင္းကိုထည့္ေၾကာ္ပါ။
(၈)ေကာက္ညင္းအားလံုးေၾကာ္မ္ိၿပီးဆန္ေစ့အေရာင္ေျပာင္းလာလ်ွင္ေရထည့္္ပါ။ေရကိုေကာက္ညင္းဆန္မ်က္နွာျပင္အထက္လက္တလံုးထိထည့္ပါ။ဆားထည့္ၿပီးတည္ထားပါ။မၾကာခဏေမြေပးပါ။
(၉)ေရခမ္းသြားပါကေကာက္ညင္းနွပ္ၿပီျဖစ္၍မီးေလ်ာ့ၿပီးနွမ္းေျမပဲအေရာ၆ခြက္မွတခြက္ကိုခ်န္ထားၿပီး၅ခြက္နွင့္အုန္းသီးစိမ္းေသးေသးစိတ္တို႔က္ိုထည့္ကာေယာက္မျဖင့္ထိုးေမြၿပီးေၾကေအာင္ေခ်ေပးပါ။ဆီျပန္ၿပီးလံုးလာသည္ထိေမြေပးပါ။
(၁၀)ဆီျပန္ၿပီးလံုးလာပါကဘမ္းတြင္ထည့္ၿပီးေယာက္မျဖင့္ေသခ်ာစြာ ဖိေပးပါ။အေပၚမွအုန္းသီးေၾကာ္ျဖဴးၿပီးဖိေပးပါ။အုန္းသီးေၾကာ္အေပၚမွခ်န္ထားေသာနွမ္းေျမပဲတခြက္ကိုမ်က္နွာျပင္အနွ႔ံျဖဴးၿပီးအေအးခံထားပါ။
(၁၁)လံုးဝေအးသြားလ်ွင္လိုသလိုလွီးျဖတ္ၿပီးတည္ခင္းသံုးေဆာင္နိင္ပါၿပီ

No comments:

Post a Comment

ၾကက္သားလံုးဟင္း (စူၾကည္း)

စူၾကည္းလို႔ေခၚတဲ့ပန္းေသး႐ိုးရာဟင္းေလးကရိုးရိုးေလးနဲ႔စားရတာအရသာအရမ္းရွိပါတယ္။မဂၤလာဧည့္ခံပြဲ ၊ ဧည့့္ဖိတ္၊ မိတ္ဆံုစားပြဲေတြမွာ တည္ခင္းေလ့ရွ...