29 June 2015

စူၾကည္း

စူၾကည္းဆိုတာတရုပ္လိုေခၚတာပါ။ ျမန္မာလိုေတာ့ေခၚတာမရွိဘူးအဲ့ဒါေၾကာင့္စူၾကည္းလို႔ဘဲ ေရးထားတာပါ။ဒီဟင္းပြဲေလးကရိုးရိုးေလးနဲ႔စားရတာအရသာအရမ္းရွိပါတယ္ ပန္းေသးရိုးရာအစားစာတခုပါ ။ မဂၤလာဧည့္ခံပြဲ ၊ ဧည့့္ဖိတ္၊ မိတ္ဆံုစားပြဲေတြမွာတည္ခင္းေလ့ရွိပါတယ္။
ၾကက္သားလံုးအတြက္ပါဝင္ပစၥည္း
*******************
ၾကက္သား - ၃၀၀ ဂရမ္
ဂ်ံဳ - ၂၅၀ ဂရမ္
ၾကက္ဥ - ငါးလံုး
(၁)ဦးစြာ ၾကက္သားကို အေနေတာ္ အတံုးတံုးထားပါ ။
(၂)ပန္းကန္တခုတြင္ဂ်ံဳကိုၾကက္ဥျဖင့္ေဖ်ာ္ပါ။ေရမပါ၍ေစးပ်စ္ေနပါလိမ့္မယ္ ။ေဖ်ာ္ၿပီးသားမုန္႔နွစ္ထည္းသို႔ ၾကက္သားတုံးနွစ္ၿပီး ဆီပူတြင္အ ေရာင္ရသည္ထိခ်ေၾကာ္ပါ။အားလံုးေၾကာ္ၿပီးပါကဆီစစ္ေဘးဖယ္ထားပါ။
ဟင္းခ်က္ရန္လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
*********************
ၾကက္သြန္နီ - အလံုးႀကီး ၂လံုး အေျမာင္းႀကီးႀကီးလွီးပါ
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၁၅ ေျမာင္း
ဂ်င္းတတက္ - အမ်ွင္ လွီးထားပါ
ေရွာက္ေကာ - တလံုး
ၾကက္ျပဳတ္ရည္ - သို႔ ရိုးရိုးေရ လိုသေလာက္
ဆီ- အနည္းငယ္
ၾကက္သြန္မိတ္
(၁)ခ်က္မည့္အိုးတြင္ဆီထည့့္ၿပီးၾကက္သြန္အေျမာင္းႀကီးနွင့္ၾကက္သြန္ျဖဴအေျမာင္းလိုက္တို႔က္ိုခ်ေၾကာ္ၿပီးနီေရာင္သမ္းပါကဆယ္ထုတ္ထားပါ။လက္က်န္ဆီတြင္ဂ်င္းလွီးၿပီးသားနွင့္ေရွာက္ေကာကိုထုၿပီးဆီသပ္ပါ။ (၂)ၾကက္သားလံုးမ်ားကိုထည့္ေမြပါ ။ ၾကက္ျပဳတ္ရည္သို႔မဟုတ္ ရိုးရိုးရည္ကိုၾကက္သားလံုးျမဳတ္ေအာင္ထည့္ပါ။
(၃)အရသာၾကက္သားမႈန္႔နွင့့္ဆားထည့္ၿပီး ဆူပြက္ေအာင္တည္ပါ။ဆူ ပြက္လာပါကၾကက္သြန္နီၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္ထားသည္မ်ားကိုေရာထည့္ၿပီးမီးကိုခပ္ေသးေသးေလ်ာ့ခ်ကာၾကက္သားလံုးမ်ားႏူးအိလာေအာင္တည္ေပးပါ ။တည္ထားစဥ္ေယာက္မျဖင့္ေမြျခင္းကိုဂရုျပဳပါ ။ ခဏခဏမေမြဘဲမီးေအးေအးျဖင့္အိုးေစာင္းလႈပ္ေပးရံုသာေမြေပးပါ။အသားလံုးပံုစံမပ်က္ေအာင္ပါ။ ဂ်ံဳနဲ႔ၾကက္ဥေဖ်ာ္ၿပီးေၾကာ္ထားတဲ့ ၾကက္သားလံုးကမာက်စ္ေနပါတယ္။ဒါေၾကာင့္မီးေအးေအးနဲ႔ အၾကာႀကီးတည္ရပါ့မယ္။မီးျပင္းပါကၾကက္သားလံုးကြဲ၍ပြင့္သြားတတ္ပါတယ္။ ေရခမ္းလ်ွင္ေရထပ္လိုက္ေပးပါ။
(၄)ၾကက္သားတံုးႏူးမႏူးကိုတူေလးျဖင့္ထိုးၿပီးၾကည့္ပါ။ႏူးအိလာပါကမီးဖိုေပၚမွခ်ပါ။ပန္းကန္တြင္ၾကက္သားတံုးနွင့္ဟင္းရည္ကိုမ်ွေအာင္ထည့္ၿပီး ၾကက္သြန္မိတ္ျဖဴးကာတည္ခင္းသံုးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ ။

No comments:

Post a Comment

ၾကက္သားလံုးဟင္း (စူၾကည္း)

စူၾကည္းလို႔ေခၚတဲ့ပန္းေသး႐ိုးရာဟင္းေလးကရိုးရိုးေလးနဲ႔စားရတာအရသာအရမ္းရွိပါတယ္။မဂၤလာဧည့္ခံပြဲ ၊ ဧည့့္ဖိတ္၊ မိတ္ဆံုစားပြဲေတြမွာ တည္ခင္းေလ့ရွ...