28 June 2015

ၾကက္စြပ္ျပဳတ္

(႐ွလဝါ )
အေဝးေ၇ာက္ေနသူမ်ားအဖို႔ေမြး၇ပ္ေျမအထူးသတိ၇ေစတဲ့ၾကက္စြပ္ျပဳတ္၊အမဲစြတ္ျပဳတ္ေလးျဖစ္မယ္ထင္ပါတယ္။ငယ္ငယ္က႐ွလဝါအလႉအတြက္အျမဲသြားၿပီးကူလုပ္ေပးဖူးတယ္။ႏွစ္ေပါင္းၾကာၿပီမို႔ေသခ်ာျပန္စဥ္းစားၿပီးခ်က္ထားပါတယ္။လံုးဝႀကီးမတူ၇င္ေတာင္အနီးစပ္ဆံုးႀကိဳးစားခ်က္ထားပါတယ္။အလြမ္းေျပခ်က္စားႏိုင္ေအာင္အေဝးေရာက္ေမာင္ႏွမမ်ားအတြက္မ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္း
*******
ၾကက္၇ိုး ၾကက္သား သို႔ အမဲ႐ိုးအသား - တစ္ကီလို
ကရေဝး၇ြက္ -၅ရြက္
သစ္ဂ်ပိုးေခါက္ - ၃ ေခ်ာင္း
ၾကက္သြန္နီ - ၈လံုး
ဂ်င္းၾကက္သြန္ျဖဴ - ႏွစ္ဇြန္း စားပြဲဇြန္း
ပဲနီေလး  - တစ္ခြက္ ဆန္ခ်ိန္ခြက္
ဆန္ကြဲ - တစ္ခြက္
ေရႊၾကည္ - ခြက္တဝက္
နႏြင္းမုန္႔ - ဇြန္းတဝက္
င႐ုတ္ေကာင္း - တစ္ဇြန္း
ေထာပတ္ - ၃ဇြန္း (Ghee)
အုန္းသီး - တစ္ျခမ္း
ဆီ - ၁၅၀ ဂရမ္
ဆား - လိုသေလာက္
ဟင္းခပ္မႈန္႔ - ၂ဇြန္း
မဆလာ သို႔ ဇီယာ - တစ္ဇြန္း
ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္နည္း
***********
(၁)ဦးစြာအမဲ၇ိုးႏွင့္အသားသို့ၾကက္၇ိုးၾကက္သားကိုေ၇စိမ္ၿပီးေ၇ေဆးထားပါ။
(၂)အ႐ိုးအသားမ်ားကိုေရျမဳတ္ေအာင္ထည့္ၿပီးမီးဖိုတြင္တည္ပါ။ဆူပြက္ပါကအျမဳတ္မ်ားခပ္ထုတ္ပစ္ပါ။
(၃)ၾကက္သြန္နီ၆လံုးခပ္ၾကမ္းၾကမ္းစိတ္ထည့္ပါ။၊ဂ်င္းၾကက္သြန္ျဖဴ၊က၇ေဝး၇ြက္ႏွင့္သစ္ဂ်ပိုးေခါက္ထည့္ပါ။
(၄)ပဲနီေလး၊ဆန္ကြဲကိုေ၇ေဆးၿပီးထည္ျပဳတ္ပါ။ကုလားပဲသံုးပါကသီးသန္႔ျပဳတ္ျပီးေခ်ၿပီးမွထည့္ပါ။အ၇ိုးမ်ား၊ဆန္ကြဲပဲမ်ားႏူးၿပီးေက်ေအာင္အဆက္မပ်က္ေမြေပးပါ။
(၅)လိုအပ္သေလာက္အပ်စ္အက်ဲ၇ေအာင္ေရထည့္ေပးပါ။ေရႊၾကည္ကိုေထာပတ္ျဖင့္ေလွာ္ေပးၿပီးထည့္ပါ။အုန္းသီးကိုအမႈန့္႔ျခစ္ၿပီးအရည္ညစ္ထည့္ပါ။အရသာျဖည့္စြက္ေပးပါ။
(၆)အသားမ်ားႏူးအိကာေက်လာပါကအ၇သာအေပါ့အငံျမည္းၿပီးမဆလာထည့္ပါ။ၾကက္သြန္(၂လံုး)ကိုနႏြင္းျဖင့္ဆီသပ္ၿပီးထည့့္ကာင၇ုတ္ေကာင္းထည့္ၿပီးပူပူေႏြးေႏြးတည္ခင္းသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။

No comments:

Post a Comment

ၾကက္သားလံုးဟင္း (စူၾကည္း)

စူၾကည္းလို႔ေခၚတဲ့ပန္းေသး႐ိုးရာဟင္းေလးကရိုးရိုးေလးနဲ႔စားရတာအရသာအရမ္းရွိပါတယ္။မဂၤလာဧည့္ခံပြဲ ၊ ဧည့့္ဖိတ္၊ မိတ္ဆံုစားပြဲေတြမွာ တည္ခင္းေလ့ရွ...