6 June 2015

ဆန္တိုဖူး



ရွမ္းျပည္ကရွမ္းအစားစာတခုပါ။သူကရိုးရိုးတိုဖူးနဲ႔အရသာမတူလုပ္စားတဲ့ပံုစံခ်င္းလည္းမတူပါဘူး။
ဆန္တိုဖူးလုပ္ရန္လိုအပ္ေသာပစၥည္း
*******************
ဆန္မႈန္႔ - ၄ခြက္
ေရ - ၈ခြက္
ထံုးေရၾကည္ - ၄ခြက္
ဆား - လ႓က္ဇြန္း ၁ဇြန္း
ထံုးေရၾကည္ျပဳလုပ္နည္း
*************
ထံုး - လ႓က္ဇြန္း ၁ဇြန္း
ေရ - ၄ခြက္
ခြက္တခုတြင္ထံုးကိုေရထည္းတြင္ေက်ေအာင္ေဖ်ာ္ၿပီးတညထားပါ။အသံုးျပဳမည့္အခ်ိန္တြင္အေပၚေရၾကည္ကိုစစ္ယူထားပါ။
ဆန္တိုဖူးကိ်ဳနည္း
*********
(၁)ဦးစြာဆန္မႈန္႔နွင့္ေရကိုအရင္ေဖ်ာ္ၿပီးအားလံုးေက်ပါကအိုးတခုတြင္ထည့္ကာမီးေအးေအးျဖင့္က်ိဳပါ။
(၂)က်ိဳေနစဥ္အလံုးအခဲမျဖစ္ေစရန္အဆက္မပ်က္ေမြေပးပါ။
(၃)မုန္႔နွစ္ရည္မ်ားစတင္ပ်စ္လာပါကထံုးရည္ၾကည္ကိုျဖည္းျဖည္းထည့္ေမြေပးပါ။
(၄)တိုဖူးေတာ္ေတာ္ပ်စ္လာပါကေယာက္မျဖင့္ေကာ္ၾကည့္ပါ။သာမန္ႂကြက္ၿမီးတန္းရံုအေနထားမဟုတ္ဘဲ၎မုန္႔နွစ္သည္ေစးပိုင္လာပါကခြက္ထဲထည့္ကာအေအးခံလို႔ရပါၿပီ။
(၅)လံုးဝေအးသြားလ်ွင္လိုသလိုလွီးယူၿပီးဆန္တိုဖူးသုပ္လုပ္စားလို႔ရပါၿပီ။
ရွမ္းျပည္တြင္ဆန္တိုဖူးအတံုးေလးမ်ားကိုေရစိမ္ထားေလ့ရွိပါတယ္။လွီးရလြယ္ကူၿပီးအထားခံပါတယ္။
ဆန္တိုဖူးသုပ္ျပဳလုပ္ရန္လိုအပ္ေသာပစၥည္း
***********************
ဆန္တိုဖူး - တစ္ပြဲစာ
တိုဖူးခ်ဥ္အရည္ - တစ္ဇြန္း
ၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္းအရည္ - တစ္ဇြန္း
ခရမ္းခ်ဥ္သီးျပဳတ္ - တစ္ဇြန္း (ဆီမပါဘဲဆားျဖင့္ေက်ေအာင္ျပဳတ္)
မုန္ညင္းခ်ဥ္ရည္ - တစ္ခြက္
ငရုပ္သီးဆီခ်က္ - အနည္းငယ္
နံနံပင္ - အနည္းငယ္
ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္နည္း
**********
ပန္းကန္တခုတြင္ဆန္တိုဖူးကိုဓားက္ိုေရစြတ္ၿပီးလွီးပါ။ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားျဖစ္ေသာၾကက္သြန္ျဖဴအရည္၊တိုဖူးခ်ဥ္အရည္၊ခရမ္းခ်ဥ္သီးခ်က္၊ငရုပ္သီးဆီခ်က္၊နံနံပင္၊မုန္ညင္းခ်ဥ္ရည္ထည့္ၿပီးခ်ဥ္ခ်ဥ္စပ္စပ္သံုးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ။
မွတ္ခ်က္။
၁။ၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္းအရည္ - ၾကက္သြန္ျဖဴက္ိုညက္ေအာင္ေထာင္းၿပီးေရျဖင့္ေဖ်ာ္ထားျခင္းပါ။
၂။တိုဖူးခ်ဥ္ရည္ - ဆီတိုဖူးလို႔တခ်ိဳ႕သိတဲ့တိုဖူးခ်ဥ္ကိုေခ်ၿပီးေရျဖင့့္မပ်စ္မက်ဲေဖ်ာ္ျခင္းပါ။
၃။ခရမ္းခ်ဥ္သီးခ်က္ - ခရမ္းခ်ဥ္သီးကိုေရထည့္ဆားနည္းနည္းထည့့္ၿပီးေက်ေအာင္ခ်က္ထားျခင္းပါ။
၄။မုန္ညင္းခ်ဥ္ရည္- မုန္ညင္းကိုေရေဆးေသးေသးစိတ္ဆားျဖင့္နယ္၊ နႏြင္းနည္းနည္းထည့္ၿပီးဆန္ေဆးရည္ သို႔ ထမင္းရည္ျဖင့္သံုးရက္ခန္႔စိမ္ၿပီးခ်ဥ္ထားေသာထြက္လာေသာအရည္ျဖစ္ပါတယ္ ။တခ်ိဳ႕ေဒသတြင္ပုလင္းျဖင့္ေရာင္းတတ္ပါတယ္။။
မွတ္ခ်က္ ။ ။ အထက္ပါဆန္တိုဖူးက်ိဳနည္းအခ်ိဳးသည္ sis Khine Chaw Su နည္းကိုအေျခခံၿပီးလုပ္ထားျခင္းျဖစ္ပါတယ္။ေက်းဇူးပါ Sis Khine Chaw Su

1 comment:

  1. သတိရေနတယ္ အန္းအန္းေရ...

    ReplyDelete

ၾကက္သားလံုးဟင္း (စူၾကည္း)

စူၾကည္းလို႔ေခၚတဲ့ပန္းေသး႐ိုးရာဟင္းေလးကရိုးရိုးေလးနဲ႔စားရတာအရသာအရမ္းရွိပါတယ္။မဂၤလာဧည့္ခံပြဲ ၊ ဧည့့္ဖိတ္၊ မိတ္ဆံုစားပြဲေတြမွာ တည္ခင္းေလ့ရွ...