30 May 2015

မုန္​ဟင္​းခါး

ျမန္မာတိုင္းႏွစ္သက္တဲ့၇ိုး၇ာအစားအစာကိုေန၇ာေဒသအလိုက္ခ်က္နည္းေလးေတြကြဲၾကပါတယ္။ဆိုဖီယာ၇့ဲခ်က္နည္းေလးကိုမ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္။မတူညီမႈမ်ား႐ွိပါကမိမိႏွစ္သက္၇ာနည္းမ်ားျဖင့္ခ်က္ႏိုင္ပါတယ္။
ဟင္းရည္ခ်က္ရန္လိုအပ္ေသာပစၥည္း
********************
ငါးခူ - ၅၀က်ပ္သား
ၾကက္သြန္နီ - တစ္ဆယ္သား (ဆီသပ္၇န္)
ဂ်င္းၾကက္သြန္ျဖဴ - တစ္ဇြန္း စားပြဲတင္ဇြန္း
စပါးလင္ - ၄ေခ်ာင္း
အေ၇ာင္တင္ - တစ္ဇြန္း
နႏြင္း - အနည္းငယ္
ငံျပာ၇ည္- လိုသေလာက္
အခ်ိဳမႈန္႔ သို႔ ဟင္းခပ္မႈန္႔ - လိုသေလာက္
ကုလားပဲ - ၁၅က်ပ္သား
ဆန္ေလွာ္မႈန္႔ - ၅က်ပ္သား
ၾကက္သြန္ဥေသး - ၂၀သား
ငွက္ေပ်ာအူ- တစ္ေခ်ာင္း
င၇ုပ္ေကာင္း - တစ္ဇြန္း
တြဲဖက္စားသံုးရန္
**********
မုန့္ဖတ္
ပဲေၾကာ္ ဘူးသီးေၾကာ္
ငါးဖယ္ေၾကာ္
ဘဲဥ
နံနံပင္
င၇ုပ္သီးမႈန္႔
သံပု၇ာသီး
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္နည္း
************
(၁) ငါးခူကိုေ၇ေဆးသန္႔စင္ၿပီးငံျပာ၇ည္ႏွင့္စပါးလင္၃ေခ်ာင္းကိုထုထည့္ၿပီးျပဳတ္ပါ။ႏူးပါကအ၇ိုးမ်ားထြင္ထားပါ။အိုးတခုျဖင့့္ကုလားပဲကိုႏူးအိေနေအာင္ျပဳတ္ထားပါ။ငွက္ေပ်ာအူကိုပါးပါးလွီးကာေ၇စိမ္ထားပါ။
(၂)ၾကက္သြန္ကိုပါးပါးစိတ္ပါ။စပါးလင္တစ္ေခ်ာင္းကိုႏုတ္ႏုတ္စိတ္ပါ။ဂ်င္းၾကက္သြန္ျဖဴစပါးလင္ႏွင့္ၾကက္သြန္နီကိုေ၇ာေထာင္းသို႔ႀကိတ္ထားပါ။
(၃)ဒယ္အိုးတြင္ဆီထည့္ၿပီးေထာင္းထားသည္ကိုဆီသပ္ပါ။အေ၇ာင္တင္နႏြင္းမႈန္႔ထည့္ပါ။အ၇ိုးထြင္ၿပီးသားငါးကိုထည့္ပါ။ေမႊးလာပါကခ်က္မည့္အိုးထည္းသို့ေျပာင္းထည့္ပါ။
(၄)အိုးေျပာင္းတည္ၿပီးေ၇ကိုလိုသေလာက္ထည့္ပါ။ျပဳတ္ထားေသာ
ကုလားပဲကိုေ၇ာထည့္ပါ။
(၅)အ၇သာငံျပာရည္ဟင္းခပ္မႈန္႔ထည့္ၿပီးမီးေအးေအးျဖင့္တည္ထားပါ။
(၆)ဆူပြက္ပါကဆန္ေလွာ္မႈန္႔ကိုေ၇ေဖ်ာ္ထည့္ပါ။ပြက္လာပါကငွက္ေပ်ာအူႏွင့္ၾကက္သြန္နီေသးေသးတို႔ထည့္ကာမီးေအးေအးျဖင့္ဆူပြက္ေအာင္တည္ထားပါ။
(၇)ဟင္းရည္က်ပါကအ၇သာအေပါ့အငံျမည္းကာင၇ုပ္ေကာင္းမႈန္႔ခပ္ၿပီးပြဲျပင္ကာသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။

No comments:

Post a Comment

ၾကက္သားလံုးဟင္း (စူၾကည္း)

စူၾကည္းလို႔ေခၚတဲ့ပန္းေသး႐ိုးရာဟင္းေလးကရိုးရိုးေလးနဲ႔စားရတာအရသာအရမ္းရွိပါတယ္။မဂၤလာဧည့္ခံပြဲ ၊ ဧည့့္ဖိတ္၊ မိတ္ဆံုစားပြဲေတြမွာ တည္ခင္းေလ့ရွ...