10 March 2017

မေလး႐ွားခ်ဥ္စပ္ေခါက္ဆြဲ

Assam Laksa >> Penang Laksa
Hot and Sour Noodle in Fish Soup
မေလး႐ွားခ်ဥ္စပ္ေခါက္ဆြဲAsam Laksa ကိုမေလး ႐ွားနဲ႔စကၤာပူမွာေနရာေဒသအလိုက္ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ၾကပံုခ်င္းအနည္ငယ္ကြဲျပားၾကပါတယ္။ခုခ်က္ထားတဲ့နည္းကေတာ့မေလး႐ွားပီနန္းေဒသမွခ်က္နည္းပံုစံေလးဘဲျဖစ္ပါတယ္။စားေနက်နဲ႔မတူတမူထူးျခားစြာတည္ခင္းလိုေသာအိမ္႐ွင္မမ်ားႏွင့္ဝါသနာ႐ွင္မ်ားအတြက္ခ်က္နည္းေလးမ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္။ခ်က္စားၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။
ပါဝင္ပစၥည္း
*********
ငါးကြင္း႐ွပ္/ငါးပါးနီ - ၅၀၀ ဂရမ္
ဂ်င္း - လက္ႏွစ္ဆစ္
Asam (ခ်ဥ္ေစာ္ခါးသီးေျခာက္) - ၅ဖတ္
မန္က်ည္းမွည့္ - လက္တစ္ဆုပ္
ေရ -၆ခြက္ (တလီတာခြဲ)
မိတ္တလင္ဖူး - ၂ဖူး
ဖက္ဖယ္ရြက္ (Laksa Leave )-၅ပင္
ဆား - တစ္ဇြန္း စားပြဲဇြန္း
သၾကား- ၃ဇြန္း
င႐ုပ္သီးေျခာက္ - ၁၅ေတာင့္
ပုဇြန္ငါးပိ - ၂ဇြန္း စားပြဲဇြန္း
စပါးလင္ - ၂ေခ်ာင္း
င႐ုတ္သီးစိမ္း - ၄ေတာင့္
ၾကက္သြန္နီဥေသး - ၈လံုး
မုန္႔တီ (နန္းလတ္ ) - ၅၀၀ ဂရမ္
အလွဆင္ရန္
ပူစီနံအရြက္ေခြၽ
နာနတ္သီး
သခြားသီးအမ်ွင္
ၾကက္သြန္နီပါးပါးစိတ္
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံု
*************
(၁)ဦးစြာငါးကိုေရေဆးသန္႔စင္ၿပီးဂ်င္း၊ဆား၊ခ်ဥ္ေစာ္ခါးသီးေျခာက္ႏွင့္ေရထည့္ၿပီးအဖံုးအုပ္ကာငါးႏူးေအာင္ျပဳတ္ထားပါ။
(၂)ငါးႏူးပါကဆယ္ယူၿပီးအ႐ိုးမွားႏြင္ထားပါ။အိုးထဲမွအဖတ္မ်ားဆယ္ယူၿပီးငါးျပဳတ္ရည္ဟင္းရည္ခ်က္ရန္ဖယ္ထားပါ။
(၃)ငါးပိကိုမီးကင္ထားပါ။
င႐ုတ္သီးေျခာက္ကိုေရစိမ္ထားၿပီးပြလာပါကၾကက္သြန္နီ၊င႐ုပ္သီးေျခာက္၊ငါးပ္ိ၊င႐ုတ္သီးစိမ္း၊စပါးလင္အတြင္းပိုင္းကိုႏုတ္ႏုတ္စိတ္ထားသည္တို႔ကိုႀကိတ္စက္ျဖင့္ညက္ေအာင္ႀကိတ္ပါ။
(၄)ဟင္းရည္ခ်က္မည့္အိုးတြင္ႀကိတ္ထားသည္မ်ားကိုထည့္ပါ။ငါးျပဳတ္ရည္ကိုထည့္တည္ပါ။မိတ္တလင္ဖူးကိုထပ္ျခမ္းျခမ္းထည့္ပါ။
(၅)ဆူပြက္ပါကမန္က်ည္းမွည့္အႏွစ္၊ဆား၊သၾကားတို႔ကိုထည့္ပါ။ဖက္ဖယ္ရြက္ကိုေရေဆးသန္႔စင္ၿပီးအရြက္ေႁခြထည့္ပါ။
(၆)အရသာအေပါ့အငံျမည္းၿပီးမီးပိတ္ကာသံုးေဆာင္ရန္ခ်ဥ္စပ္ဟင္းရည္အသင့္ျဖစ္ပါၿပီ။
(၇)မုန္႔တီဖတ္ကိုေရေႏြးေဖ်ာၿပီးပန္းကန္တြင္ထည့့္ပါ။ခ်ဥ္စပ္ဟင္းရည္ခပ္ထည့္ၿပီးအေပၚမွၾကက္သြန္ပါးပါးလွီး၊သခြားသီးအမ်ွင္၊နာနတ္သီးအေျမာင္းႏွင့့္ ပူစီနံတို႔ထည့္ၿပီးတည္ခင္သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
..........
Sofia
http://sofiafoodparadise.blogspot.com

No comments:

Post a Comment

ၾကက္သားလံုးဟင္း (စူၾကည္း)

စူၾကည္းလို႔ေခၚတဲ့ပန္းေသး႐ိုးရာဟင္းေလးကရိုးရိုးေလးနဲ႔စားရတာအရသာအရမ္းရွိပါတယ္။မဂၤလာဧည့္ခံပြဲ ၊ ဧည့့္ဖိတ္၊ မိတ္ဆံုစားပြဲေတြမွာ တည္ခင္းေလ့ရွ...