2 February 2017

စကၤာပူၾကက္ဆီထမင္း

 Hainanese Roast Chicken Rice
စကၤာပူနာမည္ႀကီးအစားအစာတခုျဖစ္တဲ့ဟိုင္နန္ၾကက္ဆီထမင္းျဖစ္ပါတယ္။မူလဟိုင္နန္ကြၽန္းေဒသအစားအစာျဖစ္ေသာ္လည္းစကၤာပူမေလး႐ွားဗီယက္နမ္ထိုင္းႏိုင္ငံမ်ားမွာလူႀကိဳက္မ်ားတဲ့ၾကက္ဆီထမင္းလည္းျဖစ္ပါတယ္။
ဂ်င္း၊ၾကက္သြန္ျဖဴ ၊ ၾကက္ျပဳတ္ရည္နဲ႔ဆီအနည္းငယ္ကိုသာအသံုးျပဳခ်က္ထားျခင္းေၾကာင့့္အဆီေ႐ွာင္လိုသူမ်ားအတြက္လည္းအဆင္ေျပအႀကိဳက္ေတြ႔ေစမဲ့လြယ္ကူတဲ့နည္းလည္းျဖစ္ပါတယ္။ခ်က္စားၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။
ပါဝင္ပစၥည္း
********
ၾကက္ကင္ျပဳလုပ္ရန္
**************
ၾကက္ - ၁.၅ ကီလို
ဂ်င္းေထာင္းအရည္ - တဇြန္း စားပြဲဇြန္း
ပဲငံျပာရည္ - တစ္ဇြန္း
ပ်ားရည္ - ၂ဇြန္း
ဆား - ဇြန္းတဝက္
င႐ုတ္ေကာင္းျဖဴ - တစ္ဇြန္း လၻက္ဇြန္း
တ႐ုတ္ငါးမ်ိဳးမဆလာ - တဇြန္း လၻက္ဇြန္း
ၾကက္ကင္ျပဳလုပ္ပံု
*************
၁•ၾကက္တစ္ေကာင္ကိုေရေဆးသန္႔စင္ေရစစ္ထားၿပီးေသာၾကက္ကိုမီးဖိုေခ်ာင္သံုးတစ္႐ွဴးစကၠဴျဖင့္ေရေျခာက္ေအာင္သုတ္ေပးပါ။
၂•က်န္ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားအားလံုးကိုပန္းကန္တခုတြင္ထည့္ၿပီးသမေအာင္ေမြထားပါ။
၃•ေရေျခာက္ေအာင္သုတ္ထားေသာၾကက္ကိုေရာစပ္ထားေသာေဆာ့စ္ျဖင့္အတြင္းအျပင္တကိုယ္လံုးအႏွံ႔လူးေပးပါ။
၄•ေဆာ့စ္ျဖင့္လူးၿပီးေသာၾကက္ကိုပလပ္စတစ္ျဖင့္ဖံုးအုပ္ကာေရခဲေသတၱာတြင္တညသို႔မဟုတ္၃နာရီခန္႔ႏွပ္ထားပါ။
၅•ovenကို၂၀၀ဒီဂရီျဖင့္အပူေပးထားပါ။အသင့္ျဖစ္ပါကႏွပ္ထားၿပီးေသာၾကက္ကိုဘမ္းတခုတြင္ထည့္ၿပီးမိနစ္၂၀ခန္႔ကင္ေပးပါ။
၆•မိနစ္၂၀ျပည့္ပါကovenအပူ႐ွိန္ကို၁၇၀ဒီဂရီထိေလ်ာ့ခ်ၿပီးမိနစ္၃၀မွ၄၀ထိကင္ေပးပါ။
၇•ကင္ေနစဥ္တြင္မၾကာခဏလက္က်န္ေဆာ့ျဖင့့္လူးေပးႏိုင္သည္။
၈•ၾကက္သားက်က္မက်က္ကိုၾကက္၏ေပါင္အရင္းပိုင္းကိုအခြၽန္တခုုျဖင့္ထိုးၾကည့္ပါ။ထြက္လာေသာအရည္ၾကည္ေနလ်ွင္ၾကက္သားက်က္ပါႁပီ။
၉•အျပင္ဘက္အေရခြံမွာလည္းအေရာင္ရၿပီးႂကြပ္သည့္အေနအထားျဖစ္လ်ွင္ထုတ္ယူအေအးခံထားပါ။
❀ၾကက္အေကာင္ႀကီးလြန္းပါၾကက္ကိုေက်ာဘက္မွခြဲေပးၿပီးျဖန္႔ၿပီးကင္ေပးႏိုင္ပါသည္။
ၾကက္ဆီထမင္းခ်က္ရန္
*****************
ဆန္ - ၅ခြက္ (ေပါင္းအိုးဆန္ခ်ိန္ခြက္)
ဂ်င္း - ႏွစ္လက္မ
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၅ေျမာင္း
ဆီ - ၅ဇြန္း စားပြဲဇြန္း
ဆား - ဇြန္းတဝက္
ၾကက္ျပဳတ္ရည္ - ၆ခြက္ခြဲ
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံု
**************
၁•ဦးစြာခ်က္မည့္ဆန္ကိုေရေဆးေရစစ္ထားပါ။၂•ခ်က္မည့္အိုးသို႔မဟုတ္ေပါင္းအိုးကိုအပူေပးၿပီးဆီထည့္ပါ။
၃•ဂ်င္းပါးပါးလွီးထားသည္ႏွင့္ၾကက္သြန္ျဖဴကို႐ိုက္ျပားၿပီးဆီသပ္ပါ။
၄•ဆီသပ္န႔ံေမြးလာပါကေရစစ္ထားသည့္ဆန္ကိုထည့္ေၾကာ္ပါ။
၅•ဆန္ေစ့ေလးမ်ားအေရာင္ေျပာင္းလာပါကၾကက္ျပဳတ္ရည္ထည့္ပါ။၆•ဆားထည့္ၿပီးသမေအာင္ေမြေပးကာအဖံုးအုပ္ၿပီးထမင္းက်က္သည္ထိတည္ထားပါ။
ၾကက္ဆီထမင္းေဆာ့စ္
****************
င႐ုတ္သီး - ၅ေတာင့္
င႐ုတ္ပြ႐ွည္ - ၃ေတာင့္
ဂ်င္း - လက္တစ္ဆစ္
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၂ေျမာင္း
သံပုရာသီး - တစ္လံုး
ဆား - ဇြန္းတဝက္ စားပြဲဇြန္း
သၾကား- ၂ဇြန္း
ၾကက္ျပဳတ္ရည္ - ၅ဇြန္း
ပါဝင္ပစၥည္းအားလံုးကိုေရာႀကိတ္ၿပီးအရသာအေပါ့အငံျမည္းပါ။
တြဲဖက္စားရန္
**********
ေဆာ့စ္
သခြားသီး
နံနံပင္
ခရမ္းခ်ဥ္သီး
ၾကက္္ျပဳတ္ဟင္းခ်ိဳ
ပြဲျပင္ဆင္ပံု
********
အားလံုးအသင့္ျဖစ္ပါကပန္းကန္တြင္ၾကက္ဆီထ မင္းထည့္ၿပီးအေပၚမွၾကက္ကင္လွီးျဖတ္ၿပီးတင္ေပး ပါ။သခြားသီးခရမ္းခ်ဥ္သီးနံနံပင္ႏွင့္ဟင္းခ်ိဳတို႔ျဖင့့္ တြဲဖက္တည္ခင္းႏိုင္ပါၿပီ။
❀ၾကက္ကင္အစားၾကက္ေပါင္းၾကက္ျပဳတ္ျဖင့္လည္းတြဲဖက္တည္ခင္းႏိုင္ပါတယ္။
............
Sofia
http://sofiafoodparadise.blogspot.com

No comments:

Post a Comment

ၾကက္သားလံုးဟင္း (စူၾကည္း)

စူၾကည္းလို႔ေခၚတဲ့ပန္းေသး႐ိုးရာဟင္းေလးကရိုးရိုးေလးနဲ႔စားရတာအရသာအရမ္းရွိပါတယ္။မဂၤလာဧည့္ခံပြဲ ၊ ဧည့့္ဖိတ္၊ မိတ္ဆံုစားပြဲေတြမွာ တည္ခင္းေလ့ရွ...