6 December 2016

ကိုးရီးယားထမင္းသုပ္

Bibimbap
(Korean Mixed Rice with Meat and Assorted Vegetables)
ကိုးရီးယားအစားအစာေတြကဆိုဖီယာနဲ႔သိပ္မနီးစပ္လွပါဘူးျမန္မာျပည္မွာေတာ့ကိုးရီးယားကားေတြၾကည့္ျဖစ္ၾကေတာ့သူတို႔စားေနက်႐ိုးရာစာေလးေတြနဲ႔မိတ္ဆက္ေပးေတာ့အေတာ္မ်ားမ်ားကျမည္းစမ္းၾကည့္ခ်င္ၾကမယ္ထင္ပါတယ္။ကိုးရီး ယားစားေသာက္ဆိုင္မ်ားလည္းေဒသတိုင္းမွာမ႐ွိၾကေသးေတာ့တခ်ိဳ႕ေသာသူမ်ားအတြက္ျမည္းစမ္းဖို႔အခြင့္မရၾကဘူးေပါ့။စကၤာပူမွာေတာ့ food courtတိုင္းလိုမွာကိုးရီးယားဆိုင္ေလးေတြ႐ွိတတ္လို႔အခ်ိန္မေရြးစားဖို႔လြယ္ကူလွပါတယ္။ေမးလာတဲ့ညီမငယ္မ်ားအတြက္ေလ့လာၿပီးတင္ေပးလိုက္ပါတယ္။အသီးအႏွံအသားတစံုကိုင႐ုတ္သီးအႏွစ္နဲ႔နယ္ၿပီးစားရတဲ့ထမင္းသုပ္ေလးကတကယ္လည္းစားလို႔အရသာ႐ွိထမင္းသုပ္ေလးဘဲျဖစ္ပါတယ္။နိုင္ငံတကာကမက္မက္ေမာေမာစားေနၾကတဲ့အစားအစာတခုဟာျဖင့္က်န္စုေၾကာ္တို႔ဟင္းေပါင္းတို႔ကေနအစျပဳခဲ့တဲ့သူတို့႐ိုးရာစာေလးျဖစ္ပါတယ္။ကဲလုပ္စားၾကည့္ရေအာင္ေနာ္...
ပါဝင္ပစၥည္း (၅ပြဲစာ)
မုန္လာဥနီ - တစ္ေတာင့္
႐ွိတာခီမိႈ - ၂၀၀ ဂရမ္တစ္ထုပ္
ပဲပင္ေပါက္ - ၂၀၀ ဂရမ္
ဖရံုသခြား - တျခမ္း
သခြားသီး - တစ္လံုး
ဟင္းႏုႏြယ္ရြက္ -
ႏွစ္သက္ရာအသား -၂၀၀ ဂရမ္
ပဲငံျပာရည္ အၾကည္-၂ဇြန္း စားပြဲဇြန္း
ဆား - ၂ဇြန္း လၻက္ဇြန္း
ႏွမ္းေလွာ္ - တစ္ပန္းကန္
ႏွမ္းဆီေမြး - တစ္ပန္းကန္
ဆီ - အနည္းငယ္
ၾကက္ဥ - ၅လံုး
င႐ုတ္သီးေဆာ့စ္ - တစ္ပန္းကန္
ထမင္းျဖဴ - ၅ပြဲ
ေရညိွေျခာက္ - တစ္ထုပ္
ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု
1.ဦးစြာအသံုးျပဳမည့္အသားကိုပါးပါးလွီးၿပီးပဲငံျပာရည္ဆားဆီေမြးင႐ုတ္ေကာင္းထည့္ၿပီးနယ္ထားပါ။အမဲသားကိုအသံုးမ်ားၾကၿပီးမိမိႏွစ္သက္ရာအသားအစားထိုးပါ။အခုလုပ္ထားတာအသားတုနဲ႔လုပ္ထားျခင္းျဖစ္ပါတယ္။
2.ပါဝင္သီးႏွံမ်ားအားလံုးကိုေရေဆးသန္႔စင္ၿပီးအမ်ွင္အေခ်ာင္းေလးမ်ားလွီးျဖတ္ကာသီးသန္႔ဆီတပန္းကန္စီထည့္ထားပါ။
3.သခြားသီးအေခ်ာင္းေလးမ်ားကိုဆားနယ္ၿပီးခဏထားကာေရေဆးကာေရညစ္ထားၿပီးပန္းကန္ျပားအႀကီးတြင္ထည့္ပါ။
4.ဟင္းႏုႏြယ္ရြက္ကိုသင္ၿပီးေရေႏြးေဖ်ာကာေရစစ္ၿပီးေရညစ္ထားပါ။မုန္ညင္းႏုႏုအသံုးျပဳထားပါတယ္။
5.အားလံုးအသင့္ျဖစ္ပါကဒယ္အိုးတခုကိုအပူေပးကာဆီထည့္ၿပီးမုန္လာဥအမ်ွင္လွီးထားသည္ကိုထည့္ေၾကာ္ပါ။ဆားအနည္းငယ္ျဖဴးၿပီးေၾကာ္မိပါပန္းကန္ျပားအႀကီးတခ်ပ္တြင္တစ္ပံုထားပါ။
6.က်န္ပဲပင္ေပါက္၊႐ွိတာခီမႈ္ိ၊ဖရံုသခြားတို႔အားလံုး ကိုလည္းထိုနည္းတူေၾကာ္ၿပီးပန္းကန္တြင္ထည့္ပါ။
7.ဟင္းႏုႏြယ္ရြက္ကိုပဲငံျပာရည္၊ဆီေမြးႏွင့္ႏွမ္းေ လွာ္ထည့္ၿပီးသမေအာင္ေမြကာေၾကာ္ေပးပါ။
8.ေနာက္ဆံုးတြင္အရသာနယ္ထားေသာအသားကိုေၾကာ္ပါ။ပန္းကန္းသို႔မဟုတ္ဘမ္းတြင္အားလံုးေသာအသီးအရြက္ေၾကာ္တို႔ကိုတပံုစီစီထည့္ထားၿပီးႏွမ္းဆီႏွင့္ႏွမ္းတို႔ကိုျဖဴးေပးပါ။
9.အခ်ိဳ႕ကေက်ာက္ျဖင့္ျပဳလုပ္ေသာပန္းကန္အပူကိုအသံုးျပဳၿပီးတည္ခင္းပါတယ္။ပံုမွန္ပန္းကန္ျဖင့္လ ည္းတည္ခင္းႏိုင္ပါတယ္။
9.အားလံုးအသင့္ျဖစ္ပါကေၾကြပန္းကန္လံုးသို႔မဟုတ္ေက်ာက္ပန္းကန္အပူတြင္ထမင္းထည့္ပါ။ေက်ာက္ပန္းကန္အပူသံုးပါကႏွမ္းဆီလူးၿပီးမွထမင္းထည့္ပါ။
10.အေပၚမွေၾကာ္ထားေသာသီးႏွံအသားတို႔ကိုအစီအရီထည့္ေပးပါ။ေရညိအမ်ွင္ေလးမ်ားထည့္ပါ။ႏွမ္းျဖဴးပါ။
11.ၾကက္ဥအစိမ္းသို႔မဟုတ္မက်က္တက်က္ေၾကာ္ၿပီးအေပၚမွတင္ေပးကာပဲငံျပာရည္၊င႐ုတ္သီးေဆာ့ စ္ျဖင့္တြဲဖက္တည္ခင္းႏိုင္ပါၿပီ။
❀ႏွစ္သက္ရာအသားတမ်ိဳးႏွင့္အသီးအရြက္၆မ်ိဳး၇မ်ိဳးကိုသံုးႏို္င္ပါတယ္။
❀င႐ုတ္သီးအႏွစ္ျပဳလုပ္ရန္readymade ကိုရီး ယားင႐ုတ္ႏွစ္ကိုႏွမ္းဆီ၊ႏွမ္းေလွာ္၊သၾကား၊႐ွာလ ကာရည္ၾကက္သြန္ျဖဴႏုတ္ႏုတ္စင္းတို႔ကိုထည့္ၿပီးလိုခ်င္ေသာခ်ဥ္ငံစပ္အရသာကိုျပဳလုပ္ပါ။
❀အသင့္သံုးင႐ုတ္သီးအႏွစ္တြင္ပဲငါးပိအရသာပါ ဝင္ၿပီးျဖစ္ပါတယ္။
❀င႐ုတ္သီးအႏွစ္ဝယ္ယူရန္အခက္အခဲ႐ွိပါက႐ွမ္းခ်ဥ္ဆိုင္မွပဲငါးပိအႏွစ္ကိုပင္ျကိတ္ျပီးအထက္ပါနည္းအတိုင္းေရာစပ္ကာျမန္မာမႈၿပီးအသံုးျပဳႏိုင္ပါတယ္။
..........
Sofia

http://sofiafoodparadise.blogspot.com

No comments:

Post a Comment

ၾကက္သားလံုးဟင္း (စူၾကည္း)

စူၾကည္းလို႔ေခၚတဲ့ပန္းေသး႐ိုးရာဟင္းေလးကရိုးရိုးေလးနဲ႔စားရတာအရသာအရမ္းရွိပါတယ္။မဂၤလာဧည့္ခံပြဲ ၊ ဧည့့္ဖိတ္၊ မိတ္ဆံုစားပြဲေတြမွာ တည္ခင္းေလ့ရွ...