26 October 2016

မာလာငါးဟင္း

 တ႐ုတ္အစားအစာတမ်ိဳးျဖစ္တဲ့မာလာငါးဟင္းကိုျမန္မာျပည္ေနရာေဒသအေတာ္မ်ားမ်ားမွာႏွစ္ၿခိဳက္စြာစားသံုးၾကပါတယ္။အလြယ္တကူခ်က္ျပဳတ္ႏိုင္တဲ့ဟင္းခ်က္အႏွစ္မ်ားအသံုးျပဳႏိုင္သလိုကိုယ္တိုင္ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ႏိုင္ဖို႔လည္းဟင္းအႏွစ္ခ်က္နည္းကိုအတူမ်ွေဝေပးထားပါတယ္။မိသားစုအတြက္ျဖစ္ေစသူငယ္ခ်င္းမ်ားစုေပါင္းၿပီးျဖစ္ေစေပ်ာ္ေပ်ာ္ပါးပါးခ်က္စားႏိုင္ဖို႔ခ်က္နည္းေလးမ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္။ခ်က္စားၾကည့္ၾကရေအာင္ေနာ္။
ပါဝင္ပစၥည္း
********
ငါး - တစ္ေကာင္ (၅၀၀ ဂရမ္)
နွစ္သက္ရာအသီးအနွံ - တစ္ပန္းကန္
ေျမပဲဆန္ေၾကာ္ - ၂ဇြန္း
ၾကက္သြန္မိတ္ - ၂ပင္
နံနံပင္ - အနည္းငယ္
ဟင္းစပ္ပစၥည္း
***********
မာလာဟင္းအႏွစ္ - ႏွစ္ဇြန္း စားပြဲဇြန္း
ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္ - တစ္ဇြန္း စားပြဲဇြန္း
ႏွမ္းဆီခ်က္ - တစ္ဇြန္း
ေျမပဲေထာင္း - တစ္ဇြန္း
ပဲငံျပာရည္ အၾကည္ - တစ္ဇြန္း
ခရုဆီ -တစ္ဇြန္း
သၾကား - တစ္ဇြန္း
ၾကက္သားမႈန္႔ - တစ္ဇြန္း
ၾကက္ျပဳတ္ရည္ အနည္းငယ္
ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု
***********
1.ဦးစြာႏွစ္သက္ရာငါးကိုေၾကးထိုးသန္႔စင္ၿပီးဆားဟင္းခပ္မႈန္႔အနည္းငယ္ျဖင့္လူးၿပီးေပါင္းထားသို႔မဟုတ္ေၾကာ္ထားပါ။
2.သီးႏွံထည့္လိုပါကျပင္ဆင္လွီးျဖတ္ထားပါ။
3.အားလံုးအသင့္ျဖစ္ပါကဟင္းစပ္ပစၥည္းမ်ားအားလံုးကိုအိုးတခုတြင္ထည့့္ၿပီးမီးဖိုတြင္အပူေပးပါ။
4.သီးနွံတို႔ကိုသီးသန္႔ေရေႏြးေဖ်ာကာအသင့္တည္ထားေသာဟင္းစပ္ပစၥည္းထဲသို႔ေျပာင္းထည့္ကာဆူပြက္ေအာင္တည္ပါ။5.ဆူပြက္ပါကအရသာအေပါ့အငံျမည္းကာအသင့္ေပါင္းထားေၾကာ္ထားေသာငါးေပၚတြင္ဆမ္းေပးကာၾကက္သြန္မိတ္နံနံပင္ေျမပဲဆန္ေၾကာ္ျဖဴးၿပီးတည္ခင္းသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
❀ေပါင္းထားေသာငါးကိုျပဳလုပ္လိုပါကေပါင္းထားစဥ္ထြက္လာေသာငါးေပါင္းရည္မ်ားကိုဖယ္ထုတ္ၿပီးမွသာမာလာေဆာ့စ္ကိုဆမ္းေပးပါ။
❀ေၾကာ္ၿပီးျပဳလုပ္လိုပါကငါးကိုေကာ္မႈန္႔လူးၿပီးနီေရာင္သမ္းေအာင္ေၾကာ္ထားပါ။
❀မာလာငါးဟင္းတြင္အသီးအႏွံထည့္လိုကႏွစ္သက္ရာအသီးအႏွံကိုအသံုးျပဳပါ။
မာလာဟင္းအႏွစ္ျပဳလုပ္နည္း
*********************
ဟင္းအႏွစ္ကိုအေတာ္မ်ားမ်ားေတာ့အသင့္ခ်က္ၿပီးသားေတြသံုးပါတယ္။ဆိုဖီယာခ်က္နည္းကေတာ့ဟင္းအႏွစ္သီးသန္႔ခ်က္မထည့့္ဘဲပါဝင္ပစၥည္းအားလံုးတခါတည္းထည့့္ခ်က္ပါတယ္။ဟင္းအႏွစ္သီးသန္႔ခ်က္ထားၿပီးလြယ္ကူျမန္ဆန္စြာခ်က္စားႏိုင္ဖို႔နဲ႔အခ်ိဳ႕လြယ္ကူစြာမရႏိုင္ေသာသူမ်ားကိုယ္တိုင္သန္႔႐ွင္းလပ္ဆပ္စြာခ်က္စားနိုင္ဖို႔မာလာဟင္းအႏွစ္ခ်က္နည္းေလးမ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္း (ငါးပြဲစာ)
********
ၾကက္သြန္နီ - တစ္လံုး အေနေတာ္
ၾကက္သြန္ျဖဴ  - နွစ္ဥ
င႐ုပ္သီးအေလွာ္မုန္႔ - ႏွစ္ဇြန္း စားပြဲဇြန္း
ဟြားေက်ာက္မႈန္႔ - တစ္ဇြန္း
#Sichuanpepper
ေ႐ွာက္ေကာမႈန္႔ - တစ္ဇြန္း
#Blackcardamom
ႏွမ္းေထာင္း - ၃ဇြန္း
င႐ုပ္ခ်ဥ္(ခ်ဥ္စပ္င႐ုပ္) - သံုးဇြန္း
ပဲငပိအစပ္ - ၅ဇြန္း
ဟင္းခပ္မႈန္႔ - ႏွစ္ဇြန္း
ဆီ - ၅က်ပ္သား
ုျပင္ဆင္ျပဳလုပ္နည္း
*************
1.ၾကက္သြန္နီၾကက္သြန္ျဖဴေသးေသးစိတ္ထားပါ။
2.အိုးထဲတြင္ဆီထည့္ၿပီးအပူေပးပါ။ဆီပူလာပါကၾကက္သြန္နီေၾကာ္ပါ။အေရာင္အနည္းငယ္ရပါကၾကက္သြန္ျဖဴထည့္ေၾကာ္ပါ။
3.ၾကက္သြန္မ်ားေရႊဝါေရာင္သမ္းပါကႏွမ္းေထာင္း၊ဟြားေက်ာက္၊ေ႐ွာက္ေကာ၊င႐ုပ္သီးမႈန္႔တို႔ကိုထည့္ပါ။မီးေလ်ာ့ထားပါ။
4.ဆီသပ္န႔ံေမြးလာပါကခ်ဥ္စပ္င႐ုပ္ႏွင့့္ပဲငပိဟင္းခပ္မႈန္႔တို႔ကိုထည့္ၿပီးအနည္းငယ္ေျခာက္ေအာင္ခ်က္ေပးပါ။ေအးသြားပါကပုလင္းသန္႔သန႔္တြင္ထည့္ၿပီးသိမ္းဆည္းထားပါ။
***မာလာဟင္းခ်က္ေသာအခါတပြဲစာကိုႏွစ္ဇြန္းသို႔မဟုတ္လိုအပ္သလိုထည့့္ၿပီးခ်က္ႏိုင္ပါတယ္။
.....................
Sofia
http://sofiafoodparadise.blogspot.com

No comments:

Post a Comment

ၾကက္သားလံုးဟင္း (စူၾကည္း)

စူၾကည္းလို႔ေခၚတဲ့ပန္းေသး႐ိုးရာဟင္းေလးကရိုးရိုးေလးနဲ႔စားရတာအရသာအရမ္းရွိပါတယ္။မဂၤလာဧည့္ခံပြဲ ၊ ဧည့့္ဖိတ္၊ မိတ္ဆံုစားပြဲေတြမွာ တည္ခင္းေလ့ရွ...