12 July 2016

မတ္ပဲေၾကာ္>>ဘယာေၾကာ္

Medu Vada
အိႏၵိယအစားအစာတမ်ိဳးျဖစ္တဲ့မတ္ပဲေၾကာ္ေခၚဘယာေၾကာ္ကိုမနက္ခင္းစာႏွင့္အစာေျပစာမ်ားအျဖစ္တည္ခင္းေလ့႐ွိပါတယ္။ျမန္မာျပည္မွာဘယာေၾကာ္လို႔ဘာလို႔အမည္တြင္လည္းေသခ်ာမသိေပမဲ့လို႔အိႏၵိယအေခၚကေတာ့Vada,Baraစသျဖင့္ေခၚၾကတာမို႔ေမြးစားစကားလို႔ယူဆရပါတယ္။Vadaဆိုတာပဲႏွင့္အစ႐ွိသည္တို႔ကိုမုန္႔ႏွစ္ႀကိတ္ၿပီးအလံုးသို႔မဟုတ္အျပားအကြင္းစသျဖင့္ပံုစံျပဳလုပ္ၿပီးဆီပူမွာခ်ေၾကာ္ထားတဲ့အေၾကာ္ေတြကိုျခံဳၿပီးေခၚပါတယ္လို႔သိရပါတယ္။ျပဳလုပ္တဲ့ပဲအမ်ိဳးအသားေပါမူတည္လို႔medu vada,masala vadaစသျဖင့္ေခၚေလ့ ႐ွိေၾကာင္းမွတ္သားရပါတယ္။မတ္ပဲဘယာေၾကာ္ကေတာ့ျပဳလုပ္ရလြယ္ကူၿပီးလူတိုင္းႏွစ္သက္တဲ့အျပင္ပိုင္းႂကြပ္ၿပီးအတြင္းကမြေနတဲ့အေၾကာ္တမ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။လုပ္စားၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။
ပါဝင္ပစၥည္း
*********
မတ္ပဲ - ၃၀၀ ဂရမ္
(Black Gram)
ေရခဲေရ - အနည္းငယ္
ေဆာ္ဒါ - လၻက္ဇြန္းတဝက္
ဆား - တစ္ဇြန္း စားပြဲဇြန္း
သၾကား- တစ္ဇြန္း
ၾကက္သြန္နီ- တစ္လံုး
ပ်ဥ္ေတာ္သိမ္းရြက္ - တစ္ခက္
စမံုစပါးအေစ့ - တစ္ဇြန္း
င႐ုပ္သီးစိမ္း အပြ- ႏွစ္ေတာင့္
ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု
***********
(၁)အခြံခြၽတ္ၿပီးသားမတ္ပဲကိုအနည္းဆံုးေရေလးနာရီစိမ္ထားပါ။
(၂)ေရစိမ္ထားၿပီးသားပဲကိုေရေဆးေရစစ္ထားကာႀကိတ္စက္တြင္ေရခဲေရအနည္းငယ္ဆီထည့္ၿပီးႀကိတ္ေပးပါ။ပြတက္လာသည္ထိႀကိတ္ပါ။
(၃)ႀကိတ္ၿပီးသားပဲကိုဇလံုတခုတြင္ထည့့္ၿပီးနာရီလက္တံအတိုင္းခပ္နာနာ႐ိုက္ေပးပါ။
(၄)ေရဇလံုတခုတြင္ပဲအနည္းငယ္ယူၿပီးခ် ၾကည့္ပါ။ေရေပၚေပၚေနလ်ွင္ရပါၿပီ။မုန္႔ႏွစ္ႀကိတ္စဥ္ေရမ်ားၿပီးက်ဲေနပါကစမ္းလို႔မရပါ။
(၅)ၿပီးလ်ွင္ဆားသၾကားစမံုစပါးပ်ဥ္ေတာ္သိမ္းေသးေသးစိတ္င႐ုပ္သီးၾကက္သြန္ေသးေသးစိတ္တို႔ကိုထည့္ၿပီးသမေအာင္ေမြေပးကာေၾကာ္ရန္အသင့္ျဖစ္ပါၿပီ။
(၆)ဆီအိုးတည္ထားၿပီးအသင္ျဖစ္ပါကလက္ကိုေရစြတ္ၿပီးမတ္ပဲအႏွစ္ကိုလံုးယူကလက္ဝါးေပၚတင္ၿပီးအနည္းငယ္ဖိေပးပါ။
(၇)လက္ညိဳးကိုေရစြတ္ကာအေပါက္ျပဳလုပ္ကာဆီပူတြင္ခ်ေၾကာ္ပါ။
(၈)အေနေတာ္မီးျဖင့္နီေရာင္သမ္းလာသည္ထိေၾကာ္ၿပီးဆယ္ယူဆီစစ္ကာ sambar,coconut chatany,yogurt ႏွစ္သက္ရာျဖင့္တြဲဖက္တည္ခင္းႏိုင္ပါၿပီ။
(၉)အုန္းသီးခ်က္တနီးျပဳလုပ္ရန္အတြက္ျခစ္ၿပီးသားအုန္းသီး၂၀၀ဂရမ္၊င႐ုပ္သီးစိမ္း ၃ေတာင့္ႏွင့္ေျမပဲဆန္ေလွာ္လက္တစ္ဆုပ္ကိုေရအနည္းငယ္ထည့္ၿပီးေၾကညက္ေအာင္ႀကိတ္ၿပီးပန္းကန္တခုတြင္ထည့္ပါ။
❀❀ေျမပဲဆန္အစားကုလားပဲမတ္ပဲသံုးန္ိုင္ၿပီးမီးေအးေအးျဖင့္ေလွာ္ၿပီးထည့္ပါ။
(၁၀)အိုးတခုတြင္ဆီအနည္းငယ္ကိုအပူေပးၿပီးမုန္ညင္းေစ့ႏွင့္ဆီသပ္ရြက္(ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္း)ကိုဆီသပ္ၿပီးႀကိတ္ထားသည့္အုန္းသီးတြင္ထည့္ပါ။
(၁၁)အပ်စ္အက်ဲလိုသလိုျပဳျပင္ၿပီးဆားထည့္ကာအရသာအေပါ့အငံျမည္းၿပီးသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
❀❀ပဲႀကိတ္စဥ္စက္အပူ႐ွိန္ေၾကာင့္မုန္႔ႏွစ္ပူမသြားေစရန္ေရခဲေရသံုးခ်င္းျဖစ္ပါတယ္။
❀❀မုန္႔ႏွစ္ပူသြားလ်ွင္အေၾကာ္မပြဘဲက်စ္ေနတတ္ပါတယ္။
❀❀ႀကိတ္ေနစဥ္ေရမ်ားၿပီးက်ဲသြားပါကလက္ကိုင္ရန္ခက္ခဲမွာျဖစ္လို႔ေရႊၾကည္မႈန္႔၊ဆန္မႈန္႔မတ္ပဲအမႈန္႔အဆင္ေျပသည္ကိုအသံုးျပဳၿပီးျပန္ပ်စ္လာေအာင္လုပ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
❀❀ျမန္မာျပည္မွာေတာ့အေရာင္တြက္ငွက္ေပ်ာသီးသံုးေလ့႐ွိၿပီးသၾကားလည္းသံုးႏိုင္ပါတယ္။
❀❀အရသာအန႔ံမွာမိမိႏွစ္သက္သလိုေျပာင္းလဲျပဳလုပ္ႏိုင္ပါတယ္။
............
Sofia
http://sofiafoodparadise.blogspot.com

No comments:

Post a Comment

ၾကက္သားလံုးဟင္း (စူၾကည္း)

စူၾကည္းလို႔ေခၚတဲ့ပန္းေသး႐ိုးရာဟင္းေလးကရိုးရိုးေလးနဲ႔စားရတာအရသာအရမ္းရွိပါတယ္။မဂၤလာဧည့္ခံပြဲ ၊ ဧည့့္ဖိတ္၊ မိတ္ဆံုစားပြဲေတြမွာ တည္ခင္းေလ့ရွ...