12 July 2016

ပူရီ

 Puri
အိႏၵိယအစားအစာတမ်ိဳးျဖစ္တဲ့ပူရီကိုမနက္ခင္းစာအစာေျပစာအျဖစ္စားေလ့႐ွိၾကပါ တယ္။
ပူရီျပဳလုပ္နည္းအမ်ိဳမ်ိဳး႐ွိပါတယ္။အေျခခံအားျဖင့္ေတာ့တူညီၾကျပီးအသံုးျပဳေသာဂ်ံဳႏုဂ်ံဳၾကမ္းေရႊၾကည္ေပၚမူတည္ျပီးမုန္႔သားကြာျခားမႈမ်ား႐ွိပါတယ္။အခ်ိဳ႕ကဂ်ံဳႏုအခ်ိဳ႕ကဂ်ံဳၾကမ္းဂ်ံဳႏုဂ်ံဳၾကမ္းတဝက္ဆီေရာျခင္းေရႊၾကည္ေရာၿပီးျပဳလုပ္ျခင္းမ်ား႐ွိပါတယ္။မိမိႏွစ္သက္ရာအေရာျဖင့္ျပဳလုပ္ႏိုင္ပါတယ္။
မုန္႔သားအေပ်ာ့အမာအႂကြပ္ကြာျခားမည္ျဖစ္ပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္း (အခု ၂၀)
*********
ဂ်ံဳႏု - ၂၅၀ ဂရမ္(All Purpose Flour )
ဆား - တစ္ဇြန္းလ႓က္ဇြန္း
သၾကား - တစ္ဇြန္း စားပြဲဇြန္း
ႏြားႏို႔ -  ၁၅၀ ဂရမ္
ဆီ - ေၾကာ္ရန္
ျပဳင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု
************
(၁)ဇလံုတခုတြင္ဂ်ံဳမႈန္႔နွင့္ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားကိုထည့္ၿပီးဆယ္မိနစ္ခန္႔နွယ္ၿပီးမိနစ္၃၀ခန္႔အဝတ္အုပ္ၿပီးႏွပ္ထားပါ။
(၂)ဂ်ံဳနွပ္လ်ွင္၂၀ဂရမ္အရြယ္ညီတူအလံုးေလးမ်ားလံုးၿပီးအုပ္ထားပါ။
(၃)ၿပီးလ်ွင္ဆီအိုးကိုအသင့္တည္ထားၿပီး ဂ်ံဳလံုးေလးမ်ားကိုဂ်ံဳမႈန္႔အနည္းငယ္ျဖဴးၿပီးမထူမပါးအေနျပန္႔ေအာင့္ျဖန္႔ေပးပါ။
(၄)ႏွစ္ခ်က္သံုးခ်က္ခန္႔ျဖန္႔ၿပီးဆီပူတြင္တခ်ပ္ဆီခ်ေၾကာ္ေပးပါ။
(၅)ဆီပူထဲတြင္မုန္႔ကိုဆီပူပက္ေပးၿပီးေၾကာ္ပါ။ေဖာင္ၿပီးႏွစ္ဖက္အေရာင္ရလ်ွင္ဆယ္ယူဆီစစ္ထားပါ။
(၆)ဂ်ံဳလံုးေလးမ်ားကိုတခုလိမ့္ျပီးတခုေၾကာ္ပါကပိုအဆင္ေျပၿပီးပူရီေဖာင္းေဖာင္းေလးရ႐ွိမွာျဖစ္ပါတယ္။အားလံုးေၾကာ္ၿပီးပါကႏွစ္သက္ရာအာလူးဟင္းပဲဟင္းခ်က္တနီးသနပ္တို႔ျဖင့္တြဲဖက္သံုးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ။
အာလူးပဲဟင္း
**********
(၁)အာလူးပဲဟင္းခ်က္ရန္အာလူးကိုျပဳတ္ၿပီး အခြံသင္အတုံးေလးမ်ားတံုးထားထားပါ။
(၂)ကုလားပဲလံုးျဖဴကိုျပဳတ္ထားပါ။(chickpeasအသင့္သံုးဘူးလည္းသံုးႏိုင္ပါတယ္)
(၃)အိုးတခုတြင္ဆီထည့္ၿပီးဂ်င္းၾကက္သြန္ျဖဴအေရာင္တင္ဆီသပ္ရြက္မုန္ညင္းေစ့ကိုဆီသပ္ပါ။
(၄)ျပဳတ္ၿပီးသားပဲႏွင့္အာလူးထည့္ေၾကာ္ပါ။
(၅)ေရအနည္းငယ္ဆီထည့္ေပးၿပီးေမြေပးပါ။ဆားဟင္းခပ္မႈန္႔ထည့္ပါ။
(၆)အာလူးႏွင့္ပဲလံုးအနည္းငယ္ေၾကေအာင္ခ်က္ၿပီးပါကမဆလာထည့္ကာမပ်စ္မက်ဲအေနတြင္မီးဖိုမွခ်ကာတည္ခင္းသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
❀❀ဂ်ံဳၾကမ္းျဖင့္ျပဳလုပ္ပါကႂကြပ္ေသာပူရီရ ႐ွိမွာျဖစ္ပါတယ္။
❀❀ ႏြားႏို႔အစားေရကိုအသံုးျပဳႏိုင္ၿပီးႏြားႏို ႔အနည္းငယ္ေရာၿပီးျပဳလုပ္ႏိုင္ပါတယ္။
❀❀ျဖန္႔ၿပီးၾကာ႐ွည္မေၾကာ္ဘဲထားလ်ွင္ေဖာင္းပြမလာပါ။
❀❀ေၾကာ္ေနစဥ္ဆီပက္ေၾကာ္ေပးမွသာေဖာင္းပြေသာပူရီရ႐ွိမွာျဖစ္ပါတယ္။
...........
Sofia
http://sofiafoodparadise.blogspot.com

No comments:

Post a Comment

ၾကက္သားလံုးဟင္း (စူၾကည္း)

စူၾကည္းလို႔ေခၚတဲ့ပန္းေသး႐ိုးရာဟင္းေလးကရိုးရိုးေလးနဲ႔စားရတာအရသာအရမ္းရွိပါတယ္။မဂၤလာဧည့္ခံပြဲ ၊ ဧည့့္ဖိတ္၊ မိတ္ဆံုစားပြဲေတြမွာ တည္ခင္းေလ့ရွ...