1 January 2016

က်ိဳင္းတံုမုန္႔တီ


ဆိုဖီယာကေျမာက္ပိုင္းသူမို႔အလွမ္းေဝးတဲ့က်ိဳင္းတံုၿမိဳ႕ကနာမည္ႀကီးလူႀကိဳက္မ်ားတဲ့မုန္႔႔တီခ်က္နည္းကိုေတာင္ႀကီးကညီမ၃ေယာက္ဆီကသင္ယူျဖစ္ခဲ့ပါတယ္။ၿပီးခဲ့တဲ့တေခါက္အလည္ျပန္ရင္းေယာက္မခ်က္ေကြၽးခဲ့တဲ့က်ိဳင္းတံုမုန္႔တီကိုအလြမ္းေျပကိုယ္တိုင္ခ်က္စားျဖစ္လို႔လုပ္နည္းေလးျပန္လည္မ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္း
********
မုန့္တီေျခာက္
အမဲ႐ိုးျပဳတ္ရည္
ပဲရြက္
ခရမ္းခ်ဥ္သီး႐ွမ္းပဲပုတ္ခ်က္
အမဲသားေသးေသးစိတ္ေၾကာ္
ႏွမ္းေထာင္း
လက္ပံပြင့္အေျခာက္
တြဲဖက္စားရန္
ၾကက္သြန္မိတ္နံနံပင္
သားေရပြေၾကာ္/တိုဖူးေၾကာ္
မုန္ညင္းခ်ဥ္
ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု
************
(၁)က်ိဳင္းတံုမုန္႔တီအတြက္အေရးႀကီးတဲ့အ႐ိုးျပဳတ္ရည္ကိုအရင္ျပဳလုပ္ရပါ့မယ္။ႏွစ္သက္ရာအ႐ိုးအသားကိုအသံုးျပဳပါ။ဆိုဖီယာေတာ့အမဲ႐ိုးအသံုးျပဳထားပါတယ္။အမဲသားအ႐ိုးအသားကိုဂ်င္းတတက္ထုထည့္ကာေရမ်ားမ်ားထည့့္တည္ၿပီးမပြက္ခင္အေပၚတက္လာေသာအျမဳတ္မ်ားကိုခပ္ထုတ္ပစ္ပါ။အဖံုးပိတ္မထားရ။မီးေအးေအးျဖင့္ႏူးၿပီးဟင္းရည္က်သည္ထိတည္ထားပါ။ဆားႏွင့္ဟင္းခပ္မႈန္႔ခပ္ပါ။႐ွမ္းပဲပုတ္၃ခ်ပ္ကိုအ႐ိုးျပဳတ္အိုးထဲထည့္ျပဳတ္ထားပါ။ဟင္းရည္က်ပါကအရသာအေပါ့ အငံျမည္းပါ။
(၂)အသားေသးေသးစိတ္ေၾကာ္ၿပီးလည္းသီးသန္႔ထားႏိုင္သလိုခရမ္းခ်ဥ္သီးပဲပုတ္ျဖင့္လည္းတြဲခ်က္ထားႏိုင္ပါတယ္ခရမ္းခ်ဥ္သီးေသးေသးစိတ္ၾကက္သြန္ပါးပါးစိတ္ထားပါ။ၾကက္သြန္နီကိုင႐ုပ္သီးဆီသပ္ၿပီးခရမ္းခ်ဥ္သီးအသားေသးေသးစိတ္ထည့္ခ်က္ပါ။ဟင္းခပ္မႈန္႔ငံျပာရည္ထည့္ၿပီးခရမ္းခ်ဥ္သီးေၾကေအာင္ခ်က္ထားပါ။ခရမ္းခ်ဥ္သီးေၾကပါက႐ွမ္းပဲပုတ္ေထာင္းတစ္ဇြန္းထည့္ၿပီးသမေအာင္ေမြၿပီးမီးဖိုမွခ်ပါ။
❀❀ခ်က္ျပီးသားဟင္းကိုသီးသန္႔ထားႏိုင္သလိုဟင္းရည္အိုးထဲသို႔လည္းတခါတည္းေရာထည့္ထားႏိုင္ပါတယ္။
(၃)လက္ပံပြင့္ေျခာက္ကိုေရစိမ္ၿပီးသီးသန့္႔ျပဳတ္ထားၿပီးအဖတ္ကိုဟင္းရည္အိုးထဲထည့္ပါ။မုန္႔တီေျခာက္ေရစိမ္ၿပီးျပဳတ္ထားပါ။ႏွမ္းေလွာ္ေထာင္းထားပါ။ၾကက္သြန္မိတ္နံနံမိတ္လွီးထားပါ။
(၄)အားလံုးအသင့္ျဖစ္ပါကပန္းကန္တြင္မုန္႔တီဖတ္ထည့္ၿပီးအ႐ိုးျပဳတ္ဟင္းခ်ိဳတြင္ပဲရြက္ေဖ်ာၿပီးထည့္ပါ။ဟင္းခ်ိဳခရမ္းခ်ဥ္သီးအသားခ်က္သီးသန္႔ထပ္ထည့့္လိုကထည့္ပါႏွမ္းေထာင္းၾကက္သြန္မိတ္နံနံပင္ထည့့္ၿပီးႏွစ္သက္ရာတိုဖူးေၾကာ္သားေရပြေၾကာ္မုန္ညင္းခ်ဥ္တို႔ျဖင့္တြဲဖက္သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
.............
Sofia

No comments:

Post a Comment

ၾကက္သားလံုးဟင္း (စူၾကည္း)

စူၾကည္းလို႔ေခၚတဲ့ပန္းေသး႐ိုးရာဟင္းေလးကရိုးရိုးေလးနဲ႔စားရတာအရသာအရမ္းရွိပါတယ္။မဂၤလာဧည့္ခံပြဲ ၊ ဧည့့္ဖိတ္၊ မိတ္ဆံုစားပြဲေတြမွာ တည္ခင္းေလ့ရွ...