3 December 2015

ပိႏၷဲသီးဟင္း

ထူးဆန္းတဲ့ဟင္းပြဲေလးမဟုတ္ေပမဲ့ေမြးရပ္ဇာတိရွမ္းျပည္အလြမ္းေျပခ်က္ျဖစ္တဲ့ဟင္းပြဲေလးပါ။ႀကိဳက္ႏွစ္သက္သူအဖို႔ေတာ့ၾကက္သားဟင္းနဲ႔မလည္းနိုင္တဲ့ဟင္းတခြက္ျဖစ္ပါတယ္။ပိႏၷဲသီးႏုႏုကိုေၾကာ္စားခ်က္စားသုပ္စားပံုစံအမ်ိဳးမ်ိဳးလုပ္စားေလ့႐ွိၾကပါတယ္။ သိၿပီးသားလည္းရွိသလိုမသိေသးသူမ်ားအတြက္ခ်က္နည္းေလးမ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္း
*********
ပိႏၷဲသီးႏုႏု - တလံုး
ၾကက္သြန္နီ - တစ္လံုး
ခရမ္းခ်ဥ္သီး - တစ္လံုး
ဂ်င္းၾကက္သြန္ျဖဴ - တစ္ဇြန္း
ဆူးပုတ္ရြက္ - ႏွစ္စည္း
နႏြင္း - အနည္းငယ္
ဆား - လိုသေလာက္
ဟင္းခပ္မႈန္႔ -တစ္ဇြန္း
ဆီ - အနည္းငယ္
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံု
*************
(၁)ဦးစြာပိႏၷဲသီးႏုႏုကိုအခြံခြာၿပီးအကြင္းလိုက္လွီးကာေရဆူတြင္ဆားအနည္းငယ္ထည့္ၿပီးျပဳတ္ပါ။အေစးဓာတ္ကုန္သည္ထိႏွစ္ေရသံုးေရလဲၿပီးျပဳတ္ပါ။ၿပီးလ်ွင္ဆယ္ယူေ ရစစ္ထားပါ။
(၂)ေရစစ္ၿပီးပါကအလည္အူတိုင္ဖယ္ထုတ္ၿပီးလိုသလိုအတံုးငယ္မ်ားလွီးျဖတ္ထားပါ(အခ်ိဳ႕ေဒသမ်ားတြင္ျပဳတ္ၿပီးသားဝယ္ယူရရွိနိုင္ပါသည္။ )
(၃)အိုးတခုတြင္ဆီအနည္းငယ္ထည့္ၿပီးၾကက္သြန္ဆီသပ္ပါ။
အေရာင္ရပါကနႏြင္းၾကက္သြန္ျဖဴဂ်င္းေထာင္းထည့္ပါ။
(၄)ဆီသပ္နံ႔ေမြးလာပါကလွီးၿပီးသားပိႏၷဲသီးကိုထည့္ၿပီးဆားဟင္းခပ္မႈန္႔ထည့္ၿပီး တည္ပါေရအနည္းငယ္ဆီထည့္ၿပီးေမြေပးပါ။
(၅)ပိႏၷဲသီးအေတာ္ႏူးပါကခရမ္းခ်ဥ္သီးထည့္ပါ။ဆူးပုတ္ရြက္ခပ္ပါ။အစပ္စားလိုပါကငရုပ္သီးစိမ္းထည့္ၿပီးအရသာအေပါ့ငန္ျမည္း၍ဟင္းရည္စပ္စပ္ျဖင့္မီးဖိုမွခ်ကာတည္ခင္းသံုးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ။
မွတ္ခ်က္။ မိမိနွစ္သက္ရာအသားျဖင့္လည္းတြဲခ်က္နိုင္ပါတယ္။႐ွမ္းပဲပုတ္ျဖင့္လည္းခ်က္ႏိုင္ပါတယ္။ မေလးလူမ်ိဳးမ်ားကေတာ့ငါးပိငရုပ္သီးေထာင္းျဖင့့္ခ်ိဳစပ္စပ္ခ်က္စားၾကပါတယ္။

No comments:

Post a Comment

ၾကက္သားလံုးဟင္း (စူၾကည္း)

စူၾကည္းလို႔ေခၚတဲ့ပန္းေသး႐ိုးရာဟင္းေလးကရိုးရိုးေလးနဲ႔စားရတာအရသာအရမ္းရွိပါတယ္။မဂၤလာဧည့္ခံပြဲ ၊ ဧည့့္ဖိတ္၊ မိတ္ဆံုစားပြဲေတြမွာ တည္ခင္းေလ့ရွ...