18 July 2015

ပီကင္းဘဲကင္

Peking Duck

ဘဲကင္ကိုပံုစံအမ်ိဳးမ်ိဳးလုပ္ၿပီးကင္ၾကပါတယ္။တခ်ိဳ႕လည္းပထမေပါင္းၿပီးမွဆီပူမွာခ်ေၾကာ္တာေတြလည္း႐ွိပါတယ္။အလြယ္နည္းေပါ့ေနာ္။ခုလုပ္ထားတာေလးကအစိမ္းကိုနွပ္ၿပီးကင္ထားတာေလးပါ။
ဘဲကင္နွပ္ရန္အတြက္ပါ၀င္ပစၥည္း
*******************
ဘဲ - တစ္ေကာင္ (၂ကီလို)
ဆား - တစ္ဇြန္း စားပြဲတင္ဇြန္း
သၾကား - ႏွစ္ဇြန္း
ၾကက္သြန္ျဖဴမႈန္႔ - တစ္ဇြန္း
ဂ်င္းမႈန္႔ - တစ္ဇြန္း သို႔ ဂ်င္းလက္တစ္ဆစ္
ၾကက္သြန္မိတ္အ၇င္း - ငါးပင္
တ၇ုပ္မဆလာ( five spice) -တစ္ဇြန္း
ေ၇ဆူထဲတြင္ပါဝင္ပစၥည္း
**************
နာနတ္ပြင့္ - ၅ပြင့္
ဆား - တစ္ဇြန္း စားပြဲတင္ဇြန္း
႐ွာလကာ၇ည္ - ၃ဇြန္း (apple vinegar)
ဂ်င္း - လက္ တစ္ဆစ္
ေ၇ဆူ - ၅လီတာ
ဘဲအျပင္ပိုင္းအေပၚယံသုပ္လိမ္း၇န္
*******************
ပ်ား၇ည္ - ၃ဇြန္း
ပဲငံျပာ၇ည္အေနာက္-တစ္ဇြန္း
ေ၇ - တစ္ဇြန္း
ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္နည္း
***********
(၁)ဦးစြာဘဲကိုေ၇ေဆးသန္႔စင္ၿပီးအေမြးႏုမ်ားေျပာင္ေအာင္ျပဳလုပ္ထားပါ။ၿပီးလ်ွင္ဘဲ၏လည္ပင္းနားမွေလထိုးသြင္းၿပီးအသားႏွင့္အေ၇ခြံကြာေအာင္ျပဳလုပ္ေပးပါ။(ကင္ေသာအခ်ိန္တြင္အေ၇ခြံမ်ားပိုမိုႂကြပ္၇ြေစပါတယ္)
(၂)အိုးတခုတြင္ေ၇၅လီတာထည့္ၿပီးဂ်င္း၇ိုက္ထည့့္ပါ။နာနတ္ပြင့့္၊ဆား ႏွင့္ဗီနီဂါထည့္ၿပီးဆူပြက္ေအာင္တည္ပါ။
(၃)ေရဆူပြက္ပါကအသင့္ေဆးၿပီးေသာဘဲကိုဇလံုႀကီးႀကီးတခုတြင္ထည့္ၿပီးအေပၚမွဘဲတေကာင္လံုးကိုေ၇ဆူျဖင့္ေလာင္းေပးပါ။အေ၇ာင္ေျပာင္းသည္ထိေလာင္းေပးၿပီးေလသလပ္ကာေျခာက္ေအာင္ခ်ိတ္ထားပါ။(အေ၇ျပားမွေခြၽးေပါက္မ်ားပြင့့္ကာအရသာဝင္၇န္ျပဳလုပ္ခ်င္းျဖစ္ပါတယ္။)
(၄)ေ၇စစ္ထားစဥ္တြင္ဝမ္းဗိုက္ထည္းထည့္မည့္ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားကိုေ၇ာစပ္ၿပီးသမေအာင္နယ္ထားပါ။
(၅)ဘဲေရစစ္သြားပါကေ၇ာစပ္ၿပီးသားအစာမ်ား ကိုဝမ္းဗိုက္အတြင္းနံ႔ေအာင္သုတ္လိမ္းၿပီးဆာေတးျပဳလုပ္သည့္တုတ္ေခ်ာင္းျဖင့္ဝမ္းဗိုက္ကိုလံုေအာင္ခ်ဳပ္ေပးပါ။
(၆)ျပီးလ်ွင္ဘဲအျပင္ဘက္ပိုင္းကိုသုတ္လိမ္းမည့္ပ်ားရည္အေ၇ာကိုေ၇ာစပ္ၿပီးဘဲတေကာင္လံုးေန၇ာလပ္မက်န္သုတ္လိမ္းေပးၿပီးခ်ိတ္ျဖင့္ခ်ိတ္ကာအေျခာက္ခံထားပါ။
(၇)ႏွစ္နာ၇ီခန္႔တြင္ေနာက္တႀကိမ္ထပ္လူးေပးကာလံုးဝေျခာက္သြားမွသာလ်ွင္ ဘမ္းတြင္ထည့္ၿပီးအလူမီနီယံျဖင့္အုပ္ကာ oven 200 'C ျဖင့္မိနစ္သံုးဆယ္ကင္ေပးပါ။
(၈)မိနစ္၃၀ ျပည့္ပါကအလူမီနီယံစကၠဴဖယ္ၿပီးအပူခ်ိန္170'C ေလ်ာ့ခ်ကာဘဲကင္အေ၇ာင္၇ေအာင္တနာ၇ီခန္႔ကင္ေပးပါ။ကင္ေနစဥ္တြင္လက္က်န္ပ်ား၇ည္အေ၇ာႏွင့္ဘဲမွထြက္လာေသာဆီမ်ားကိုမၾကာမၾကာသုတ္လိမ္းေပးပါ။အေ၇ာင္ညီမ်ွမႈ႐ွိေစ၇န္ဘဲကိုလွည့္ေပးပါ။
(၉)ဘဲကင္ႏူးမႏူးကိုအခြၽန္တခုျဖင့္၇င္ဘံု၏ထူေသာအပိုင္းကိုထိုးၾကည့္ပါ။လြယ္ကူစြာထိုးႏိုင္ပါကဘဲကင္ႏူးၿပီျဖစ္၍ထုတ္ယူအေအးခံကာႏွစ္သက္၇ာေဆာ့စ္ျဖင့္တြဲဖက္သံဳးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။

No comments:

Post a Comment

ၾကက္သားလံုးဟင္း (စူၾကည္း)

စူၾကည္းလို႔ေခၚတဲ့ပန္းေသး႐ိုးရာဟင္းေလးကရိုးရိုးေလးနဲ႔စားရတာအရသာအရမ္းရွိပါတယ္။မဂၤလာဧည့္ခံပြဲ ၊ ဧည့့္ဖိတ္၊ မိတ္ဆံုစားပြဲေတြမွာ တည္ခင္းေလ့ရွ...