22 July 2015

ၾကက္သားပဲငပိ

 ထမင္းၿမိန္ေစမဲ့ၾကက္ပဲငပိဆိုင္ဟင္းေလးကိုအေတာ္မ်ားမ်ားႏွစ္သက္ၾကလိမ့့္မယ္ထင္ပါတယ္။ခ်က္ရလြယ္ကူျမန္ဆန္တဲ့ဟင္းတခြက္လည္းျဖစ္ပါတယ္။ဆိုဖီယာေတာ့ဆီျပန္ဟင္းေတြကိုအခ်ိန္ေပးၿပီးတမနက္ခင္းလံုးခ်က္ရတဲ့ဟင္းေတြထက္စာရင္ခုလိုခုေၾကာ္ခုစားအေၾကာ္ဟင္းပြဲေလးေတြပိုႀကိဳက္ပါတယ္။(ပ်င္းတာ :-P ) ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားၾကိဳတင္လွီးျဖတ္ထားၿပီးစားခါနီးမွသာလ်ွင္ေၾကာ္ၿပီးပူပူေႏြးေႏြးသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါတယ္။ခ်က္ၾကည့္ရေအာင္ေနာ္ ။
ပါဝင္ပစၥည္း
******
ၾကက္သား - လက္တစ္ဆုပ္ ၁၅၀ ဂ၇မ္ (ပုဇြန္၊ငါး၊အမဲသား)
ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ ၂လံုး
ဂ်င္းၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္း - တစ္ဇြန္း လၻက္ဇြန္း
ဆား -ဇြန္းတဝက္
ဟင္းခပ္မႈန္႔ - တစ္ဇြန္း
ေကာ္မႈန္႔ - တစ္ဇြန္း
ပဲငပိအစပ္ - တစ္ဇြန္း စားပြဲတင္
(ေစ်းတြင္႐ွမ္းခ်ဥ္ျဖင့္တြဲေ၇ာင္းသည္)
ခရမ္းခ်ဥ္သီး -တစ္ျခမ္း
ၾကက္သြန္မိတ္ - ၂ပင္
င႐ုပ္သီးစိမ္းနီ - ၃ ေတာင့္
ဆီ - လိုသေလာက္
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္နည္း
************
(၁)ဦးစြာပထမၾကက္သားကိုအတံုးေသးေသးတံုးကာဆား၊ဟင္းခပ္မႈန္႔၊ဂ်င္းၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္း၊ေကာ္မႈန္႔ထည့္ႁပီးနယ္ထားပါ။
(နယ္ၿပီးေ၇ခဲေသတၱာတြင္တခါခ်က္အထုပ္ေလးမ်ားထုပ္ၿပီးသိမ္းထားပါကခ်က္ခါနည္းအဆင္သင့္ျမန္ဆန္စြာခ်က္ႏိုင္ပါတယ္။နပ္ထားေသာၾကက္သားျဖင့္ၾကက္ခ်ဥ္စပ္၊ၾကက္ပဲငပိ၊ၾကက္ကုန္းေဘာင္၊ၾကက္မုန္ညင္းခ်ဥ္၊စသျဖင့္ဟင္းပြဲမ်ားတြင္အသံုးျပဳႏိုင္ပါတယ္။)
(၂)ၾကက္သြန္နီမထူမပါးလွီးထားပါ။ခရမ္းခ်ဥ္သီးသံုးေျမာင္းခပ္ထူထူစိတ္ထားပါ။င႐ုပ္သီးထပ္ျခမ္းျခမ္းထားပါ။ၾကက္သြန္မိတ္ တစ္လကၼအ႐ွည္ျဖတ္ထားပါ။
(၃)အားလံုးအဆင္သင့္ျဖစ္ပါကဒယ္အိုးတြင္ဆီထည့္ၿပီးအပူေပးပါ။(ဆီအနည္းငယ္ပိုထည့္ေပးမွဟင္းပြဲလွပါတယ္။)
(၂)ဆီပူလ်ွင္ၾကက္သြန္ထည့္ၿပီးေၾကာ္ပါ။မီးျပင္းျဖင့္အေ၇ာင္ေျပာင္း၇ံုေၾကာ္ပါ။ပဲငပိထည့္ပါ။(မႊန္ပါတယ္)ၾကက္သားထည့္ေၾကာ္ပါ။
(၃)ၾကက္သားအေ၇ာင္ေျပာင္းပါကၾကက္ျပဳတ္ရည္သို႔မဟုတ္ေ၇အနည္းငယ္ထည့္ေပးပါ။နည္းနည္းဆီထည့္ပါ။
(၄)ၾကက္သားက်က္ပါကအရသာအေပါ့အငံျမည္းပါ။င႐ုပ္သီးျခမ္း၊ခ၇မ္းခ်ဥ္သီး၊ၾကက္သြန္မိတ္ထည့္ၿပီးသမေအာင္ေမြၿပီးမီးဖိုမွခ်ကာတည္ခင္းသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါႁပီ။(မီးျပင္းျဖင့္ေၾကာ္ၿပီးအရည္စပ္စပ္ျဖင့္ခ်ပါ။ၾကက္သြန္တအားေျခာက္ၿပီးႏြမ္းလ်ွင္စားမေကာင္းပါ။)

No comments:

Post a Comment

ၾကက္သားလံုးဟင္း (စူၾကည္း)

စူၾကည္းလို႔ေခၚတဲ့ပန္းေသး႐ိုးရာဟင္းေလးကရိုးရိုးေလးနဲ႔စားရတာအရသာအရမ္းရွိပါတယ္။မဂၤလာဧည့္ခံပြဲ ၊ ဧည့့္ဖိတ္၊ မိတ္ဆံုစားပြဲေတြမွာ တည္ခင္းေလ့ရွ...