22 June 2015

အီၾကာေကြး

 အီၾကာေကြးလုပ္နည္းကတေယာက္နဲ႔တေယာက္မတူတဲ့လုပ္နည္းေတြရွိနိုင္ပါတယ္။ဒီနည္းေလးကေတာ့မိရိုးဖလာလုပ္လာတဲ့နည္းမို႔နွစ္သက္တယ္အဆင္ေျပတယ္ဆုိရင္ လိုက္လုပ္ၾကည့္ပါေနာ္။
ပါဝင္ပစၥည္း  (၁၅ေခ်ာင္းစာ)
******
ဂ်ံဳ - ၅၀၀ ဂရမ္
ေရ - ၃၅၀ ml
ဆား - လ႓က္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
သၾကား - စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
ဆီ -  နွစ္ဇြန္း
Yeast - လ႓က္ဇြန္းတဝက္
ေဆာ္ဒါ - လ႓က္ဇြန္းတဝက္
ၾကက္ဥ - တစ္လံုး
ျပဳလုပ္နည္း
******
အီၾကာေကြးျပဳလုပ္ရာမွာအေရးႀကီးဆံုးအခ်က္ကဂ်ံဳနွယ္တဲ့အခ်ိန္ျဖစ္ပါတယ္။ဇလံုတခုတြင္ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားအားလံုးထည့္ၿပီးသမေအာင္ေမြေပးပါ။ ဂ်ံဳသားမ်ားဟာအလြန္ေပ်ာ့ေနရပါ့မယ္။ၿပီးလ်ွင္ဂ်ံဳသား အားလံုးကိုစားပြဲေပၚတင္ကာလက္ျဖင့္ဖိေခ်ၿပီးေရေျခာက္လာသည္ထိ၁၅မိနစ္ခန္႔နွယ္ေပးပါ။ေရေျခာက္ၿပီးလက္တြင္မကပ္စားပြဲတြင္မကပ္ေတာ႔ေသာအေနထားရပါကဂ်ံဳျဖဴးၿပီးေလးေထာင့္အေနေခါက္ကာအဝတ္သို႔မဟုတ္ပလပ္စတစ္ျဖင့္အုပ္ၿပီးမိနစ္ ၃၀ မွ ၄၅ မိနစ္ထိအပြခံထားပါ။လိုအပ္ေသာအပြအေနထားရပါကစားပြဲတြင္ဂ်ံဳမႈန္႔ျဖဴးကာေခါက္ထားေသာေလးေထာင့္အေနထားအတိုင္းေအာက္ဘက္မွလက္လ်ိဳၿပီးလိုအပ္ေသာအထူအေနထားထိ ဆြဲျဖန္႔ေပးပါ။ အေပၚယံမ်က္နွာျပင္မေျခာက္ေအာင္အဝတ္ပါးအုပ္ထားပါ။ေၾကာ္ရန္ဆီအိုးအဆင္သင့္တည္ထားပါ။ဆီပူပါကျဖန္႔ထားေသာဂ်ံဳကိုတစ္လကၼအက်ယ္ခန္႔ျဖတ္ေပးပါ။ျဖတ္ၿပီးသားဂ်ံဳကိုအလယ္မွထပ္ပိုင္းပိုင္းကာတစ္ပိုင္းကိုေရစြတ္ေပးၿပီးက်န္တပိုင္းကိုအေပၚမွထပ္တင္ေပးပါ။အရွည္ျပဳလုပ္လိုပါကနွစ္ေခ်ာင္းထပ္ပါ။ျပီးလ်ွင္ေခါက္ဆြဲစားေသာတူျဖင့္ထပ္ထားေသာဂ်ံဳသားကိုအေပၚမွဖိေပးပါ။ၿပီးလ်ွင္လက္ျဖင့္ကိုင္ၿပီးမိမိလိုခ်င္ေသာအရွည္အေနထားထိသာသာဆြဲၿပီးဆီပူထည့္ခ်ေၾကာ္ပါ။ဆီပူထည္းခ်ေၾကာ္စဥ္တူတစံုျဖင့္မုန္႔ကိုပြလာေစရန္လႈပ္ခပ္ထိုးဆြေပးရပါမယ္။ေ႐ႊဝါေရာင္ရသည္ထိေၾကာ္ၿပီဆယ္ယူဆီစစ္ကာပူပူေႏြေႏြးသံုးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ။

1 comment:

ၾကက္သားလံုးဟင္း (စူၾကည္း)

စူၾကည္းလို႔ေခၚတဲ့ပန္းေသး႐ိုးရာဟင္းေလးကရိုးရိုးေလးနဲ႔စားရတာအရသာအရမ္းရွိပါတယ္။မဂၤလာဧည့္ခံပြဲ ၊ ဧည့့္ဖိတ္၊ မိတ္ဆံုစားပြဲေတြမွာ တည္ခင္းေလ့ရွ...