26 June 2015

ကုလားပဲသုပ္​

ကုလားပဲသုပ္ကိုစားဖူးသူတိုင္းႀကိဳက္ႏွစ္သက္ၾကမယ္ထင္ပါတယ္။ညေနပိုင္းအစာေျပအျဖစ္စားၾကသလိုဟင္းတမယ္အျဖစ္လည္းတည္ခင္းေလ့႐ွိပါတယ္။ကုလားပဲသုပ္လုပ္နည္းတေယာက္နဲ႔တေယာက္သိပ္မကြဲၾကေပမဲ့ရန္ကုန္မွာေတာ့ပဲရည္နဲ႔ေရာင္းပါတယ္။နယ္ဘက္ကေတာ့ပဲရည္နဲ႔စားေလ့မ႐ွိလို႔မတူတဲ့လုပ္နည္းေလးမ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္း
*******
ကုလားပဲလံုး - ႏို႔ဆီဘူးတစ္ဝက္
ေဆာ္ဒါ - ဇြန္းတဝက္ လၻက္ဇြန္း
အာလူး - ေသးေသးဆယ္လံုး
ဂ်င္းၾကက္သြန္ျဖဴ - တစ္ဇြန္း စားပြဲဇြန္း
ၾကက္သြန္နီ - ၂လံုး
နႏြင္း - အနည္းငယ္
ဆား - ဇြန္းတဝက္
ဟင္းခပ္မႈန္႔ - တစ္ဇြန္း
မဆလာ -တစ္ဇြန္း
ဆီ - ၃ဇြန္း
တြဲဖက္စား၇န္ **
င၇ုပ္သီးစိမ္း/င႐ုပ္သီးမႈန္႔
ေဂၚဖီ ၾကက္သြန္ -ပါးပါးစိတ္
မန္က်ည္းရည္
ပူစီနာ
ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္နည္း
***********
(၁)ကုလားပဲလံုးကိုတစ္ညေ၇စိမ္ထားၿပီးေ၇ထည့္ျပဳတ္ပါ။ရခါနီးတြင္ေဆာ္ဒါထည့္ၿပီးႏူးေအာင္ျပဳတ္ကာေ၇စစ္ထားပါ။
(၂)အာလူးေသးေသးကိုျပဳတ္ၿပီးအခြံသင္ထားပါ။အေနေတာ္အတံုးေလးစိတ္ထားပါ။အစိမ္းထည့္လိုကအခြံသင္ၿပီးဆားျဖင့္နယ္ကာဆီပူတြင္ေၾကာ္ထားပါ။
(၃)ၾကက္သြန္ပါးပါးစိတ္ထားပါ။ဂ်င္းၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္းထားပါ။
(၄)ဒယ္အိုးထဲတြင္ဆီထည့္ၿပီးၾကက္သြန္ဆီသပ္ပါ။နႏြင္းထည့့္ပါ။ ဂ်င္းၾကက္သြန္ျဖဴထည့္ပါ။
(၅)ၾကက္သြန္ႏြမ္းၿပီးေမႊးလာပါကအာလူးႏွင့္ပဲတို့ကိုထည့္ေၾကာ္ပါ။
(၆)ဆားႏွင့္ဟင္းခပ္မႈန္႔ထည့္ပါ။ေ၇အနည္းငယ္ထည့့္ၿပီးအာလူးႏွင့္ ကုလားပဲအရသာဝင္ေအာင္တည္ထားေပးပါ။မဆလာထည့္ပါ။
(၇)အ႐သာအေပါ့အငံျမည္းၿပီးအရမ္းမေျခာက္ေစရန္ေ၇အနည္းငယ္ခ်န္ၿပီးမီးဖိုမွခ်ထားပါ။
(၈)ပန္းကန္တြင္ထည့္ၿပီးမန္က်ည္းမွည့္ရည္၊င၇ုပ္သီးမႈန္႔သို႔မဟုတ္၊င႐ုပ္သီးစိမ္း၊ေဂၚဖီ၊ၾကက္သြန္၊ပူစီနာတို႔ထည့့္ၿပီးသမေအာင္ေမြကာ တည္ခင္းသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
***ပဲရည္ျဖင့္စားေသာပဲသုပ္မွာပဲျပဳတ္၊အာလူး၊ေဂၚဖီ၊ၾကက္သြန္၊ပူစီနာ၊င၇ုပ္သီးစိမ္းတို႔ကိုပန္းကန္တြင္ထည့္ျပီးပဲရည္စမ္းကာမဆလာျဖဴးၿပီးစားၾကပါတယ္။

No comments:

Post a Comment

ၾကက္သားလံုးဟင္း (စူၾကည္း)

စူၾကည္းလို႔ေခၚတဲ့ပန္းေသး႐ိုးရာဟင္းေလးကရိုးရိုးေလးနဲ႔စားရတာအရသာအရမ္းရွိပါတယ္။မဂၤလာဧည့္ခံပြဲ ၊ ဧည့့္ဖိတ္၊ မိတ္ဆံုစားပြဲေတြမွာ တည္ခင္းေလ့ရွ...