30 May 2015

ရွမ္းထမင္းခ်ဥ္ == ထမင္းဝါ


ရွမ္းထမင္းခ်ဥ္ကို ရွမ္းျပည္ေတာင္ပို္င္း၊ေျမာက္ပို္င္းေဒသအလိုက္ လုပ္နည္းေလးေတြကြဲၾကသလိုုရွမ္းထမင္းဝါ လို႔လည္းေခၚၾကပါတယ္ ။
ခုလုပ္ထားတာရွမ္းျပည္ေျမာက္ပိုင္းက ရွမ္းထမင္းခ်ဥ္ပံုစံေလးပါ ။ သားေရစာအျဖစ္စားလိူ့ရသလိုုထမင္းအျဖစ္လည္းသံုုးေဆာင္နိုုင္ပါတယ္။ ျပဳလုုပ္ရလြယ္ကူျပီးသတ္သတ္လြတ္ေလးျဖစ္သလိုုအရသာရွိတဲ့ရွမ္းရိုုးရာအစားစာေလးဘဲျဖစ္ပါတယ္။လုုပ္စားၾကည့္ၾကရေအာင္ေနာ္။
ထမင္းခ်ဥ္ခ်က္ရန္အတြက္ပါဝင္ပစၥည္း
***************************
ရွမ္းဆန္ (ယာဆန္) - နို႔ဆီဘူး ၃ဘူး
ခရမ္းခ်ဥ္သီး - ၃လံုး အေစ့ထုတ္
ဆား - ၁ဇြန္း (စားပြဲတင္ဇြန္း)
ၾကက္သားမႈန္႔ သို႔ ဟင္းခတ္မႈန္႔ - ၁ဇြန္း
နႏြင္းမႈန္႔ - ၂ ဇြန္း ( လ႓က္ဇြန္း)
တြဲဖက္စားရန္ လိုအပ္ေသာပစၥည္း
******************
ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္
ရွမ္းပဲပုတ္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးခ်က္
ငရုပ္သီးေျခာက္ေၾကာ္
ၾကက္သြန္ျဖဴ ေသးေသး
ဂ်ဴးျမစ္
နံနံပင္
သားေရပြေၾကာ္ (နွစ္သက္က) သို႔ ဆန္လံုးစီေၾကာ္
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္နည္း
****************
(၁)ဦးစြာပထမရွမ္းထမင္းခ်ဥ္ အရင္ခ်က္ပါ့မယ္။ ရွမ္းဆန္ယာဆန္ကအေကာင္းဆံုးပါ။မရွိလ်ွင္ဆူရွီဆန္ကိုအစားထိုးနိုင္ပါတယ္။ဆန္ေဆးၿပီးလိုအပ္ေသာေရပမာဏထည့္ပါ။ေပါင္းအိုးမွအၫႊန္းတိုင္းထည့္နိုင္ပါတယ္။
(၂)ၿပီးလ်ွင္ထမင္းခ်က္ရန္ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားျဖစ္ေသာခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ဆား၊နႏြင္း ၊ ၾကက္သားမႈန္႔တို႔ကိုထည့္ပါ။ယာဆန္ျဖင့္ခ်က္၍အာလူးလည္းထည့္ရန္မလိုပါ။ဆန္မစီး၍သာအာလူးအကူယူၾကျခင္းသာျဖစ္ပါတယ္။
(၃)အားလံုးထည့္ၿပီးပါက၁၅မိနစ္ခန္႔ထားၿပီးမွခလုတ္နွိပ္၍သာမန္ ထမင္းခ်က္သည့္အတိုင္းခ်က္ထားပါ။ (၄)ထမင္းခ်က္ထားစဥ္ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္၊ပဲပုတ္ခ်က္တို႔ကိုျပင္ဆင္ခ်က္ထားပါ။ (၅)ထမင္းအိုးခလုတ္ျပဳတ္ၿပီးက်က္ပါကေခတၱအေအးခံထားကာေယာက္မျဖင့္ထိုးေမြေပးပါ။လက္ျဖင့္ကိုင္၍ရေသာအေနထားထိေအးပါက လက္အိတ္စြပ္ၿပီး ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္မွဆီကိုအသာစစ္ယူၿပီးလက္ကိုလူး၍ဂ်ံဳနွယ္သကဲ့သို႔ထိုးေခ်ေပးပါ။ရွမ္းျပည္မွာေတာ့ေမာင္းထည္းထည့္ေထာင္းပါတယ္။
(၆)စီးေထြးလာပါကမိမိနွစ္သက္ရာအ႐ြယ္လံုးၿပီးအျပားခတ္ေပးပါ။(ေရာင္းတမ္းသည္ထပ္တရာအျပားခန္ု႔ပါးပါတယ္။ေမာင္းျဖင့္ေထာင္းျပီးလိမ့္တံုးျဖင့္အျပားခတ္ထားျခင္းျဖစ္၍ကပ္ေၾကးျဖင့္ကိုက္၍ပြဲျပင္ေပးၾကပါတယ္)နွီးကြင္းကိုအသံုးျပဳၿပီးလည္းအျပားခတ္ၾကပါတယ္။
(၇)နွစ္သက္ရာအ႐ြယ္လံုးၿပီး  ဆီသုတ္ထားေသာႏွီးကြင္းသိုု့မဟုုတ္ဘူးအဖံုးတြင္ဖိသိပ္ၿပီးအဝိုင္းပံုစံလုပ္ၿပီးစီထပ္ထားပါ။ရွမ္းထမင္းခ်ဥ္သည္စီးေထြးၿပီးမာက်စ္က်စ္ထုတ္ထုတ္ကေလးျဖစ္ေနရပါမယ္။
(၈)အားလံုးျပဳလုပ္ၿပီးစီးပါကပံုတြင္ျပထားသည့္အတိုင္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္၊ ပဲပုတ္ခ်က္၊ဂ်ဴးျမစ္၊ငရုပ္သီးေၾကာ္၊ဆန္လံုးစီသို႔မဟုတ္သားေရပြေၾကာ္တို႔ျဖင့္ျပင္ဆင္ၿပီးတြဲဖက္သံုးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ။

No comments:

Post a Comment

ၾကက္သားလံုးဟင္း (စူၾကည္း)

စူၾကည္းလို႔ေခၚတဲ့ပန္းေသး႐ိုးရာဟင္းေလးကရိုးရိုးေလးနဲ႔စားရတာအရသာအရမ္းရွိပါတယ္။မဂၤလာဧည့္ခံပြဲ ၊ ဧည့့္ဖိတ္၊ မိတ္ဆံုစားပြဲေတြမွာ တည္ခင္းေလ့ရွ...