30 May 2015

​ေက်ာက္​မဲဆန္​ခ်ိဳ​ေအး

ရွမ္းျပည္က အစားစာတခုပါ ။ဆန္ခ်ိဳလို႔ေခၚၾကပါ တယ္။​ေန၇ာ​ေဒသအလိုက္​​အေခၚေလး​ေတြကြဲပါတယ္​။​ေဖ်ာ္​ရည္​အတြက္​သီးသန္​႔လုပ္​တာမို႔ဆန္​ခ်ိဳအ​ေအးလို႔ဘဲနာမည္​​ေပးထားပါတယ္​။​ေအးတဲ့​ေဒသမွာမို႔တႏွစ္​မွာလအနည္​းငယ္​​ေလာက္​သာလုပ္​​ေ၇ာင္​းၾကပါတယ္​။ လုပ္နည္းေလးမေျပာခင္ ဆန္ခ်ိဳနဲ႔ပတ္သတ္တဲ့က်မငယ္ဘဝအမွတ္တရေလးေျပာျပခ်င္ပါတယ္ ။ ငယ္ငယ္က ေႏြေက်ာင္းပိတ္ရက္ ဆိုရင္ကေလးသဘာဝေဆာ့ကစားဖို႔ဘဲစိတ္ဝင္စားခ်ိန္​မွာက်ြန္မကေတာ့ အိုးပုတ္တမ္းမေဆာ့ခဲ့ဖူးဘူး ။ တကယ္ဘဲခ်က္ခ်င္ခဲ့တာ။ဒါေၾကာင့္လူႀကီးေတြအလစ္မီးဖိုထည္းဝင္ၿပီး ကိုယ့္ဘာကိုယ္ဝင္ခ်က္တယ္။  မွတ္မွတ္ရရတတိယတန္းနွစ္ ေႏြေက်ာင္းပိတ္ေတာ့ ဆန္ခ်ိဳလုပ္ၿပီးစေရာင္းရတယ္။ ေနာက္္ပိုင္း က်ေတာ့အ​ေအးစံု၊အုန္းနို႔ေခါက္ဆြဲ၊နန္းႀကီးသုပ္၊အသုတ္စံု၊ျပန္ေပါင္းထုပ္၊လ႓က္သုပ္၊ဂ်င္းသုပ္ေတြလုပ္ေရာင္းရတယ္။စလုပ္​​ေတာ့မိဘေတြကကူေပးတာေပါ့ေနာ္။အဲ့ဒီအခ်ိန္ကစလို႔ စားေသာက္စရာေတြကိုစိတ္ဝင္တစားေလ့လာသင္ယူခဲ့တာပါ ။ ဆန္ခ်ိဳလုပ္ေရာင္းျခင္းသင္​ယူျခင္​း​ေတြက ကြၽန္​မလက္​႐ွိ ေလ်ွာက္လွမ္​း ေနတဲ့ဘဝလမ္းေၾကာင္း ရဲ႕ပထမဆံုးေျခလွမ္းအစလို့လည္းေျပာလို႔၇ပါတယ္။စကားနည္းနည္းရွည္သြားၿပီ။ဆန္ခ်ိဳလုပ္နည္းေျပာျပပါမယ္။
လိုအပ္ေသာပစၥည္း
***********
ေကာက္ညင္းဆန္ နို႔ဆီဘူး -၂ဘူး
ဆန္ခ်ိဳေဆးမႈန္႔ - ၁ဇြန္း (စားပြဲတင္​ဇြန္း)
သၾကား -၂၅က်ပ္သား
ျပင္​ဆင္​ျပဳလုပ္​နည္​း
************
(၁)ပထမ ေကာက္ညင္းကို ေရစိမ္ထားၿပီးေပါင္းပါ။ ခပ္တင္းတင္းအေနထားေပါင္းရပါမယ္။ေပါင္းၿပီးအေအးခံကာ ေရေဆးခ်ပါ။ အေစးဓာတ္ကုန္သည္ထိေဆးပါ (၂)သန္႔ရွင္းေသာ ဆီကင္းေသာ အဝက်ယ္ပံုး သို႔ ဘူးတခုတြင္ထည့္ပါ ။ ေကာက္ညင္းနွစ္ဘူးလ်ွင္ေရ ၅လီတာခန္႔ထည့္ပါ။ (၃)ဆန္ခ်ိဳေဆးကိုပိတ္စပါးတခုျဖင့္ထုတ္ၿပီး ေရ စ္ိမ္ထားေသာေကာက္ညင္းဆန္အတြင္းထည့္ကာ ေဆးအရည္ေပ်ာ္ရန္အနည္းငယ္ေျခေပးၿပီးအထက္ေအာက္ေမြပါ။
(၄)အဖံုးလံုေအာင္ပိတ္ၿပီးပူေႏြးေသာေနရာတြင္ေဖာက္ထားပါ ။ ရာသီဥတု ပူေႏြးပါက ၁ရက္ခြဲခန္႔တြင္ ရပါၿပီ ။​ေဖာက္​ထား​ေသာ​ေကာက္​ညင္​းဆန္​ဖတ္​မ်ား​ေ၇​ေပၚ​ေပါ​ေလာ​ေပၚလာပါက​ဆန္ခ်ိဳ​ေအးျပဳလဳပ္​​၇န္​အသင္​့ျဖစ္​ပါၿပီ။
(၅)ေဖာက္ၿပီးသားဆန္ခိ်ဳကို သၾကားရည္၊ေရခဲ၊ သံပုရာသီးတို႔ျဖင့္ မိမိ နွစ္သက္ရာအရသာခ်ိဳခ်ဥ္ အေနထားေဖ်ာ္စပ္ၿပီး သံုးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ။
**ေဖ်ာ္စပ္ၿပီးသားဆန္ခ်ိဳေအးကိုအျပင္တြင္တရက္ထားပါကအခ်ိဳ႕ေသာသူမ်ားနွစ္သက္တဲ့အရသာပ်င္းရွေသာဆန္ခ်ိဳေအးကိုရမွာျဖစ္ပါတယ္ ။
**​ေကာက္​ညင္​းမွာမ​ေပ်ာ့၇ပါ။
**ဆီကင္​​း​ေသာအိုးခြက္​မ်ားကိုသံုးရန္​။

1 comment:

  1. ဆန္ခ်ိဳေဆးမႈန္႔ ဆိုတာဘာပါလဲခငိဗ်ာ

    ReplyDelete

ၾကက္သားလံုးဟင္း (စူၾကည္း)

စူၾကည္းလို႔ေခၚတဲ့ပန္းေသး႐ိုးရာဟင္းေလးကရိုးရိုးေလးနဲ႔စားရတာအရသာအရမ္းရွိပါတယ္။မဂၤလာဧည့္ခံပြဲ ၊ ဧည့့္ဖိတ္၊ မိတ္ဆံုစားပြဲေတြမွာ တည္ခင္းေလ့ရွ...