ရွမ္းျပည္က အစားစာတခုပါ ။ဆန္ခ်ိဳလို႔ေခၚၾကပါ တယ္။ေန၇ာေဒသအလိုက္အေခၚေလးေတြကြဲပါတယ္။ေဖ်ာ္ရည္အတြက္သီးသန္႔လုပ္တာမို႔ဆန္ခ်ိဳအေအးလို႔ဘဲနာမည္ေပးထားပါတယ္။ေအးတဲ့ေဒသမွာမို႔တႏွစ္မွာလအနည္းငယ္ေလာက္သာလုပ္ေ၇ာင္းၾကပါတယ္။ လုပ္နည္းေလးမေျပာခင္ ဆန္ခ်ိဳနဲ႔ပတ္သတ္တဲ့က်မငယ္ဘဝအမွတ္တရေလးေျပာျပခ်င္ပါတယ္ ။ ငယ္ငယ္က ေႏြေက်ာင္းပိတ္ရက္ ဆိုရင္ကေလးသဘာဝေဆာ့ကစားဖို႔ဘဲစိတ္ဝင္စားခ်ိန္မွာက်ြန္မကေတာ့ အိုးပုတ္တမ္းမေဆာ့ခဲ့ဖူးဘူး ။ တကယ္ဘဲခ်က္ခ်င္ခဲ့တာ။ဒါေၾကာင့္လူႀကီးေတြအလစ္မီးဖိုထည္းဝင္ၿပီး ကိုယ့္ဘာကိုယ္ဝင္ခ်က္တယ္။ မွတ္မွတ္ရရတတိယတန္းနွစ္ ေႏြေက်ာင္းပိတ္ေတာ့ ဆန္ခ်ိဳလုပ္ၿပီးစေရာင္းရတယ္။ ေနာက္္ပိုင္း က်ေတာ့အေအးစံု၊အုန္းနို႔ေခါက္ဆြဲ၊နန္းႀကီးသုပ္၊အသုတ္စံု၊ျပန္ေပါင္းထုပ္၊လ႓က္သုပ္၊ဂ်င္းသုပ္ေတြလုပ္ေရာင္းရတယ္။စလုပ္ေတာ့မိဘေတြကကူေပးတာေပါ့ေနာ္။အဲ့ဒီအခ်ိန္ကစလို႔ စားေသာက္စရာေတြကိုစိတ္ဝင္တစားေလ့လာသင္ယူခဲ့တာပါ ။ ဆန္ခ်ိဳလုပ္ေရာင္းျခင္းသင္ယူျခင္းေတြက ကြၽန္မလက္႐ွိ ေလ်ွာက္လွမ္း ေနတဲ့ဘဝလမ္းေၾကာင္း ရဲ႕ပထမဆံုးေျခလွမ္းအစလို့လည္းေျပာလို႔၇ပါတယ္။စကားနည္းနည္းရွည္သြားၿပီ။ဆန္ခ်ိဳလုပ္နည္းေျပာျပပါမယ္။
လိုအပ္ေသာပစၥည္း
***********
ေကာက္ညင္းဆန္ နို႔ဆီဘူး -၂ဘူး
ဆန္ခ်ိဳေဆးမႈန္႔ - ၁ဇြန္း (စားပြဲတင္ဇြန္း)
သၾကား -၂၅က်ပ္သား
ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္နည္း
************
(၁)ပထမ ေကာက္ညင္းကို ေရစိမ္ထားၿပီးေပါင္းပါ။ ခပ္တင္းတင္းအေနထားေပါင္းရပါမယ္။ေပါင္းၿပီးအေအးခံကာ ေရေဆးခ်ပါ။ အေစးဓာတ္ကုန္သည္ထိေဆးပါ (၂)သန္႔ရွင္းေသာ ဆီကင္းေသာ အဝက်ယ္ပံုး သို႔ ဘူးတခုတြင္ထည့္ပါ ။ ေကာက္ညင္းနွစ္ဘူးလ်ွင္ေရ ၅လီတာခန္႔ထည့္ပါ။ (၃)ဆန္ခ်ိဳေဆးကိုပိတ္စပါးတခုျဖင့္ထုတ္ၿပီး ေရ စ္ိမ္ထားေသာေကာက္ညင္းဆန္အတြင္းထည့္ကာ ေဆးအရည္ေပ်ာ္ရန္အနည္းငယ္ေျခေပးၿပီးအထက္ေအာက္ေမြပါ။
(၄)အဖံုးလံုေအာင္ပိတ္ၿပီးပူေႏြးေသာေနရာတြင္ေဖာက္ထားပါ ။ ရာသီဥတု ပူေႏြးပါက ၁ရက္ခြဲခန္႔တြင္ ရပါၿပီ ။ေဖာက္ထားေသာေကာက္ညင္းဆန္ဖတ္မ်ားေ၇ေပၚေပါေလာေပၚလာပါကဆန္ခ်ိဳေအးျပဳလဳပ္၇န္အသင့္ျဖစ္ပါၿပီ။
(၅)ေဖာက္ၿပီးသားဆန္ခိ်ဳကို သၾကားရည္၊ေရခဲ၊ သံပုရာသီးတို႔ျဖင့္ မိမိ နွစ္သက္ရာအရသာခ်ိဳခ်ဥ္ အေနထားေဖ်ာ္စပ္ၿပီး သံုးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ။
**ေဖ်ာ္စပ္ၿပီးသားဆန္ခ်ိဳေအးကိုအျပင္တြင္တရက္ထားပါကအခ်ိဳ႕ေသာသူမ်ားနွစ္သက္တဲ့အရသာပ်င္းရွေသာဆန္ခ်ိဳေအးကိုရမွာျဖစ္ပါတယ္ ။
**ေကာက္ညင္းမွာမေပ်ာ့၇ပါ။
**ဆီကင္းေသာအိုးခြက္မ်ားကိုသံုးရန္။
လိုအပ္ေသာပစၥည္း
***********
ေကာက္ညင္းဆန္ နို႔ဆီဘူး -၂ဘူး
ဆန္ခ်ိဳေဆးမႈန္႔ - ၁ဇြန္း (စားပြဲတင္ဇြန္း)
သၾကား -၂၅က်ပ္သား
ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္နည္း
************
(၁)ပထမ ေကာက္ညင္းကို ေရစိမ္ထားၿပီးေပါင္းပါ။ ခပ္တင္းတင္းအေနထားေပါင္းရပါမယ္။ေပါင္းၿပီးအေအးခံကာ ေရေဆးခ်ပါ။ အေစးဓာတ္ကုန္သည္ထိေဆးပါ (၂)သန္႔ရွင္းေသာ ဆီကင္းေသာ အဝက်ယ္ပံုး သို႔ ဘူးတခုတြင္ထည့္ပါ ။ ေကာက္ညင္းနွစ္ဘူးလ်ွင္ေရ ၅လီတာခန္႔ထည့္ပါ။ (၃)ဆန္ခ်ိဳေဆးကိုပိတ္စပါးတခုျဖင့္ထုတ္ၿပီး ေရ စ္ိမ္ထားေသာေကာက္ညင္းဆန္အတြင္းထည့္ကာ ေဆးအရည္ေပ်ာ္ရန္အနည္းငယ္ေျခေပးၿပီးအထက္ေအာက္ေမြပါ။
(၄)အဖံုးလံုေအာင္ပိတ္ၿပီးပူေႏြးေသာေနရာတြင္ေဖာက္ထားပါ ။ ရာသီဥတု ပူေႏြးပါက ၁ရက္ခြဲခန္႔တြင္ ရပါၿပီ ။ေဖာက္ထားေသာေကာက္ညင္းဆန္ဖတ္မ်ားေ၇ေပၚေပါေလာေပၚလာပါကဆန္ခ်ိဳေအးျပဳလဳပ္၇န္အသင့္ျဖစ္ပါၿပီ။
(၅)ေဖာက္ၿပီးသားဆန္ခိ်ဳကို သၾကားရည္၊ေရခဲ၊ သံပုရာသီးတို႔ျဖင့္ မိမိ နွစ္သက္ရာအရသာခ်ိဳခ်ဥ္ အေနထားေဖ်ာ္စပ္ၿပီး သံုးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ။
**ေဖ်ာ္စပ္ၿပီးသားဆန္ခ်ိဳေအးကိုအျပင္တြင္တရက္ထားပါကအခ်ိဳ႕ေသာသူမ်ားနွစ္သက္တဲ့အရသာပ်င္းရွေသာဆန္ခ်ိဳေအးကိုရမွာျဖစ္ပါတယ္ ။
**ေကာက္ညင္းမွာမေပ်ာ့၇ပါ။
**ဆီကင္းေသာအိုးခြက္မ်ားကိုသံုးရန္။
ဆန္ခ်ိဳေဆးမႈန္႔ ဆိုတာဘာပါလဲခငိဗ်ာ
ReplyDelete