30 May 2015

ဒန္​​ေပါက္​


ဆန္တျပည္ တျပည္
ၾကက္သြန္နီ ၃၀သား (ၾကက္သြန္ေၾကာ္ၿပီးသားေျခထားေသာထမင္းစားပန္းကန္လံုးတစ္လံုး)
ဆား  ၁ဇြန္း (ဟင္းစားဇြန္း)
ဒန္ေပါက္မဆလာတဇြန္း
သၾကား ၂ဇြန္း
အခ်ိဳမႈန္႔ ဇြန္းတဝက္
ဆီ ၅က်ပ္သား
ေထာပတ္ ၅က်ပ္သား
သီဟိုဠ္ေစ့ တဆယ္သား
စပ်စ္ေျခာက္ ၅က်ပ္သား
ပဲစိမ္းလံုး တဆယ္သား
ကာလာ အစိမ္းေရာင္
ကာလာ လိေမၼာ္ေရာင္
ဆန္ျပဳတ္ရန္***
ကရေဝး႐ြက္ ၅႐ြက္
သစ္ဂ်ပိုးေခါက္ ၂ေခ်ာင္း
ဆား တဇြန္း
ဒန္ေပါက္ခ်က္နည္းတေယာက္နဲ႔တေယာက္မတူပါဘူး ကိုယ္ကေတာ့ဒန္ေပါက္ကို ဆီမ်ားမ်ားအနွစ္မ်ားမ်ားနဲ႔စားရတာမႀကိဳက္ပါဘူး
ခု ခ်က္ထားတာကေတာ့ ကိုယ့္အႀကိဳက္ခ်က္ထားတာပါ ၾကက္သားနဲ႔ ထမင္းကို ခြဲခ်က္ပါတယ္
ၾကက္သားကို အရင္ ဆံုး လိုသလို ခုတ္ထစ္ၿပီး ဆား ဆႏြင္း အေရာင္တင္ ၾကက္သြန္ေၾကာ္ ဒိန္ခ်ဥ္ ဂ်င္းၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီ မဆလာတို႔ျဖင့္နွယ္ၿပီး နွပ္ထားပါတယ္ ၾကက္ကို အနွစ္အနည္းငယ္နဲ႔ၾကက္သားနွပ္ပံုစံခ်က္ထားပါတယ္
ဒန္ေပါက္အတြက္မဆလာကို ကိုယ့္ဘာသာ စပ္ပါတယ္ ဇီယာ၅က်ပ္သားကို ဖာလာ ေစ့ ရွစ္ေစ့ထည့္ၿပီး ႀကိတ္ ထားပါ ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ကို အရင္ ေၾကေအာင္ ေျခပါ ေျခၿပီးပါက ပန္းကန္လံုးတလံုးျဖင့္ ခ်ိန္ၿပီး ဇလံု တခု တြင္ ထည့္ ကာ ဆား ၁ဇြန္း သၾကား၂ဇြန္း အခ်ိဳမႈန္႔ ဇြန္းတဝက္ ႀကိတ္ထားေသာ မဆလာ ၁ဇြန္းေမာက္ေမာက္ထည့္ ကာေရာေမြထားပါ
ဆန္ကို နာရီဝက္ခန္႔ ေရစိမ္ ထားပါ
ေရ ေႏြးအိုးတည္ကာ ပြက္ပါက ကရေဝး႐ြက္နွင့္သစ္ဂ်ပိုးေခါက္ထည့္ပါ ဆား၁ဇြန္းထည့္ကာ စိမ္ထားေသာ ဆန္ကိုေရစစ္ၿပီးထည့္ျပဳတ္ပါ တဝက္က်က္အေနထားရပါက ဇကာတြင္ေရစစ္ထားပါ ၿပီးလ်ွင္အဖံုးလံုသည့္အိုးတခုတြင္ ဆန္ကို သံုးပံုတပံု ခန္႔ထည့္ပါ အရသာေရာစပ္ၿပီးသားၾကက္သြန္တဝက္ကို ဆန္ေပၚတြင္ျဖန္႔ခင္းပါ အေပၚမွာ ဆန္ တပံု ထပ္ခင္းပါ က်န္ၾကက္သြန္ေၾကာ္တဝက္ကို ခင္းထည့္ပါ ၿပီးလ်ွင္ လက္က်န္ ဆန္မ်ားကို ခင္းထည့္ၿပီးလွ်င္ သီဟိုဠ္ေစ့ စပ်စ္ေျခာက္ ပဲစိမ္းတို႔ကို ထည့္ပါ ေထာင့္တေနရာတြင္ ကာလာနွစ္ေရာင္ကိုေနရာျခားၿပီး ေရေဖ်ာ္ၿပီး ထည့့္ပါ ၿပီးလ်ွင္ အဖံုးလံုလံု ျဖင့္ ဖံုးၿပီး ေအာက္မီးမ်ားမ်ားျဖင့္ ခဏတည္ကာ အပူ ေပးပါ အေငြ႕ ထြက္ပါက ေအာက္မီးေလ်ာ့ခ်ကာ အေပၚမီးေအာက္မီးနည္းနည္းျဖင့္နွပ္ေပးပါ အေငြ႕ ေကာင္းေကာင္းထြက္လာပါက ထမင္းနွပ္ပါၿပီ
နွပ္ၿပီးသားထမင္းကို မီးဖိုေပၚမွခ်ကာ (နွပ္ထားေသာအိုးက်ယ္က်ယ္ျပန္႔ျပန္႔ရွိပါကအိုးခ်ိန္းရန္မလို ) အိုႀကီးႀကီးသို႔မဟုတ္ ဘမ္းႀကီးႀကီးတခုတြင္သြန္ခ်ၿပီး ဆီနွင့္ ေထာပတ္ထည့္ကာ ေျဖးေျဖးခ်င္းဆန္လံုးမပ်က္ေအာင္သာသာေရာေမြေပးပါ ထမင္းၾကက္သြန္ အရသာ ကာလာ အားလံုးကိုေယာက္မျဖင့္သာသာေရာေမြၿပီး အိုးတြင္ျပန္ထည့္ၿပီး ဖံုးအုပ္ထားပါ ၿပီးလ်ွင္နွပ္ထားေသာၾကက္သားျဖင့့္ပြဲျပင္ၿပီး သခြားသီးခ်ဥ္ ပူစီနံ ဘာလေခ်ာင္ တို႔ျဖင့္ တြဲဖက္သံုးေဆာင္ ႏုိုင္ပါၿပီ

No comments:

Post a Comment

ကြက်သားလုံးဟင်း (စူကြည်း)

စူကြည်းလို့ခေါ်တဲ့ပန်းသေးရိုးရာဟင်းလေးကရိုးရိုးလေးနဲ့စားရတာအရသာအရမ်းရှိပါတယ်။မင်္ဂလာဧည့်ခံပွဲ ၊ ဧည့်ဖိတ်၊ မိတ်ဆုံစားပွဲတွေမှာ တည်ခင်းလေ့ရ...