29 May 2018

ဇီခြၽမ္းဖက္ထုပ္ခ်ဥ္စပ္

ဇီခြၽမ္းဖက္ထုပ္ခ်ဥ္စပ္
Sichuan Spicy Wontons
ဖက္ထုပ္ကိုေဒသအလိုက္ပံုစံအမ်ိဳးမ်ိဳးသံုးေဆာင္ၾကတဲ့အထဲကဇီခြၽမ္းပံုစံဖက္ထုပ္ခ်ဥ္စပ္ျပဳလုပ္နည္းေလးမ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္။လုပ္စားၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။
ဖက္ထုပ္ရြက္ျပဳလုပ္ပံု
***************
(၂၅ခုစာ)
ဂ်ံဳမႈန္႔ (All purpose flour)- ၂၀၀ဂရမ္
ဆား - တစ္ဇြန္း လၻက္ဇြန္း
ေရဆူ - ၁၂၀ ml
ဆီ - တစ္ဇြန္း စားပြဲဇြန္း
ဂ်ံဳ - တစ္ပန္းကန္(လက္ကိုင္ဂ်ံဳ)
ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု
***********
1.ဇလံုတခုတြင္ဂ်ံဳႏွင့္ဆားထည့္ၿပီးသမေအာင္ေမြပါ။ေရဆူကိုနည္းနည္းဆီထည့္ၿပီးဇြန္းျဖင့္သမေအာ င္ေမြေပးပါ။
2.လံုးလာၿပီးလက္ျဖင့္ကိုင္၍ရေသာအေနအထားေရာက္ပါကလက္ျဖင့္နယ္ေပးပါ။ဂ်ံဳအနည္းငယ္ျ ဖဴးၿပီးနယ္ေပးပါ။ေခ်ာေမြ႔လာပါကဆယ္မိနစ္ခန္႔ဖံုး အုပ္ၿပီးႏွပ္ထားပါ။
3.ႏွပ္ၿပီးပါကဂ်ံဳလံုးကိုအ႐ွည္လိုက္လိမ့္ေပးႁပီး၂၅လံုးညီတူမ်ွတူပိုင္းျဖတ္ပါ။
4.တစ္ပိုင္းဆီကိုဂ်ံဳမႈန္႔ျဖဴးၿပီးျပန္႔ေနေအာင္လိုခ်င္ေသာအေနထားထိျဖန့္႔ပါ။
5.ၿပီးလ်ွင္ဂ်ံဳမႈန္႔ျဖဴးၿပီးထပ္ထားကာေလလံုေအာင္ဖံုးထားၿပီးဖက္ထုပ္ျပဳလုပ္ရန္အသင့္ျဖစ္ပါၿပီ။
❀အမ်ားအျပားထပ္မထားရကပ္သြားတတ္သည္။
ပါဝင္ပစၥည္း
*********
ဖတ္ထုပ္ရြက္ - ၂၅ရြက္
ၾကက္သား  - ၁၅၀ ဂရမ္
မုန္ညင္းျဖဴ - ၄ရြက္
ၾကက္သြန္မိတ္/က်ိဳခ်ိဳက္ - အနည္းငယ္
ဆား -  တစ္ဇြန္း (လၻက္ဇြန္း)
သၾကား- ဇြန္းတဝက္
င႐ုပ္ေကာင္းျဖဴမႈန္႔ - တစ္ဇြန္း
ခ႐ုဆီ - တစ္ဇြန္း
ေျပာင္းဖူးမႈန္႔ - တစ္ဇြန္း
ဂ်င္း - ေသးေသးစိတ္ တစ္ဇြန္း
ႏွမ္းဆီေမြး - ၂ဇြန္း
ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု
***********
1.ၾကက္သားကိုႏုတ္ႏုတ္စင္းထားပါ။မုန္ညင္းျဖဴကိုေရေႏြးေဖ်ာၿပီးေရညစ္ထားကာႏုတ္ႏုတ္စင္းထည့္ပါ။ၾကက္သြန္မိတ္/က်ံဳခ်ိဳက္တို႔ကိုေ သးေသးစိတ္ထည့္ပါ။
2.ဆား၊သၾကား၊ေျပာင္းမႈန္႔၊ႏွမ္းဆီ၊င႐ုပ္ေကာင္း မႈန္႔ဂ်င္းတို႔ကိုထည့္ၿပီးတူျဖင့္ေစးလာေအာင္ေမြေပးကာအဖံုးအုပ္ၿပီးေရခဲေသတၱာတြင္မိနစ္သံုးဆယ္ခန္႔ႏွပ္ထားပါ။တညက်ိဳနပ္ထား၍လည္းရပါတယ္။
(ဟင္းခ်က္ဝိုင္အသံုးျပဳပါကအနည္းငယ္ထည့္ႏိုင္ပါတယ္)
3.ဖက္ထုပ္ဖက္ကိုလက္ေပၚတင္ၿပီးႏွပ္ထားေသာအသားကိုထည့္ကာအနားသားေလးမ်ားေခါက္ကာပံုေဖာ္ေပးပါ။
4.အားလံုးထုပ္ၿပီးသြားပါကအိုးတလံုးျဖင့္ေရေႏြးတည္ထားပါ။
5.ေရေႏြးဆူပြက္ပါကဖက္ထုပ္မ်ားထည့္ၿပီးျပဳတ္ေပးပါ။ႏွစ္မိႏွစ္ခန္႔ဆူပြက္ၿပီးပါကဆယ္ယူကာပန္းကန္တြင္ထည့္ပါ။(ေခါက္ဆြဲေရာလိုပါကေခါက္ဆြဲကိုေရေႏြးေဖ်ာထည့္ပါ။)
6.ၿပီးလ်ွင္ဇီခြၽမ္းေဆာ့စ္ျဖင့္ထည့္ၿပီးတည္ခင္းသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
ဇီခြၽမ္းေဆာ့ျပဳလုပ္ပံု
**************
ဇီခြၽမ္းင႐ုပ္ဆီ - ႏွစ္ဇြန္း စားပြဲဇြန္း
ပဲငံျပာရည္ - ႏွစ္ဇြန္း
႐ွာလကာရည္ - ၂ဇြန္း
ႏွမ္းဆီေမြး- အနည္းငယ္
ၾကက္သြန္ျဖဴ - တစ္ဇြန္း (အစိမ္း/ဆီခ်က္)
ႏွမ္းေလွာ္ - အနည္းငယ္
သၾကား - ဇြန္းတဝက္
နံနံပင္ - အနည္းငယ္
ေျမပဲ - အနည္းငယ္ (optional)
ေရ - ၅ဇြန္း
❀ပန္းကန္တခုတြင္ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားအားလံုးထည့္ၿပီးသမေအာင္ေမြေပးကာအေပါ့အငံလိုသလိုျပဳျပင္ပါ။
❀ၾကက္သြန္ျဖဴအစိမ္းမႏွစ္သက္ပါကဆီခ်က္ခ်က္ၿပီးသားအစားထိုးသံုးႏိုင္ပါတယ္။
❀ဇီခြၽမ္းင႐ုပ္ဆီျပဳလုပ္ရန္ဇီခြၽမ္းင႐ုပ္ေကာင္းတစ္ဇြန္းနာနတ္ပြင့္၂ပြင့္ကိုဆီ၅ဇြန္းစာျဖင့္ေမြးလာေအာင္ဆီသပ္ပါ။ေမြးလာပါကဆီကိုစစ္ယူၿပီးင႐ုတ္သီးမႈန္႔၃ဇြန္းထည့္ၿပီးအပူျပန္ေပးပါ။ေမြးလာပါကေမြၿပီးမီးဖိုမွခ်ပါ။မကြၽမ္းေအာင္ဂ႐ုျပဳပါ။
ဇီခြၽမ္းင႐ုပ္ေကာင္း(ဟြားေက်ာက္)တ႐ုတ္ကုန္စံုဆိုင္မ်ားတြင္ေမးဝယ္ႏိုင္ပါတယ္။
..........
Sofia
http://sofiafoodparadise.blogspot.com

No comments:

Post a Comment

ၾကက္သားလံုးဟင္း (စူၾကည္း)

စူၾကည္းလို႔ေခၚတဲ့ပန္းေသး႐ိုးရာဟင္းေလးကရိုးရိုးေလးနဲ႔စားရတာအရသာအရမ္းရွိပါတယ္။မဂၤလာဧည့္ခံပြဲ ၊ ဧည့့္ဖိတ္၊ မိတ္ဆံုစားပြဲေတြမွာ တည္ခင္းေလ့ရွ...