19 June 2017

မလိုင္လံုး

Gulab Jamun
အိႏၵိယအခ်ိဳပြဲျဖစ္တဲ့မလိုင္လံုးဆိုရင္လူႀကီးလူငယ္ခေလးအကုန္သူႏွစ္သက္ၾကမယ္ထင္ပါတယ္။အခ်ိဳ႕ေဒသမ်ားမွာအလြယ္တကူဝယ္ယူႏိုင္ေပမဲ့အခ်ိဳ႕ေဒသမ်ားမွာေတာ့မလြယ္ကူလွပါ။ဒါေၾကာင့္မိမိေနအိမ္မွာသံုးေဆာင္ႏိုင္ရန္နဲ႔အလႉမဂၤလာဧည့္ခံပြဲမ်ားမွာအခ်ိဳပြဲအျဖစ္တည္းခင္းႏိုင္ဖို႔လုပ္နည္းေလးမ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္။Gulab Jamum မလိုင္လံုးလုပ္နည္းေပါင္းမ်ားစြာထဲကေနအလြယ္ကူဆံုးလုပ္နည္းေလးမ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္။လုပ္စားၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။
ပါဝင္ပစၥည္း(အလံုး ၃၅လံုး)
********
ႏြားႏို႔ခဲ - ၄၀၀ ဂရမ္
ဂ်ံဳ - ၆၀ ဂရမ္
ႏို႔မႈန္႔ - ၃၀ ဂရမ္
ေဆာ္ဒါ - ဇြန္းတဝက္ လၻက္ဇြန္း
ေၾကာ္ရန္ဆီ
သၾကားရည္
*********
သၾကား - ၆၀၀ ဂရမ္
ေရ - ၆၀၀ ml
ဖာလာေစ့ - ၃ေစ့
သံပုရာသီး - တစ္စိတ္
ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု
***********
1.လြယ္ကူတဲ့နည္းအျဖစ္ႏြားႏို႔ခဲကိုအသံုးျပဳထားျခင္းျဖစ္ပါတယ္။ဇလံုတခုတြင္ႏြားႏို႔ခဲကိုလက္ျဖင့္ေၾ ကေအာင္ေျခထားပါ။
2.ဂ်ံဳမႈန္႔ႏို႔မႈန္႔ႏွင့္ေဆာ္ဒါထည့္ၿပီးသမေအာင္နယ္ပါ။
3.အားလံုးသမေအာင္နယ္ၿပီးပါကအသားႀကိတ္စက္ျဖင့္မြေနေအာင္ႀကိတ္ေပးပါ။(ႀကိတ္စက္အဆင္မေျပပါကလက္ျဖင့္ေၾကညက္ေနေအာင္ေျခေပးဖို႔လိုပါတယ္)
4.ႀကိတ္ၿပီးပါကအေနေတာ္အလံုးေလးမ်ားကိုေခ်ာေမြ႔ေနေအာင္ဖြဖြလံုးေပးပါ။
5.လံုးေနစဥ္တဖက္မွသၾကားရည္က်ိဳထားေပးပါ။သၾကားရည္က်ိဳမည့္အိုးတြင္သၾကားဖာလာေစ့ေရႏွင့္သံပုရာသီးညစ္ၿပီးဆူပြက္ေအာင္က်ိဳပါ။
6.သၾကားေပ်ာ္သြားပါကမီးေလ်ာ့ၿပီးဆယ္မိနစ္ခန္႔တည္ထားပါ။သၾကားရည္ကိုလက္ျဖင့္ကိုင္ၿပီးစမ္းၾကည့္ပါကေစးပ်စ္သၫ့္အေနအထားရပါကမီးပိတ္ထားပါ။
7.ၿပီးလ်ွင္ဆီအိုးတည္ၿပီးလံုးထားေသာမလိုင္လံုးေလးမ်ားကိုထည့္ၿပီးနီညိဳေရာင္သမ္းသည္ထိေၾကာ္ေပးပါ။အေရာင္ညီေစရန္အဆက္မပ်က္ေမြေပးပါ။
8.နီညိဳေရာင္သမ္းပါကဆယ္ယူဆီစစ္ကာအသင့္က်ိဳၿပီးသားသၾကားရည္ပူပူထဲသို႔စိမ္ေပးပါ။
9.လက္က်န္မလိုင္လံုးမ်ားကိုလည္းအထက္ပါအတိုင္းေၾကာ္ၿပီးသၾကားရည္တြင္စိမ္ပါ။
10.အားလံုးေၾကာ္ၿပီးစိမ္ၿပီးပါကသၾကားရည္အိုးကိုျပန္လည္အပူေပးပါ။(ဆူပြက္ရန္မလို)ပူလာပါကမီးပိတ္အဖံုးအုပ္ကာမလိုင္လံုးမ်ားသၾကားရည္စုပ္သြားေအာင္ႏွစ္နာရီခန္႔စိမ္ထားၿပီးႏွစ္ဆခန္႔ပြလာပါကအေအးခံကာႏူးအိခ်ိဳစိမ့္ေနေသာမလိုင္လံုးကိုတည္ခင္းသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
❀Mawaခဲအစားႏြားႏို႔ခဲကိုအသံုးျပဳၿပီးျပဳလုပ္ထားပါသျဖင့္ႏြားႏို႔ခဲမ႐ွိပါကMawaခဲျဖင့္ျပဳလုပ္ပါ။
❀Mawaခဲကိုအိမ္တြင္ျပဳလုပ္လိုပါကႏြားႏို႔ကိုအိုးတြင္ထည့္ၿပီးမီးေအးေအးျဖင့္ခမ္းေျခာက္သည္ထိအဆက္မပ်က္ေမြၿပီးအေအးခံၿပီးျပဳလုပ္ႏိုင္ပါတယ္။ၾကာခ်ိန္တနာရီခြဲခန္႔ျဖစ္ပါတယ္။
❀ႏို႔ခဲျပဳလုပ္နည္းမွာသီးသန္႔ပို႔စ္တင္ထားၿပီးျဖစ္ပါတယ္။
❀ႏို႔ခဲမွေရပါဝင္မႈေပၚမူတည္ၿပီးအရမ္းေျခာက္ၿပီးလံုးမရမွသာလ်ွင္ႏို႔အနည္းငယ္ထည့္နယ္ေပးပါ။ပံုမွန္အေနအထားမွာဘာမွထပ္ထည့္ရန္မလိုပါ။
❀ႀကိတ္ၿပီးသားမလိုင္ကိုလံုးရာတြင္အက္ရာမေပၚေအာင္ေခ်ာေမြ႔ေနေအာင္လံုးဖို႔လိုအပ္ပါတယ္။အပ္ရာထင္ပါကေၾကာ္ေနစဥ္ကြဲသြားတတ္ပါတယ္။
❀လံုးေသာအခါဖြဖြလံုးပါဖိလံုးပါကက်စ္ခဲၿပီးအခ်ိဳရည္ဝင္ရန္ၾကာျမင့္တတ္ပါတယ္။
❀ႀကိတ္စက္မသံုးဘဲျပဳလုပ္ပါကေၾကေအာင္ေျခေပးပါ။အရမ္းမနယ္ရ။မာက်စ္ေနတတ္ပါတယ္။
❀ေၾကာ္ေနစဥ္တဖက္မွသၾကားရည္အသင့္ျဖစ္ပါေစ။ပူေႏြးေနပါေစ။ေအးေနေသာသၾကားရည္တြ င္ထည့္မိပါကမလိုင္လံုးမွသၾကားရည္မစုပ္ႏိုင္ပါ။
❀ေၾကာ္ၿပီးသားမလိုင္လံုးကိုလည္းဆယ္ယူဆီစစ္ၿပီးခ်က္ခ်င္းသၾကားရည္စိမ္ပါ။
........
Sofia
http://sofiafoodparadise.blogspot.com

No comments:

Post a Comment

ၾကက္သားလံုးဟင္း (စူၾကည္း)

စူၾကည္းလို႔ေခၚတဲ့ပန္းေသး႐ိုးရာဟင္းေလးကရိုးရိုးေလးနဲ႔စားရတာအရသာအရမ္းရွိပါတယ္။မဂၤလာဧည့္ခံပြဲ ၊ ဧည့့္ဖိတ္၊ မိတ္ဆံုစားပြဲေတြမွာ တည္ခင္းေလ့ရွ...