6 December 2016

ပဲပုတ္ျပဳလုပ္နည္း

ၿမိဳ႕ႀကီးေတြမွာပဲပုတ္ဆိုရင္ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားကရွမ္းပဲပုပ္ကိုဘဲသိၾကပါတယ္။တ႐ုပ္ပဲပုတ္ကိုေတာ့႐ွမ္းျပည္နယ္ဖက္တ႐ုပ္လူမ်ိဳးအမ်ားစုေနတဲ့ဖက္မွာေတာ့လုပ္ေရာင္းေလ့႐ွိၾကပါတယ္။လြယ္လြယ္ခြဲေျပာလု႔ိရေအာင္တရုတ္ပဲပု တ္လို႔ဘဲေခၚလိုက္တယ္။ရွမ္းပဲပုတ္နဲ႔တရုပ္ပဲပုတ္လုပ္နည္းနည္းကြဲပါတယ္။ရွမ္းပဲပုတ္မွာဟင္းခပ္အေမြးအႀကိဳင္နဲ႔အရသာမထည့္ထားဘဲတရုပ္ပဲပုတ္မွာက်ဒီတိုင္းစားလို႔ရေအာင္အေမြးအႀကိဳင္အန႔ံအရသာပါၿပီးသားျဖစ္ပါတယ္။လုပ္စားပံုလုပ္စားနည္းနဲ႔အရသာကြဲျပားပါတယ္။တရုပ္ပဲပုတ္ကိုဆိုဖီယာကေလးဘဝကတည္းကအဖြားကိုကူလုပ္ေပးရင္းလုပ္တတ္ခဲ့တာေလးပါ။ပဲပုတ္ဆိုတာအလြယ္တကူဝယ္လို႔ရေနၿပီးအခ်ိန္ေပးၿပီးလုပ္ရေတာ့စိတ္ဝင္စားသူလည္းနည္းပါတယ္။ဆိုဖီယာေတာ့ခုခ်ိန္မွာအိမ္နဲ႔ေဝးလို႔ကိုယ္စားခ်င္တာမရနိုင္တဲ့အခါမွာျပန္ၿပီးလုပ္စားဖို႔သတ္ိရလို႔လုပ္စားျဖစ္ရင္းလုပ္နည္းေလးကိုမ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္။ပဲပုတ္ျပဳလုပ္ရန္ၾကာခ်ိန္အစအဆံုးတပတ္ခ န္႔အခ်ိန္ေပးရမွာျဖစ္ပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္း
*********
ပဲပိစပ္ - ဆန္ခ်ိန္ခြက္ ၃ခြက္
ေဆာ္ဒါ - လ႓က္ဇြန္း တစ္ဇြန္း ပဲျပဳတ္ရန္
ဂ်င္းေထာင္း - တစ္ဇြန္း စားပြဲဇြန္း
ငရုပ္သီးအၾကမ္းမႈန္႔ -နွစ္ဇြန္း
ဆား - တစ္ဇြန္း
ဟြားေက်ာက္ - တစ္ဇြန္း
စမံုစပါးေစ့အမႈန္႔ - တစ္ဇြန္း
ေရွာက္ေကာ -တစ္ဇြန္း
ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု
************
1.ပဲကိုေရေဆးၿပီးပြလာသည္ထိစိမ္ထားပါ။
2.ပြလာပါကေဆာ္ဒါထည့္ၿပီးႏူးအိလာသည္ထိျပဳတ္ပါ။
3.ႏူးအ္ိပါကဆယ္ယူေရစစ္ထားၿပီးသန္႔ရွင္းေသာ ပိတ္စတြင္ထည့္ကာျခင္းေတာင္းဇကာသ္ို႔ဘူးတခုတြင္ထည့္ၿပီးပဲပုတ္နံ႔ထြက္လာသည္ထိပူေႏြးေသာေနရာတြင္းပါ။ရွမ္းျပည္တြင္ေနပူထည္းထုတ္လွမ္းေလ့ရွိပါတယ္။
4.ပဲဲပုတ္နံ႔ထြက္လာပါကေထာင္းဆံုရွိလ်ွင္ဆံုျဖင့္ေစးလာေအာင္ေထာင္းေပးပါ။မရွိကႀကိတ္စက္ျဖင့္ေစးလာေအာင္ႀကိတ္ေပးပါ။
ပဲပုတ္အစိုကိုေၾကာ္စားခ်က္စားႏိုင္ပါတယ္။
5.ဟြားေက်ာက္စမံုစပါးေစ့နွင့္ေရွာက္ေကာကိုေလွာ္ၿပီးအမႈန္႔ေထာင္းထားပါ။
6.ျပီးလ်ွင္ေထာင္းထားသည့္ပဲပုတ္ထဲသို႔ဂ်င္းေထာင္း၊ငရုပ္သီးမႈန္႔၊ဆား၊ေထာင္းထားေသာဟြားေ က်ာက္ေရွာက္ေကာနွင့္စမံုစပါးမႈန္႔တ္ို႔ကိုထည့္ၿပီးသမေအာင္ေမြေပးပါ။အရသာအေပါ့အငံျမည္းပါ။
7.အရသာအေနေတာ္ပါကလက္နွင့္ျပဳလုပ္မည့္ပံုစံခြက္က္ိုေရစြတ္ၿပီးနွစ္သက္ရာပံုစံျပဳလုပ္ကာေနပူတြင္အေျခာက္လွမ္းပါ။8.လံုးဝေျခာက္သြားပါကေလလံုေသာဘူးတြင္ထည့္ၿပီးလခ်ီနွစ္ခ်ီသိမ္းထားကာမိမိစားလိုသည့္ပံုစံျပဳလုပ္သံုးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ။9.မနက္ခင္းစာပဲပုတ္ဖုတ္ၿပီးဆီဆမ္း၍ေသာ္၎ေသးေသးစိတ္ၿပီးထမင္းနွင့္ေၾကာ္၍ေသာ္၎ဟင္းအျဖစ္ခ်က္၍ေသာ္၎နွစ္သက္သလိုသံုးေဆာင္နိုင္ပါတယ္။
...........
Sofia
http://sofiafoodparadise.blogspot.com

No comments:

Post a Comment

ၾကက္သားလံုးဟင္း (စူၾကည္း)

စူၾကည္းလို႔ေခၚတဲ့ပန္းေသး႐ိုးရာဟင္းေလးကရိုးရိုးေလးနဲ႔စားရတာအရသာအရမ္းရွိပါတယ္။မဂၤလာဧည့္ခံပြဲ ၊ ဧည့့္ဖိတ္၊ မိတ္ဆံုစားပြဲေတြမွာ တည္ခင္းေလ့ရွ...