11 January 2016

ေထာပတ္ထၼင္းနဲ႔ဘဲသားဟင္းဆီျပန္



Butter Rice with Duck Curry

ေထာပတ္ထမင္းခ်က္နည္းကမခက္သလိုတေယာက္နဲ႔တေယာက္ခ်က္နည္းလည္းသိပ္မကြာလွဘူးထင္ပါတယ္။ေမးလာတဲ့ညီမအစ္မေတြဖို႔ဆိုဖီယာခ်က္တဲ့နည္းေလးမ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္။
ေထာပတ္ထမင္းနဲ႔အတြဲလိုက္ဖက္ေသာဟင္းမ်ားကေတာ့ၾကက္သားဟင္းဘဲသားဟင္းဆီျပန္ဘာလေခ်ာင္ေၾကာ္ႏွင့္အခ်ဥ္သုပ္ဘဲျဖစ္ပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္း
********
ဆန္(Basmati Rice) - ႏို႔ဆီဘူးေလးလံုး
ေထာပတ္(Ghee) - ၁၅၀ ဂရမ္
ဆား - တစ္ဇြန္းခြဲ စားပြဲဇြန္း
သၾကား - တစ္ဇြန္းခြဲ
ေရ - ၈ဘူး (Basmati rice အတြက္သာ)
စပ်စ္ေျခာက္သီဟိုဠ္ေစ့ -တစ္ပန္းကန္
ပဲစိမ္းလံုး -တစ္ပန္းကန္
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံု
*************
(၁)ဦးစြာဆန္ေဆးၿပီးအိုးထဲသို႔ဆားသၾကားေထာပတ္ထည့္ၿပီးလိုအပ္ေသာေရပမာဏထည့္ပါ(ခၽက္ေနကၽဆန္အတြက္ေရကိုပံုမွန္အတိုင္းထည့္ပါ။)
အထက္ေအာက္သမေအာင္ေမြကာခလုတ္ႏွိပ္ၿပီးခ်က္ပါ။
(၂)တည္ထားၿပီးဆယ္မိနစ္ခန္႔တြင္တစ္ႀကိမ္ေမြေပးပါ။
(၃)ထမင္းအိုးပြက္ၿပီးလ်ွင္တစ္ႀကိမ္ထပ္ေမြေပးကာေရခမ္းခါနီးတြင္အေပၚမွသီဟိုဠ္ေစ့စပ်စ္ေျခာက္ပဲစိမ္းထည့္ကာထမင္းအိုးႏွပ္သည္ထိတည္ထားပါ။
(၄)ထမင္းနွပ္ပါကၾကက္သားဟင္းသို႔မဟုတ္ဘဲသားဟင္းဘာလေခ်ာင္အခ်ဥ္သုပ္တို႔ျဖင့္တြဲဖက္ၿပီးတည္ခင္းသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
ဘဲဟင္းခ်က္ရန္ ပါဝင္ပစၥည္း
*******************
ဘဲ - တစ္ကီလို
ဂ်ံဳ မႈန္႔ - ၃ဇြန္း (နယ္ေဆးရန္)
ၾကက္သြန္နီ - ၂၀၀ ဂရမ္
ငရုပ္သီးေျခာက္အပြ - ၁၅ေတာင့္
နႏြင္း- အနည္းငယ္
ဂ်င္းၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္း - တစ္ဇြန္း စားပြဲတင္
ဆား - တစ္ဇြန္း
ဟင္းခပ္မႈန္႔ - တစ္ဇြန္း
အသားမဆလာ - တစ္ဇြန္း
ဆီ - ၁၅၀ ဂရမ္
သစ္ဂ်ပိုးေခါက္ - ၂ေခ်ာင္း
ကရေဝးရြက္ - ၃ရြက္
ေလးညင္း - ၃ပြင့္
ဖာလာေစ့ - ၃ေစ့
နာနတ္ပြင့္ -၂ပြင့္
ဆီသပ္ရြက္ - တစ္ခက္ ပ်ဥ္ေတာ္သိမ္းရြက္
အုန္းႏို႔ - အနည္းငယ္ (ထည့္လိုက)
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္နည္း
*************
(၁)ဘဲကိုေဆးေၾကာသန္႔စင္ၿပီးလိုသလိုလွီးျဖတ္ထားပါဂ်ံဳသံုးဇြန္းထည့့္ၿပီးနာနာနယ္ကာ ဆယ္မိနစ္ခန္႔ထားပါ။ၿပီးလ်င္ေရစင္ေအာင္ေဆးၿပီးေရစစ္ထားပါ။
(၂)ဇလံုတခုတြင္ထည့္ၿပီးဂ်င္းၾကက္သြန္ျဖဴဆားႏွင့္ဟင္းခပ္မႈန္ထည့္ၿပီးသမေအာင္နယ္ထားပါ။
(၃)ၾကက္သြန္နီကိုေထာင္းထားပါ။င႐ုပ္သီးေျခာက္ကိုေရစိမ္အေစ့ထုတ္ၿပီးေထာင္းထားပါ။
(၄)အားလံုးအဆင္သင့္ျဖစ္ပါကခ်က္မည့္ဒယ္အိုးတြင္ဆီထည့္ၿပီးကရေဝးသစ္ဂ်ပိုးဆီသပ္ရြက္ဖာလာနာနတ္ပြင့့္ေလးညင္းတို႔ကိုဆီသပ္ပါ။
နႏြင္းအနည္းငယ္ျဖင့္ၾကက္သြန္ႀကိတ္ထားသည္ကိုဆီသပ္ပါ။
(၅)ၾကက္သြန္အေရာင္ရပါကင႐ုပ္သီးေထာင္းထားသည္ကိုထည့္ေၾကာ္ပါ။
(၆)ဆီသပ္နံံ့ေမြးၿပီးအေရာင္တက္လာပါကႏွပ္ထားသည့္ဘဲကိုထည့္ၿပီးေၾကာ္ပါ။အသားမဆလာထည့္ပါ။
(၇)ဘဲသားမွထြက္လာေသာလံုးရည္မ်ားကုန္သည္ထိအိုးမကပ္ေအာင္အဆက္မပ်က္ေမြေပးပါ။
(၈)လံုးရည္ကုန္ပါကအသားအႏုအရင့္အေနအထားကိုၾကည့္ၿပီးေရအနည္းငယ္ဆီထည့္ေပးကာဆီျပန္အသားႏူးသည္လံုးရည္ကုန္ပါကအသားအႏုအရင့္ပးပါ။
(၉)ဘဲသားႏူးၿပီးဆီျပန္ပါကအရသာအေပါ့အငံျမည္းကာအုန္းႏို႔အနည္းငယ္ထည့္ျပီးထမင္းျဖဴ ေထာပတ္ထမင္းအုန္းထမင္းတို႔ျဖင့္တြဲဖက္တည္ခင္သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။

...........
Sofia

No comments:

Post a Comment

ၾကက္သားလံုးဟင္း (စူၾကည္း)

စူၾကည္းလို႔ေခၚတဲ့ပန္းေသး႐ိုးရာဟင္းေလးကရိုးရိုးေလးနဲ႔စားရတာအရသာအရမ္းရွိပါတယ္။မဂၤလာဧည့္ခံပြဲ ၊ ဧည့့္ဖိတ္၊ မိတ္ဆံုစားပြဲေတြမွာ တည္ခင္းေလ့ရွ...