19 December 2015

ဘိန္​းမုန္​႔


ဘိန္းမုန္႔ႀကိဳက္တဲ့ထဲမွာဆိုဖီယာလည္းတေယာက္အပါအဝင္မို႔အလြယ္တကူဝယ္စားလို႔မရတဲ့ေနရာေရာက္ေတာ့ပံုစံမ်ိဳးစံုစမ္းလုပ္ၾကည့္ဖူးပါတယ္။အႀကိမ္ႀကိမ္လုပ္ၾကည့္ေပမဲ့မေအာင္ျမင္လို႔pageေပၚမေရာက္ခဲ့ပါဘူး။ဒါေၾကာင့္ႁပီးခဲ့တဲ့တခါျမန္မာျပည္ျပန္ေတာ့နီးစပ္ရာေမးခဲ့တယ္။မေသခ်ာမေရရာနဲ႔မို႔ဘိန္းမုန္႔သြားဝယ္စားရင္းေရာင္းတဲ့ညီမေလးကိုေမးခဲ့တယ္အခ်ိဳးအတိက်မသိရေပမဲ့အနီးစပ္ဆံုးသိရေတာ့ထပ္ၿပီးျပန္လာစမ္းၾကည့္ရာမွာေတာ္ေတာ္ေလးစားေကာင္းတဲ့မုန္႔ေလးလုပ္ႏိုင္ခဲ့ပါတယ္။အခုလုပ္ထားတဲ့မုန္႔ႏွစ္အခ်ိဳးေလးကိုမ်ွေဝေပးလိုက္ပါ တယ္။ဘိန္းမုန္႔ႏွစ္သက္သူမ်ားေက်နပ္ၾကလိမ့္မယ္ေမ်ွာ္လင့္ပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္း (၅ခ်ပ္စာ)
*********
ဆန္ေခ်ာ - တခြက္ဆန္ခ်ိန္ခြက္
ေရ - ၁၅၀ ml
ထန္းလ်က္ရည္အပ်စ္ - ၆၀ gm
Yeast - ၁/၃ လၻက္ဇြန္း
Baking powder - ၁/၂ လၻက္ဇြန္း
ဆီ/ေထာပတ္ - ၂ဇြန္း စားပြဲဇြန္း
ဗီနီလာအန႔ံ - ၁/၂ဇြန္း လၻက္ဇြန္း
ေျမပဲ - ၅ဇြန္း
ဘိန္းေစ့ - ၅ဇြန္း လၻက္ဇြန္း
အုန္းသီး - တစိတ္ ပါးပါးစိတ္
ေထာပတ္ - အနည္းငယ္ အိုးလူးရန္
ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု
***********
(၁)ဦးစြာဆန္ေခ်ာကိုေရ၂နာရီခန္႔စိမ္ထားၿပီးေရစစ္ထားပါ။ထန္းလ်က္ကိုပ်စ္ပ်စ္က်ိဳၿပီးအမိႈက္စစ္ထားပါ။
(၂)ေရစစ္ထားေသာဆန္ကိုေရ၁၅၀ ml ထည့္ၿပီးႀကိတ္စက္ျဖင့္ေၾကညက္ေအာင္ႀကိတ္ပါ။
(၃)ထန္းလ်က္ရည္ထည့္ေဖ်ာ္ပါ။ဆား၊ဗီနီလာyeast,BakingPowderေထာပတ္ဆီထည့္ၿပီးသမေအာင္ေမြၿပီးတစ္နာရီခန္႔႔ႏွပ္ထားပါ။
(၄)အိုးမကပ္သည့္ဒယ္အိုးျပားေလးကိုအပူေပးကာေထာပတ္အနည္းငယ္လူးေပးပါ။
(၅)ေဖ်ာ္ထားေသာမုန္႔ႏွစ္ကိုသမေအာင္ေမြၿပီးႏွစ္ဇြန္းခပ္ထည့္ပါ။အေပၚမွေျမပဲဘိန္းေစ့ႏွင့္အုန္းသီးပါးပါးလွီးထားသည္ကိုျဖဴ းျပီးထည့္ပါ။
(၆)အေပၚမီးမသံုးထားသျဖင့္ေထာပတ္အနည္းငယ္လူးၿပီးအေပၚတဖက္ကိုအေရာင္ရေအာင္လွန္ေပးပါ။(ျဖည့္စြက္ခ်က္)မီးေသြးမီးအေပၚမီးမ်ားမ်ားေအာက္မီးနည္းနည္းနဲ႔ဖုတ္မွမုန္႔ပိုပြပါတယ္ဒီမွာေတာ့မီးေသြးမ႐ွိလို႔အေပၚေအာက္မီးမေပးႏိုင္ပါ။
(၇)ႏွစ္ဖက္အေရာင္ရပါကထုတ္ယူၿပီးပူပူေႏြးေႏြးသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
***အငံျပဳလုပ္လိုပါကမုန္႔ႏွစ္ေဖာက္ခ်ိန္ထန္းလ်က္ရည္မထည့္ဘဲမုန္႔ဖုတ္ခ်ိန္တြင္ပဲျပဳတ္ႏွင့္ႏွမ္းျဖဴးကာျပဳလုပ္ႏိုင္ပါတယ္။
..........
Sofia

No comments:

Post a Comment

ၾကက္သားလံုးဟင္း (စူၾကည္း)

စူၾကည္းလို႔ေခၚတဲ့ပန္းေသး႐ိုးရာဟင္းေလးကရိုးရိုးေလးနဲ႔စားရတာအရသာအရမ္းရွိပါတယ္။မဂၤလာဧည့္ခံပြဲ ၊ ဧည့့္ဖိတ္၊ မိတ္ဆံုစားပြဲေတြမွာ တည္ခင္းေလ့ရွ...