4 July 2015

ပိႏၷဲသီးခ်က္

ထူးဆန္းတဲ့ဟင္းပြဲေလးမဟုတ္ေပမဲ့ေမြးရပ္ဇာတိရွမ္းျပည္အလြမ္းေျပအျဖစ္အားပါးတရစားျဖစ္တဲ့ဟင္းပြဲေလးပါ။က်ြန္မအတြက္ေတာ့ၾကက္သာဟင္းနဲ႔မလည္းနိုင္တဲ့ဟင္းတခြက္ေပါ့။သိၿပီးသားလည္းရွိသလိုမသိေသးသူမ်ားလည္းရွိလိမ့္မယ္လို႔ထင္လို႔ခ်က္နည္းေလးတင္ေပးလိုက္ပါတယ္။ ခ်က္ၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။
ပါဝင္ပစၥည္း
******
ပိႏၷဲသီးႏုႏု - တလံုး
ၾကက္သြန္ - တလံုး
ခရမ္းခ်ဥ္သီး - နွစ္လံုး
ၾကက္သြန္ျဖဴ - နွစ္ေျမာင္း
ရွမ္းပဲပုတ္ - နွစ္ခ်ပ္
ငရုပ္သီးစိမ္း - ငါးေတာင့္
နံနံပင္ - အနည္းငယ္
အေရာင္တင္ - တဇြန္း
ၷနႏြင္း - အနည္းငယ္
ဆား - လိုသေလာက္
ဟင္းခပ္မႈန္႔ -တဇြန္း

ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္နည္း
************
(၁)ပိႏၷဲသီးႏုႏုကိုအခြံခြာၿပီးအကြင္းလိုက္လွီးကာေရဆူတြင္ဆားအနည္းငယ္ထည့္ၿပီးျပဳတ္ပါ။ထြက္လာေသာအျမဳပ္မ်ားကိုခပ္ထုတ္ေပးပါ။အျမဳပ္ကုန္ၿပီးပိႏၷဲသီးအတြင္းထိက်က္ပါကဆယ္ယူေရစစ္ထားပါ။ေရစစ္ၿပီးပါကမိမိလိုသလိုအတံုးငယ္မ်ားလွီးျဖတ္ထားပါ။အခ်ိဳ႕ေဒသမ်ားတြင္ျပဳတ္ၿပီးသားဝယ္ယူရရွိနိုင္ပါသည္။
(၂)အိုးတခုတြင္ဆီအနည္းငယ္ထည့္ၿပီးၾကက္သြန္ဆီသပ္ပါ။ အနည္းငယ္အေရာင္ရပါကနႏြင္းနွင့္အေရာင္တင္ၾကက္သြန္ျဖဴခ်ပါၿပီးလ်ွင္ခရမ္းခ်ဥ္သီးထည့္ၿပီးအနည္းငယ္အနွစ္က်ေအာင္ခ်က္ပါ။ (၃)အနွစ္က်ပါကလွီးၿပီးသားပိႏၷဲသီးကိုထည့္ၿပီးအရသာထည့္ၿပီးတည္ပါ။ မၾကာမၾကာေရအနည္းငယ္ထည့္ၿပီးေမြေပးပါ။ (၄)ပိႏၷဲသီးအေတာ္ႏူးပါကရွမ္းပဲပုတ္ကိုမီးဖုတ္ၿပီးမညက္တညက္ေထာင္းၿပီးဟင္းအိုးထည္းသို႔ေရာထည့့္ပါ။ငရုပ္သီးစိမ္း၊နံနံပင္တို႔ထည့္ၿပီးအရသာအေပါ့ငန္ျမည္း ၍ဟင္းရည္စပ္စပ္ျဖင့္မီးဖိုမွခ်ကာ တည္ခင္းသံုးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ။
မွတ္ခ်က္။ မိမိနွစ္သက္ရာအသားျဖင့္လည္းတြဲခ်က္နိုင္ပါတယ္။ မေလးလူမ်ိဳးမ်ားကေတာ့ငါးပိငရုပ္သီးေထာင္းျဖင့့္ခ်ိဳစပ္စပ္ခ်က္စားၾကပါတယ္။

No comments:

Post a Comment

ၾကက္သားလံုးဟင္း (စူၾကည္း)

စူၾကည္းလို႔ေခၚတဲ့ပန္းေသး႐ိုးရာဟင္းေလးကရိုးရိုးေလးနဲ႔စားရတာအရသာအရမ္းရွိပါတယ္။မဂၤလာဧည့္ခံပြဲ ၊ ဧည့့္ဖိတ္၊ မိတ္ဆံုစားပြဲေတြမွာ တည္ခင္းေလ့ရွ...