4 July 2015

ေဂၚဖီထုပ္အစာသြပ္ခ်ိဳခ်ဥ္


Sweet & Sour Stuffed Cabbage
လိုအပ္ေသာပစၥည္း
**********
ေဂၚဖီေသးေသး - တစ္လံုး
ၾကက္သားစင္းၿပီးသား - တစ္ဆယ္သား
ၾကက္သြန္နီ - တစ္လံုး
ဂ်င္းၾကက္သြန္ျဖဴ - လ႓က္ဇြန္းတစ္ဇြန္း
ဆား - ဇြန္းတဝက္ လ႓က္ဇြန္း
ၾကက္သားမႈန္႔ - တစ္ဇြန္း
ငရုပ္ေကာင္း - အနည္းငယ္
ေကာ္မႈန္႔ ေျပာင္းဖူးမႈန္႔ - တစ္ဇြန္း
နွမ္းဆီေမြး - တစ္ဇြန္း

ခ်ိဳခ်ဥ္ေဆာ့စ္ခ်က္ရန္လိုအပ္ေသာပစၥည္း
*********************
ဆီ - တဇြန္း
ၾကက္သြန္နီ - တျခမ္း
သခြားသီး - ၁/၄
ငရုပ္ခ်ိဳ ၊ငရုပ္ပြ - အစိမ္း တျခမ္း ၊ အနီ တျခမ္း
ေျပာင္းဖူးေစ့ သို႔ နာနတ္သီး ၂ဇြန္း
ဆား - လ႓က္ဇြန္း၁ဇြန္း
သၾကား - ၃ဇြန္း ဟင္းစားဇြန္း
ငရုပ္ဆီ - ၂ဇြန္း
သံပုရာသီး - တျခမ္း
ၾကက္ျပဳတ္ရည္ သို႔ ေရ - ပန္းကန္၁လံုး
ေကာ္မႈန္႔ - ၁ဇြန္း
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္နည္း
************
(၁)ေရဆူတအိုးတည္ထားပါ ။ ေဂၚဖီကို အလံုးလိုက္ေရေဆးထားပါ။ ေဘးတြင္ဇလံုတခုျဖင့္ေရခဲေရထည့္ထားပါ။ေရဆူပါကေဂၚဖီထုပ္ကိုအလံုးလိုက္ေရဆူတြင္ဆယ္စကၠန္႔ခန္႔ခ်ၿပီးဆယ္ယူကာေရခဲေရတြင္စိမ္ၿပီးအေပၚဆံုးတခ်ပ္ကိုခြာယူပါ။ၿပီးလ်ွင္ေရဆူသို႔ျပန္ခ်ၿပီးတထပ္ၿပီးတထပ္ခြာယူပါ။အတြင္းဘက္အ႐ြက္ေသးသြားလ်ွင္ရပ္လိုက္ၿပီးေရခဲေရမွဆယ္ယူကာေရစစ္ထားၿပီးအလယ္ရိုးထူေသာအပိုင္းမ်ားကိုဓားျဖင့္လွီးထုတ္ထားပါ။
(၂)အစာသြပ္မည့္အသားကိုျပင္ဆင္ပါ့မယ္။ၾကက္သားစင္ၿပီးသားကိုပန္းကန္တခုတြင္ထည့္ပါ။ၾကက္သြန္နီႏုတ္ႏုတ္စင္းထည့္ပါ။ၿပီးလ်ွင္ဆား၊ၾကက္သားမႈန္႔၊ေကာ္မႈန္႔၊ဆီေမြး၊ဂ်င္းၾကက္သြန္ျဖဴ၊ငရုပ္ေကာင္းတို႔ထည့္ၿပီးနာနာရိုက္ေပးပါ။ (၃)ၿပီးလ်ွင္ေရစစ္ထားေသာေဂၚဖီ႐ြက္ကိုအတြင္းဖက္ကိုအေပၚမွထားၿပီးျဖန္႔ခင္းပါ။ၾကက္သားနွပ္ၿပီးသားတဇြန္းကိုအလယ္တြင္ထည့္ၿပီးေဘး
နွစ္ဘက္ေခါက္ကာမိမိဘက္မွစ၍ေရွ႕သို႔လိပ္ေပးပါ။အားလံုးလိပ္ၿပီးပါကပန္းကန္သို႔ဘမ္းတခုတြင္စီထည့္ၿပီးေရေႏြးေပါင္းအိုးျဖင့္နာရီဝက္ခန္႔ေပါင္းပါ။
(၄)ခ်ိဳခ်ဥ္ေဆာ့စ္အတြက္ေဆာ့စ္တြင္ပါဝင္ေသာပစၥည္းအားလံုးကိုေသးေသးစိပ္ထားပါ ။ ေျပာင္းဖူးအစားနာနတ္သီးသံုးနိုင္ပါတယ္။ အေရာင္လွေအာင္ေျပာင္းဖူးထည့္ထားျခင္းပါ။နစ္သက္ကထည့္ႏုိင္ပါတယ္။ခ်ိဳခ်ဥ္ေၾကာ္မွာျဖစ္တဲ့အတြက္နာနတ္သီးကလိုက္ဖက္ပါတယ္။
(၅)အားလံုးစိပ္ၿပီးပါကဒယ္အိုးတခုတြင္ဆီအနည္းငယ္ထည့့္ၿပီးအသီးနံွအားလံုးခ်ေၾကာ္ပါ။ၿပီးလ်ွင္ၾကက္သားျပဳတ္ရည္သို႔ေရထည့္ၿပီးပါဝင္သည့္ဟင္းစပ္ပစၥည္းမ်ားဆား၊သၾကား၊ငရုပ္ေဆာ့သံပုရာရည္တို႔ကိုထည့္ၿပီး အရသာအေပါ့ငန္ျမည္းပါ ။ (၆)မိမိစိတ္ႀကိဳက္အခ်ိဳအခ်ဥ္အရသာရပါက ေကာ္မႈန္႔တဇြန္း ကိုေရ၂ ဇြန္းျဖင့္ေဖ်ာ္ၿပီးခ်ိဳခ်ဥ္ေဆာ့စ္တြင္ထည့္ကာခပ္ျမန္ျမန္ေမြၿပီးမီးေလ်ာ့ထားပါ။
(၇)ေပါင္းထားေသာေဂၚဖီအစာသြပ္ရပါကခ်က္ထားေသာခ်ိဳခ်ဥ္ေဆာ့စ္တြင္းသို႔ထည့္ၿပီး၂မိနစ္ခန္႔႔တည္ထားပါ။ၿပီးလ်ွင္ပန္းကန္တခုတြင္စီထည့္ကာခ်ိဳခ်ဥ္ေဆာ့စ္ကိုေဂၚဖီအစာသြပ္ေပၚမွဆမ္းေပးၿပီးတည္ခင္းသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။

No comments:

Post a Comment

ၾကက္သားလံုးဟင္း (စူၾကည္း)

စူၾကည္းလို႔ေခၚတဲ့ပန္းေသး႐ိုးရာဟင္းေလးကရိုးရိုးေလးနဲ႔စားရတာအရသာအရမ္းရွိပါတယ္။မဂၤလာဧည့္ခံပြဲ ၊ ဧည့့္ဖိတ္၊ မိတ္ဆံုစားပြဲေတြမွာ တည္ခင္းေလ့ရွ...