3 June 2015

အင္​ဒိုနီး႐ွား​ေခါက္​ဆြဲ

(Mee Bandung)
နိုင္ငံေဒသတိုင္းမွာသူတို႔ရိုးရာသူတို႔ဓေလ့အလိုက္နာမည္ႀကီးလူႀကိဳက္မ်ားတဲ့ခ်က္နည္းေလးေတြရွိၾကတယ္။အဲ့ဒီထည္းကမွကိုယ့္အႀကိဳက္နဲ႔နီးစပ္တာေလးေတြေလ့လာသင္ယူျဖစ္ပါတယ္။ရိုးရိုးေလးနဲ႔ထူးျခားတဲ့အရသာ႐ွိတဲ့ဒီေခါက္ဆြဲေလးကိုလည္းနွစ္သက္ၾကလိမ့္မယ္ထင္ပါတယ္။ ဆိုဖီယာကေတာ့ နွစ္ပြဲဆင့္စားျဖစ္တဲ့ေခါက္​ဆြဲ​ေလးပါ။ ခ်က္စားၾကည့္ရေအာင္ေနာ္ ။
ဟင္းရည္အတြက္ပါဝင္ပစၥည္း (ဆယ္ပြဲစာ)
****************
ဂ်ံဳေခါက္ဆြဲအစို - ၂ ကီလို
ၾကက္သား - ၅၀၀ ဂရမ္
ငရုပ္သီးအနွစ္ - ၂၀၀ ဂရမ္
(အရမ္းမစပ္တဲ့ငရုပ္သီးေျခာက္ကိုႀကိတ္ထားတာ)
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၃ေျမာင္း
ငါးအသားလံုး - နွစ္ထုပ္
ျပည္ႀကီးငါး သို႔ ပုဇြန္ - အနည္းငယ္
မုန္လာဥနီ - တစ္ေတာင့္
မုန္ညင္း႐ြက္ သို႔ ပဲပင္ေပါက္ - တစ္စည္း
ၾကက္သားတံုး - နွစ္တံုး (chicken stock )
ဆား - လိုသေလာက္
Chilli Sauce -  ၅ ဇြန္း စားပြဲတင္ဇြန္း
Tomato ketchup - ၅ ဇြန္း
ဆီ - ၁၀၀ ဂရမ္
ေရ - ၄လီတာ
ေကာ္မႈန္႔ - စားပြဲတင္ဇြန္း ၃ဇြန္း
ၾကက္ဥ - ဆယ္လံုး
တရုပ္နံနံ - တစ္စည္း
ၾကက္သြန္ေၾကာ္ - လိုသလာက္
ငရုပ္သီးခ်ဥ္ - လိုသေလာက္ တြဲဖက္စားရန္
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္နည္း
************
(၁)ၾကက္သားကိုအတံုးေသးေသးတံုးထားပါ။မုန္လာဥကို ခပ္ထူထူလွီးထားပါ။ငရုပ္သီးေျခာက္အပြေတာင့္ကို ေရစိမ္ၿပီးႀကိတ္ထားပါ။
(၂)အားလံုးအဆင္သင့္ျဖစ္ပါကခ်က္မည့္အိုးတြင္ဆီထည့္ၿပီးငရုပ္သီးအနွစ္၊ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ၾကက္သားတို႔ကိုဆီသပ္ပါ။
(၃)ၾကက္သားက်က္ပါကေရထည့္ပါ။ၾကက္သားတံုးchicken stock ထည့္ပါ။tomato ketchup ၊Chilli Sauce ထည့္ပါ။
မုန္လာဥ၊ငါးလံုးနွင့္ျပည္ႀကီးငါးသိုု႔ပုဇြန္ထည့္ၿပီးမီးေအးေအးျဖင့္ဆူပြက္ေအာင္တည္ထားပါ။အရသာလိုအပ္ပါကဆားအနည္းငယ္ထည့္ပါ။
(၄)ဟင္းရည္အရသာက်ပါကလိုအပ္ေသာေရပမာဏထပ္ေရေပးၿပီးပြက္ေအာင္တည္ပါ။အရသာအပါ့အငံျမည္းပါ။
(၅)ဆူပြက္လာပါကေကာ္မႈန္႔ကိုေရအနည္းငယ္ျဖင့္ေဖ်ာ္ၿပီးဟင္းရည္အိုးထည္းျဖည္းျဖည္းေလာင္းထည့္ကာခပ္ျမန္ျမန္ေမြေပးပါ။
(၆)ၾကက္ဥဆယ္လံုးကိုေဖာက္ထားၿပီးတလံုးဆီပံုမပ်က္ခ်ေပးၿပီးမီးပိတ္ထားပါ။ငါးမိနစ္ခန္႔ထားၿပီးၾကက္ဥက်က္မွသာလ်ွင္ပြဲျပင္ရန္အတြက္ျပင္ဆင္ပါ။
(၇)တြဲဖက္ငရုပ္ခ်ဥ္အတြက္ငရုပ္သီးအရွည္ အပြေတာင့္ကိုအကြင္း လွီးၿပီး Apple cider vinegar သို႔ ရွာလကာရည္ နွင့့္သၾကား ဆားတို႔ထည့္ၿပီးစိမ္ထားပါ။
(၈)ေခါက္ဆြဲေဖ်ာရန္ေရဆူအိုးတည္ထားပါ။ေရဆူတြင္ ေခါက္ဆြဲ မုန္ညင္းနွင့္ပဲပင္ေပါက္ကိုေဖ်ာၿပီးပန္းကန္တြင္ထည့္ပါ။
(၉)ဟင္းရည္အိုးထည္းမွ ငါးလံုးၾကက္ဥနွင့္အသားတို႔ က္ို မ်ွေအာင္ခပ္ၿပီး ေခါက္ဆြဲေပၚဆမ္းေပးပါ။အေပၚမွ ၾကက္သြန္ေၾကာ္နွင့္ တရုပ္နံနံျဖဴးေပးၿပီးငရုပ္ခ်ဥ္နွင့္တြဲ ဖက္သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။

No comments:

Post a Comment

ၾကက္သားလံုးဟင္း (စူၾကည္း)

စူၾကည္းလို႔ေခၚတဲ့ပန္းေသး႐ိုးရာဟင္းေလးကရိုးရိုးေလးနဲ႔စားရတာအရသာအရမ္းရွိပါတယ္။မဂၤလာဧည့္ခံပြဲ ၊ ဧည့့္ဖိတ္၊ မိတ္ဆံုစားပြဲေတြမွာ တည္ခင္းေလ့ရွ...