3 June 2015

ၾကာဇံေၾကာ္


ၾကာဇံေၾကာ္ေၾကာ္နည္းေမးလာတဲ့သူငယ္ခ်င္းမ်ားအတြက္ပါ။
ပါဝင္ပစၥည္း
******
ဆန္ၾကာဇံ - တစ္ထုပ္
ၾကက္သား - တစ္ပန္းကန္
ၾကက္အူေခ်ာင္း  - နွစ္ေခ်ာင္း
ၾကက္ဥ - ေလးလံုး
မုန္လာထုပ္ - တစ္ျခမ္း
မုန္ညင္းစိမ္း သို႔ မုန္ညင္းျဖဴ - တစ္ပင္
မုန္လာဥနီ - တစ္ေတာင့္
ဘိုစားပဲ - လက္တစ္ဆုပ္
ပန္းပြင့္စိမ္း - အနည္းငယ္ (ထည့္လိုက)
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၄ေျမာင္း
ပဲငံျပာရည္အၾကည္ - ရွစ္ဇြန္း စားပြဲတင္ဇြန္း
ခရုဆီ - ေလးဇြန္း
ပဲငံျပာရည္အေနာက္ - တစ္ဇြန္း
ဆီေမြး - တစ္ဇြန္း
အခ်ိဳမႈန္႔သၾကား - နွစ္ဇြန္း (ဟင္းခပ္မႈန္႔)
ငရုပ္ေကာင္း - အနည္းငယ္
ဆီ - လိုသေလာက္
(၁)ဆန္ၾကာဇံကိုအနည္းဆံုး၂နာရီခန္႔ေရဝေအာင္စိမ္ထားၿပီးဆယ္ယူေရစစ္ထားပါ။
(၂)သီးနွံမ်ားအားလံုးကိုေရေဆးၿပီးလိုသလိုလီွးျဖတ္ထားပါ။
(၃)ေၾကာ္မည့္ဒယ္အိုးကိုေရေျခာက္ေအာင္ထားၿပီးမွဆီထည့္ပါ။ဆီပူလာပါကၾကက္ဥကိုေမြေၾကာ္သို႔အလံုးလိုက္ေၾကာ္လိုပါကေၾကာ္ၿပီးပန္းကန္တခုတြင္ထည့္ထားပါၾကက္အူေခ်ာင္းကိုလည္းအကြင္းလွီးေၾကာ္ၿပီးေဘးဖယ္ထားပါ။ၾကက္သြန္ျဖဴနွင့္ၾကက္သားကိုလည္းေသးေသးစိတ္ၿပီးထည့္ေၾကာ္ပါ။
(၄)ၾကက္သားက်က္ပါကေရေဆးၿပီးသားသီးနွံမ်ားကိုမီးျပင္းျဖင့္ထည့္ေၾကာ္ပါ။
(၅)ဆန္ၾကာဇံခ်ေၾကာ္ပါ။အရသာအားလံုးျဖည့္စြက္ၿပီးၾကာဇံနွင့့္သီးနွံမ်ားအားလံုးသမေအာင္ေမြေပးပါ။
(၆)သီးနွံမွထြက္လာေသာအရည္နွင့္ၾကာဇံကိုေျခာက္ေအာင္ေၾကာ္ေပးပါ။
(၇)ေရခမ္းမွသာလ်ွင္ၾကာဇံမာေသးပါကေရအနည္းငယ္ထည့္ၿပီးဆက္ေၾကာ္ေပးပါ။

(၈)ၾကာဇံႏူးပါကေဘးဖယ္ထားေသာၾကက္ဥ၊ၾကက္အူေခ်ာင္းတို႔ကိုေရာေမြၿပီးအရသာအေပါ့အငံျမည္းကာနွစ္သက္ရာခ်ီလီေဆာ့စ္၊ၾကက္သြန္ခ်ဥ္၊ေဂၚဖီခ်ဥ္တို႔ျဖင့္တြဲဖက္သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါၿပီ။

No comments:

Post a Comment

ၾကက္သားလံုးဟင္း (စူၾကည္း)

စူၾကည္းလို႔ေခၚတဲ့ပန္းေသး႐ိုးရာဟင္းေလးကရိုးရိုးေလးနဲ႔စားရတာအရသာအရမ္းရွိပါတယ္။မဂၤလာဧည့္ခံပြဲ ၊ ဧည့့္ဖိတ္၊ မိတ္ဆံုစားပြဲေတြမွာ တည္ခင္းေလ့ရွ...