1 June 2015

ခုနွစ္လႊာေပါက္စီ




ပါဝင္ပစၥည္း ၁၂လံုးစာ
***********
ဂ်ံဳ - ၅၀၀ ဂရမ္ (All Purpose Flour)
Yeast ပြေဆး - ၁/၃ စားပြဲတင္ဇြန္း
သၾကား - ၅၀ဂရမ္
ဆား - ၃ ဂရမ္ အနည္းငယ္
ဆီ - ၅၀ ဂရမ္
ၾကက္ဥ - တလံုး
ေရ - ၂၀၀ ml
ဆီစာအတြက္လိုအပ္ေသာပစၥည္း
*****************
ဆီ - ၁၀၀ ဂရမ္
ဂ်ံဳ  - ၁၅၀ ဂရမ္
ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္နည္း
**********
(၁)ဂ်ံဳကို ဇလံုတခုတြင္ထည့္ၿပီးပါဝင္ပစၥည္းအားလံုးျဖင့္ဂ်ံဳသားေခ်ာ ေမြ႕လာသည္ထိနွယ္ပါ။ ေခ်ာေမြ႕လာပါကသံုးပိုင္းခြဲၿပီးဆယ္မိနစ္ခန္႔နွပ္ထားပါ။
(၂)နွပ္ထားစဥ္ဆီစာျပဳလုပ္ပါ။ဆီနွင့္ဂ်ံဳကိုသမေအာင္ေရာေမြထားၿပီးသံုးပံုပံုထားပါ။
(၃)ၿပီးလ်ွင္နွပ္ထားေသာဂ်ံဳလံုးကိုျပားၿပီးဆီစာထည့္ၿပီးျပန္လံုးထားပါ။ဆီစာမထြက္လာေစရန္အထူးဂရုျပဳပါ။
(၄)မိမိနွစ္သက္ရာအစာကို အဆင္သင့္လုပ္ထားပါ။(ပဲယို၊ အုန္းသီးသို႔ အသား)
(၅)ဂ်ံဳသားနွပ္ပါကလိမ့္တုန္းျဖင့္ျပားၿပီးျပန္႔ေနေအာင္ျဖန္႔ပါ။ဆီစာမ်ားေပါက္မထြက္ေစရန္ဂရုျပဳရပါမယ္။
(၆)အျပန္႔ညီပါကအစြန္းတဖက္မွစ၍အတြင္းဘက္သို႔က်စ္ေနေအာင္လိပ္ေပးပါ။
(၇)ရလာေသာအလိပ္ကိုေလးပိုင္းပိုင္းၿပီးေထာင္၍စီထားပါ။ေရစိုအဝတ္ပါးျဖင့္ဖံုးအုပ္ထားပါ။
(၈)ဂ်ံဳသံုးလံုးစလံုးလိပ္ၿပီးျဖတ္ၿပီးပါကပထမဆံုးလိပ္ထားေသာအလိပ္မွစတင္ၿပီးေထာင္ထားသည့္အတိုင္းျပားေပးပါ။အလႊာမ်ားမကြဲေအာင္ဂရုျပဳပါ။
(၉)ျပားၿပီးပါကနွစ္သက္ရာအစာထည့္ၿပီးလံုေအာင္ပိတ္ပါ။ခုနွစ္လႊာေပါက္စီသည္ပန္းေဖာ္ရန္မလြယ္ကူပါ။ပိတ္ထားေသာဘက္ကိုေအာက္ဖက္တြင္ထားရမည္။အလြယ္တကူပြင့္ထြက္နိုင္သည္။
(၁၀)အစာသြပ္ၿပီးသားေပါက္စီကိုမိမိေပါင္းမည့္ဘမ္းတြင္စကၠဴခံၿပီးေမွာက္၍တင္ပါ။
(၁၁)အားလံုးၿပီးပါက အဖံုးအုပ္ၿပီး ပူေႏြးေသာေနရာတြင္အပြခံထားပါ။ (၁၂)အပြခံထားစဥ္ေပါက္စီေပါင္းမည္အိုးက္ိုေရေႏြးအစဥ္သင့္တည္ထားပါ။
(၁၃)အပြခံထားေသာမုန္႔လိုအပ္ေသာအပြအေနထားသို႔ေရာက္ပါက ဆူပြက္ေနေသာေရေပါင္းခံအိုးသို႔တင္ၿပီးအဖံုးလံုလံုျဖင့္ဆယ္မိနစ္ခန္႔ေပါင္းၿပီးလွ်င္သံုးေဆာင္နိုင္ပါျပီရွင္။
ပဲယိုျပဳလုပ္နည္း
*********
ပဲလြန္း - ၂၅က်ပ္သား
ထန္းလ်က္ ၂၅က်ပ္သား
ဆီ - ၁၅ က်ပ္သား
ဆား - အနည္းငယ္
(၁)ပဲလြန္းကိုေရတညစိမ္ၿပီးေဆာ္ဒါလ႓က္ဇြန္းတစ္ဇြန္းထည့္ၿပီးျပဳတ္ပါ။
(၂)ပဲႏူးပါကေရစစ္ထားၿပီးႀကိတ္စက္ျဖင့္ေၾကေအာင္ႀကိတ္ပါ။
(၃)ထန္းလ်က္ကိုေရအနည္းငယ္ျဖင့္က်ိဳၿပီးအမွိုက္မ်ားစစ္ထုတ္ပါ။ၿပီးလ်ွင္ေညာင္ေစးက်ေအာင္ျပန္က်ိဳထားပါ။
(၄)ပဲယိုထိုးမည့္ဒယ္အိုးတြင္ဆီထည့္ၿပီးထန္းလ်က္ထည့္ေၾကာ္ပါ။
(၅)ေမႊးၿပီးထန္းလ်က္ပြလာပါကပဲႀကိတ္ထားသည္ကိုထည့္ပါ။ဆားအနည္းငယ္ထည့္ၿပီးေရခမ္းဆီျပန္လာသည္ထိေမြေပးပါ။
ပဲနွင့္ထန္းလ်က္တြင္ေရက်န္ပါကက်ိဳေနစဥ္တြင္အပူမ်ားစင္တတ္၍ဂရုျပဳပါ။
(၆)အထားခံရန္ဆီျပန္ၿပီးလံုးလာသည္ထိက်ိဳေပးပါ။ၿပီးလ်ွင္အေအးခံထားကာလိုသလိုအသံုးျပဳနိုင္ပါၿပီ။
ၾကက္သားအစာသြပ္ရန္အတြက္
*****************
(၁)ၾကက္သြန္နီအတံုးေသးေသးစိတ္ၿပီးေၾကာ္ပါ။
(၂)ၾကက္သားစင္းေကာထည့္ပါ။
(၃)ဆား၊ဟင္းခတ္မႈန္႔၊ ေရွာက္ေကာထည့္ပါ။
(၄)က်ိဳခ်ိဳက္ ထည့္ပါ။ နွစ္သက္ပါကပဲပင္ေပါက္ထည့္ပါ။
(၅)အရသာျမည္းကာဆယ္ယူဆီစစ္ထားပါ။
(၆)အစာသြပ္မည့္အခ်ိန္တြင္ၾကက္ဥအစိမ္းတလံုးထည့္ကာေမြေပးပါ။

1 comment:

ၾကက္သားလံုးဟင္း (စူၾကည္း)

စူၾကည္းလို႔ေခၚတဲ့ပန္းေသး႐ိုးရာဟင္းေလးကရိုးရိုးေလးနဲ႔စားရတာအရသာအရမ္းရွိပါတယ္။မဂၤလာဧည့္ခံပြဲ ၊ ဧည့့္ဖိတ္၊ မိတ္ဆံုစားပြဲေတြမွာ တည္ခင္းေလ့ရွ...