Aloo Samusa
အိႏၵိယအစားအစာတမ်ိဳးျဖစ္တဲ့ဆမူစာကိုေနရာေဒသတိုင္းလိုလိုမွာအလြယ္တကူဝယ္စားႏိုင္ပါတယ္။ဆမူစာပလပ္လုပ္နည္းတင္ေပးရင္းဆမူစာျပဳလုပ္နည္းပါမ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္။အာလူးဆမူစာကိုအစိမ္းအက်က္ပံုစံန်စ္မ်ိဳးနဲ႔ုျပဳလုပ္ႏိုင္ပါတယ္။အာလူးျပဳတ္ၿပီးသားနဲ႔ျပဳလုပ္ပါကေရခဲေသတၱာအခဲခန္းတြင္သိမ္းဆည္းထားႏိုင္ၿပီးစားလိုေသာအခ်ိန္မွသာေၾကာ္စားႏိုင္ပါတယ္။အစိမ္းနဲ႔ျပဳလုပ္နည္းမွာ လၻက္ရည္ဆိုင္မ်ားတြင္အသံုးျပဳေသာနည္းျဖစ္ပါတယ္။မိမိႏွစ္သက္ရာနည္းျဖင့္ျပဳလုပ္ႏိုင္ၿပီးအာလူးဆ မူစာအစားအျခားအသားငါးတို႔ျဖင့္လည္းျပဳလုပ္ႏိုင္ပါတယ္။လုပ္စားၾကည့္ရေအာင္ေနာ္ ။
ပါဝင္ပစၥည္း
********
ဆမူစာဖက္ရြက္ - ၁၅ရြက္
အာလူး - ၅လံုး အႂကီး
ၾကက္သြန္နီ - ၃လံုး
ဂ်င္းၾကက္သြန္ျဖဴ - တစ္ဇြန္း
အေရာင္တင္ - နွစ္ဇြန္း စားပြဲဇြန္း
မဆလာ - တစ္ဇြန္း
ဆား - တစ္ဇြန္း
ဟင္းခပ္မႈန္႔ - တစ္ဇြန္း
ပူစီနံ/နံနံပင္ - လက္တစ္ဆုပ္
ဆမူစာဖက္ရြက္ေၾကာ္ - လက္ႏွစ္ဆုပ္ (optional)
ဂ်ံဳ - ႏွစ္ဇြန္း/ေရႏွစ္ဇြန္း
ဆီ -ေၾကာ္ရန္
ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု
************
1.ဆမူစာထုပ္ရန္ဦးစြာဂ်ံဳႏွစ္ဇြန္းကိုေရအနည္းငယ္ထည့္ၿပီးပ်စ္ပ်စ္ေဖ်ာ္ထားပါ။ေကာ္အျဖစ္သံုးရန္။
2.အာလူးအစိမ္းျဖင့္ျပဳလုပ္ရန္အတြက္အာလူးကိုေရေဆးအခြံသင္ၿပီးေသးေသးစိတ္ထားပါ။(ဆိုင္ေတြကေတာ့မခြာဘဲစိတ္ပါတယ္)ၾကက္သြန္နီကိုလည္းေသးေသးစိတ္ထားပါ။
3.ဇလံုတခုတြင္ၾကက္သြန္အာလူးဂ်င္းၾကက္သြန္ျဖဴ
အေရာင္တင္မဆလာဆားဟင္းခပ္မႈန္႔ထည့္ၿပီးသမေအာင္ေမြထားပါ။နံနံပင္သို႔မဟုတ္ပူစီနံေသးေသးစိတ္ထည့္ပါ။
❀ဆမူစာပလပ္ျပဳလုပ္စဥ္ေဘးသားမ်ားလွီးထြက္လာသည္တို႔ကိုေၾကာ္ၿပီးႀကိတ္ေျခထားသည္ကိုထည့္ၿပီးသမေအာင္ေမြေပးပါ။အေလအလြင့္မ႐ွိေအာင္ျပန္အသံုးျပဳျခင္းသာျဖစ္ပါတယ္။
4.အားလံုးအသင့္ျဖစ္ပါကဆမူစာဖက္ရြက္ကိုသံုးခ်ိဳးတခ်ိဳးမွစေခါက္ၿပီးကေတာ့ပံုစံျပဳလုပ္ကာအာလူးအစာထည့္ေပးပါ။
5.ၿပီးလ်ွင္ပိုေနေသာဖက္ကိုက်စ္ေနေအာင္ဖိဆြဲေပးၿပီးအစြန္းဖက္ကိုေဖ်ာ္ထားေသာေကာ္အပ်စ္ျဖင့္ကပ္ေပးပါ။အားလံုးထုပ္ၿပီးပါကဆီပူတြင္အေရာင္ရ
သည္ထိေၾကာ္ေပးၿပီးဆယ္ယူဆီစစ္ကာႏွစ္သက္ရာမန္က်ည္းခ်ဥ္င႐ုပ္ခ်ဥ္တို႔ျဖင့္တြဲဖက္တည္ခင္းႏိုင္ပါၿပီ။
❀အာလူးအက်က္ျဖင့္ျပဳလုပ္လိုပါကအာလူးကိုျပဳတ္ေျခေပးၿပီးၾကက္သြန္ကိုလည္းဆီသပ္ၿပီးမွက်န္ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားအားလံုးထည့္ကာသမေအာင္ေမြၿပီးအသံုးျပဳႏိုင္ပါသည္။
.........
Sofia(05.11.2016)
http://sofiafoodparadise.blogspot.com
အခ်က္အျပဳတ္ဝါသနာရွင္မ်ားအတြက္မိမိတတ္က်ြမ္းသမ်ွေလးမ်ားေဝမ်ွေပးရာ Blog ေလးျဖစ္ပါတယ္
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
ၾကက္သားလံုးဟင္း (စူၾကည္း)
စူၾကည္းလို႔ေခၚတဲ့ပန္းေသး႐ိုးရာဟင္းေလးကရိုးရိုးေလးနဲ႔စားရတာအရသာအရမ္းရွိပါတယ္။မဂၤလာဧည့္ခံပြဲ ၊ ဧည့့္ဖိတ္၊ မိတ္ဆံုစားပြဲေတြမွာ တည္ခင္းေလ့ရွ...
-
ပဲငပိကိုပံုစံအမ်ိဳးမ်ိဳးနဲ႔ေနရာေဒသအသီးသီးမွာဝယ္ယူရ႐ွိႏိုင္ပါတယ္။ကိုးရီးယား၊ဂ်ပန္၊တ႐ုတ္ႏိုင္ငံ မ်ားမွျပဳလုပ္ထားသည္မ်ား႐ွိပါတယ္။အရသာကြဲျပားမ...
-
Dry Raddish Pickle ရွမ္းျပည္မွာေတာ့မုန္လာဥခ်ဥ္မုန္ညင္းခ်ဥ္တို့ကိုအမ်ားအားျဖင့္ေဆာင္းရာသီမွာျပဳလုပ္ၿပီးတႏွစ္စာျပဳလုပ္ေလ့႐ွိပါတယ္။ေဆာင္းရာ...
-
Paratha ပလာတာေခၚထပ္တရာကိုေနရာတိုင္းမွာအလြယ္တကူဝယ္ယူႏိုင္ၿပီးမ်ားေသာအားျဖင့္မနက္ခင္းစာအျဖစ္သံုးေဆာင္ၾကပါတယ္။အလြယ္တကူဝယ္စားဖို႔လြယ္ကူေ...
လင္႔ေလးလာယူသြားတယ္ညီမေရ
ReplyDelete