24 April 2017

ငါးဒုကၡ

ေနရာေဒသအလိုက္မတူကြဲျပားတဲ့အစားအစာေလးေတြကိုေရာက္တဲ့အရပ္မွာေလ့လာစူးစမ္းသင္ယူျဖစ္ခဲ့ပါတယ္။ဒီတေခါက္ခရီးသြားရင္းမမႀကီးသင္ျပေပးတဲ့အင္း႐ိုးရာငါးဒုကၡလုပ္နညး္ေလးမ်ွေဝေပးခ်င္ပါတယ္။ငါးဒုကၡကိုကင္စားေၾကာ္စားအခ်ိဳ႕လည္းေၾကာ္ၿပီးျပန္ခ်က္တာမ်ိဳးေတြလုပ္စားေလ့႐ွိၾကပါတယ္။ခုလုပ္ထားတာေလးကေတာ့ကင္ထားတဲ့ငါးဒုကၡလုပ္နည္းေလးဘဲျဖစ္ပါတယ္။လုပ္စားၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။
ပါဝင္ပစၥည္း
*********
ငါးဖိန္း/တီလားဗီးယား - တစ္ေကာင္ (၃၀သား)
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ဆယ္ေျမာင္း
စပါးလင္ - တစ္ေခ်ာင္း
ၾကက္သြန္မိတ္ - ၅ပင္
ဖက္ဖယ္႐ြက္ - လက္တစ္ဆုပ္
င႐ုတ္သီးစိမ္း - ဆယ္ေတာင့္
ခရမ္းခ်ဥ္သီး - တစ္လံုး
ငါးဥ - အနည္းငယ္ (ျပဳတ္ထားေသာ)
ဆား - အနည္းငယ္
သံပုရာသီး - တစ္ျခမ္း
ဆီ - အနည္းငယ္
နႏြင္း - အနည္းငယ္
ခ်ည္ရန္ႀကိဳး/ႏွီး
အလူမီနီယံစကၠဴ
အခ်ဥ္ျပဳလုပ္ရန္
***********
မန္က်ည္းမွည့္ - လက္တဆုပ္
ႏွမ္းေလွာ္ေထာင္း - တစ္ပန္းကန္
င႐ုပ္သီးမႈန္႔ - ၃ဇြန္း
ဖက္ဖယ္ရြက္ - အနည္းငယ္
ဆား - အနည္းငယ္
သၾကား - အနည္းငယ္
ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု
************
1.ငါးဖိန္း(သို႔)တီလားဘီးယားငါးတစ္ေကာင္ကိုေၾကးထိုးသန္႔စင္ၿပီးေက်ာဘက္မွခြဲကာအညစ္အေၾကးမ်ားသန္႔စင္ကာေရစစ္ထားပါ။
2.ၾကက္သြန္ျဖဴင႐ုတ္သီးစိမ္းေသးေသးစိတ္ထားပါ။စပါးလင္ကိုအတြင္းပိုင္းႏုႏုကိုသာပါးပါး စိတ္ထားပါ။ၾကက္သြန္မိတ္ဖက္ဖယ္တို႔ကိုလည္းေသးေသးစိတ္ထားပါ။ခရမ္းခ်ဥ္သီးခပ္ၾကမ္းၾကမ္းစိတ္ထားပါ။
3.ေရစစ္ထားေသာငါးကိုဆားႏွင့္သံပုရာသီးျဖင့့္နယ္ၿပီးအရသာဝင္ေအာင္ႏွပ္ထားပါ။
4.အိုးတခုတြင္ဆီအနည္းငယ္ထည့္ၿပီးၾကက္သြန္ျဖဴင႐ုပ္သီးစပါးလင္တို႔ကိုဆီသပ္ပါ။နႏြင္းအနည္းငယ္ထည့္ပါ။
5.ဆီသပ္န႔ံေမြးလာပါကခရမ္းခ်ဥ္သီးထည့္ပါ။ဖက္ဖယ္ရြက္ႏွင့္ၾကက္သြန္မိတ္တို႔ကိုထည့္ၿပီးသမေအာင္ေမြပါ။ဆားအနည္းငယ္ထည့္ၿပီးျပဳတ္ထား သည့္ငါးဥထည့္ကာအားလံုးသမသြားပါကအစာသြပ္ရန္အသင့္ျဖစ္ပါၿပီ။
6.ဆားသံပုရာသီးနယ္ထားေသာငါး၏ေက်ာဖက္မွအသင့္ေၾကာ္ထားေသာအစာမ်ားကိုထည့္ၿပီးႏွီးသို႔မဟုတ္ႀကိဳးျဖင့္ေသခ်ာစြာခ်ည္ေပးပါ။
7.ေၾကာ္လိုပါကဆီပူတြင္အေရာင္ရေအာင္ဟိုဘက္ဒီဖက္လွန္ေၾကာ္ေပးၿပီးအခ်ဥ္ႏွင့္တြဲဖက္တည္ခင္းႏိုင္ပါၿပီ။
8.ကင္ရန္အတြက္ဦးစြာအလူမီနီယံစကၠဴကိုဆီလူးၿပီးငါးထည့္ထုပ္ကာမိနစ္၂၀မွမိနစ္၃၀ကင္ေပးပါ။ငါးအသားက်က္ပါကအေရာင္ရေအာင္အလူမီနီယံစကၠဴျဖည္ၿပီး၁၀မိနစ္ခန္႔ကင္ေပးကာတည္ခင္းသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
9.အခ်ဥ္ျပဳလုပ္ရန္အတြက္မန္က်ည္းမွည့္ကိုေရစိမ္အႏွစ္တိုက္ထားပါ။ႏွမ္းေလွာ္ၿပီးေထာင္းထားပါ။ပန္းကန္တခုတြင္မန္က်ည္းမွည့္ႏွမ္းေထာင္းင႐ုပ္သီးမႈန္႔ဖက္ဖယ္ရြက္ေသးေသးစိတ္ႏွင့့္ဆားသၾကားထည့္ကာသမေအာင္ေမြေပးၿပီးငါးကင္ငါးေၾကာ္ျဖင့္တြဲဖက္တည္ခင္းႏိုင္ပါၿပီ။
.........
Sofia
http://sofiafoodparadise.blogspot.com

No comments:

Post a Comment

ၾကက္သားလံုးဟင္း (စူၾကည္း)

စူၾကည္းလို႔ေခၚတဲ့ပန္းေသး႐ိုးရာဟင္းေလးကရိုးရိုးေလးနဲ႔စားရတာအရသာအရမ္းရွိပါတယ္။မဂၤလာဧည့္ခံပြဲ ၊ ဧည့့္ဖိတ္၊ မိတ္ဆံုစားပြဲေတြမွာ တည္ခင္းေလ့ရွ...